Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  22.04.2024 00:00:00

Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc

Různé stupně pracovního omezení

Invalidita je posuzována ve 3 stupních podle toho, do jaké míry poklesla způsobilost jedince k výkonu práce. V prvním stupni invalidity poklesla schopnost práce o 35 až 49 %. Druhý stupeň invalidity vyjadřuje pokles schopnosti o 50 až 69 % a ve třetím stupni došlo u osoby k poklesu pracovní schopnosti o 70 a více procent. 

 

Kdo má nárok na invalidní důchod

Žádost o invalidní důchod může podat kdokoliv, jakmile pocítí, že je jeho zhoršený zdravotní stav omezením v práci. Neplatí, že by osoba musela být v pracovní neschopnosti. Nárok na invalidní důchod se posuzuje podle zdravotního stavu u osob, které ještě nedosáhli 65 let a splňují podmínku důchodového pojištění po určený počet let. Výjimkou jsou osoby, které invalidita postihla z důvodu pracovního úrazu. 

 

Jak se posuzuje invalidní důchod

Vyřízení invalidního důchodu začíná u ošetřujícího lékaře. S ním konzultujete omezení, která máte z důvodu zhoršeného zdravotního stavu v zaměstnání. Lékař vám dle zkušeností doporučí, zda je možné žádat o invalidní důchod. Návodný může být i seznam nemocí, které spadají do posuzování invalidity. Jsou vyjmenovány v příloze vyhlášky č. 359/2009 Sb. Po doporučení praktického lékaře posuzuje zdravotní stav posudkový lékař. K němu se není třeba obvykle dostavit, posouzení probíhá na základě doložených zpráv a výsledků vyšetření. Úkolem posudkového lékaře je zhodnotit, jak zdravotní stav dopadá na možnost výkonu práce i to, zda se jedná o omezení stálé či jestli existuje možnost výkonu práce například v jiné profesi. 

 

Jak vysoký je invalidní důchod

Výše invalidního důchodu je vždy kombinací délky doby důchodového pojištění, výší příjmů před invaliditou a přiznaným stupněm invalidity. Proto není možné stanovit výši invalidního důchodu paušálně. Například osoba, která před invaliditou pracovala přes 20 let a poslední její hrubá mzda by byla přes 40 tisíc korun, pobírala by při 3. stupni invalidity přibližně 21 tisíc korun. 

Invalidní důchod znamená dramatický propad v příjmech, pomáhá být pro případ vzniku invalidity pojištěný nebo mít dostatečně vysokou finanční rezervu. Doba vyřízení invalidního důchodu může trval několik měsíců, buďte obezřetní, pokud budete chtít zmíněnou dobu pokrýt půjčkou. Splátky by vás mohly neúměrně zatížit. Pečlivě vybírejte poskytovatele půjčky podle srovnávače MojeNebankovka.cz a podle sazby RPSN u úvěru. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688