Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.04.2024 09:58:00

Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu - Víkendář (video)

Po druhé světové válce byli investoři na americkém akciovém trhu z 90 % jednotlivci, kteří obchodovali na vlastní účet. Proto to měl Warren Buffett tak lehké – při jeho obchodech byli jeho protistranou často nezkušení lidé. Pro CNBC to uvedl hlavní ředitel výzkumu v Buckingham Asset Management Larry Swedroe, který v první části rozhovoru hovořil i o zlatu jako investičním aktivu a faktorech, které rozhodují o dlouhodobé návratnosti na akciovém trhu. Ve druhé části hovořil i o současné situaci na americkém trhu.

Situace na akciovém trhu se během desetiletí měnila a nyní podle experta naprostou většinu obchodů provádí velké instituce, které mají mimo jiné k dispozici vědce včetně fyziků a matematiků. „To je nyní konkurence pro Warrena Buffetta,“ který také během posledních deseti patnácti let už nedosahuje vyšší návratnosti než ostatní. Předtím se mu to dařilo, ale trhy postupně objevily příčiny vyšší návratnosti a využívají je.

Swedroe poukázal na to, že řada investičních fondů nyní sleduje faktory, jako je velikost firem, jejich citlivost na pohyb celého trhu či ziskovost. To jsou faktory, které podle jeho výzkumu dlouhodobě skutečně určují výši návratnosti, ale u každého fondu může být jiný rozsah využívání této strategie. Nejzajímavější jsou pak podle experta ty, které strategii využívají s největší intenzitou (měřeno relativně k jejich nákladům a poplatkům).



Investor se domnívá, že každým rokem jen malá skupina akcií předčí svou návratností celý trh. A je nemožné předem určit, které akcie to budou. Každý rok tak i nějaký fond dosáhne výjimečných výsledků, a to do něj přiláká nové investory. Podle experta ale data ukazují, že u fondů jejich výjimečnost nepřetrvává delší dobu. Swedroe k tomu dodal, že během posledních desetiletí prudce klesal podíl investorů, kteří dosáhli za daný rok lepších výsledků než celý trh. Trh totiž dosahuje vyšší efektivity.

Expert míní, že velmi slabých výsledků dosahují zejména ti investoři, kteří „obchodují na základě emocí a toho, co se právě teď děje na trhu.“ Jejich počet ale klesá a „dnes jich je už mnohem méně“. K tomu dodal, že volatilita jednotlivých akcií je v průměru dvojnásobná ve srovnání s volatilitou celého trhu. Profil rizika a očekávané návratnosti je tak ve druhém případě obecně mnohem horší. Trhy přitom „jsou efektivní, i když ne dokonale, občas se mohou objevit bubliny.“

Swedroe k současnému dění na trzích dodal, že akcie velkých firem se obchodují s vysokými valuacemi, což implikuje nižší dlouhodobou návratnost. Pak tu jsou ale třeba akcie menších hodnotových firem, které se dají považovat za kvalitní. Jejich valuace jsou podle experta na úrovni odpovídající hluboké recesi. Podobné to je s některými rozvíjejícími se trhy a u těchto aktiv se podle experta dá čekat vyšší dlouhodobá návratnost. K tomu, že akcie menších a hodnotových firem již řadu let zaostávají za trhem, pak řekl, že desetiletí je z hlediska výzkumu a toho, co říkají data, „informačním šumem.“ Historie jasně říká, že menší společnosti a hodnota si dlouhodobě vedou lépe, ale jde o velmi dlouhé období.

„Jedinou správnou reakcí na to je diverzifikace, abyste nezůstali jen s jedním špatně si vedoucím aktivem.“ Expert tak radí investorům, aby drželi mezinárodní diverzifikované portfolio. U fondů pak rozhoduje to, zda lze jejich návratnost poměřovat k nějakému indexu. A také jejich transparentnost.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688