Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  12.04.2024 16:45:30

Půlení bitcoinu se nezadržitelně blíží! Bude zelenou pro investory?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Halving bitcoinu (BTC), nebo též tzv. půlení je událost, ke které dochází jednou za čtyři roky. Jde o to, že po každém 210. tisícím potvrzeném bloku dochází k automatickému snížení vyplacené odměny těžaři za jeho činnost. Za krátkou historii Bitcoinu jsme byli svědky prozatím 3 půlení v letech 2012, 2016 a 2020, při nichž se odměna snížila z původních 50 BTC na dnešních současných 6,25 BTC (50; 25; 12,5 a 6,25 BTC). Vzhledem k tomu, že k zatím poslednímu půlení došlo v květnu 2020, tak je zřejmé, že v pořadí již čtvrté půlení se nezadržitelně blíží. Dle všech predikcí dojde ke snížení odměny 20. dubna 2024 a těžaři po tomto rozpůlení nově obdrží za potvrzení správnosti každého nového bloku odměnu ve výši 3,125 BTC.

Letošní halving se od těch předešlých významně liší. Dojde k němu uprostřed býčí nálady na trhu, kterou zažehlo schválení ETF produktů s bitcoiny. Nejeden analytik tak zřejmě oprávněně předpokládá, že další snížení nabídky volných bitcoinů na trhu může ovlivnit výši ceny bitcoinu. Na druhou stranu se objevují hlasy, které říkají, že snížení odměny bude mít mnohem menší dopad do ceny, než jaký se této události nyní přisuzuje.

Odpočet do dalšího půlení (9.4.2024 v 11:30 SEČ) | zdroj: BTC.com https://halving.btc.com/en

Potenciál k růstu

To, že bitcoin má potenciál k růstu, dnes již takřka nikdo nezpochybňuje. Naopak se éterem čím dál více šíří debaty o tom, o jak výrazný nárůst hodnoty se může jednat. Někteří analytici tvrdí, že bitcoin zůstává podhodnocený a předpovídají jeho potenciální růst na 100000 dolarů do konce letošního roku. Jiní se nebojí úvah o pokoření úrovně 150000 dolarů v časovém horizontu 18 měsíců. Ale najdou se i tací, kteří bitcoin stále považují jen za investiční bublinu založenou na tzv. Ponziho schématu a předpokládají její brzké splasknutí.

Jisté je to, že 1. čtvrtletí roku 2024 se bitcoinu vydařilo, když dokázal posílit o 67 %. Vzhledem k předpokládaným a očekávaným událostem ve 2. čtvrtletí roku 2024 by se na odhadech dalšího růstu nemělo nic měnit. Analytici očekávají snížení úrokových sazeb ve Spojených státech a pokračující poptávku po ETF produktech s bitcoiny. Když k tomu připočteme plánovaný halving, dveře pro další růst bitcoinu jsou otevřené.

ETF jako tahoun poptávky

Vzhledem k tomu, že se bitcoin začíná čím dál více chovat jako technologické akcie, které mají tendenci zaznamenávat zisky v období kolem uvolňování měnové politiky, lze předpokládat, že se to pozitivně projeví i v rámci přímých prodejů, např. skrze burzovně obchodované fondy (ETF). Jsou to právě produkty nabízející ETF, které podle většiny odborníků budou i nadále tím hlavním tahounem po rozpůlení odměny. Domnívají se totiž, že plánovaný halving v příštím týdnu se do ceny bitcoinu již propsal.

Po snížení odměny těžařům se bude sice do oběhu uvolňovat méně bitcoinů, což v důsledku vyústí ke snížení nabídky volných mincí této nejstarší kryptoměny na trzích. Jenže ta bude zapříčiněna z velké části vzrůstající poptávkou. A i když z historických dat je zřejmá souvztažnost mezi bitcoinovým půlením a mírou inflace bitcoinu, je to zejména rostoucí poptávka po nejstarší kryptoměně, která táhne cenu vzhůru.

Grafické znázornění míry inflace a hodnoty bitcoinu po půleních | zdroj: síť X IntoTheBlock https://x.com/intotheblock/status/1776232316618088560

Nově vytěžené bitcoiny nestačí na denní poptávku

Zatímco nyní se za den vytěží přibližně 900 bitcoinů, po půlení jich bude již jen 450. Navíc se lze domnívat, že ne všechny vytěžené bitcoiny budou zároveň hned nabízeny k prodeji. Když se nato podíváme z této perspektivy, může mít nižší objem denní nabídky nových bitcoinů v dlouhodobém horizontu dopad do ceny. Nicméně nelze předpokládat, že by tak malý objem mincí v krátkodobém horizontu mohl způsobit nějaký výraznější výkyv.

V pátek 5. dubna nakoupila samotná společnost BlackRock do svého portfolia mince v souhrnné hodnotě 308,8 milionů dolarů. Při průměrné ceně 69000 dolarů se tak na trh v průběhu pátku mohly dostat mince (900 BTC) v maximální souhrnné hodnotě 62,1 milionů dolarů. Jen BlackRock se svým ETF fondem IBIT tuto nabídku překonala takřka pětkrát.

Příliv nově vytěžených mincí tak již nyní nepokrývá ani denní poptávku od investičních společností spravující ETF fondy, natož pak od zbytku trhu. Je více než zřejmé, že finanční giganti z trhu skupují volné mince, popř. mince, které nedrží dlouhodobí hodleři. Navíc zatím nic nenasvědčuje tomu, že by poptávka po bitcoinu snad měla v příštích týdnech poklesnout.

Halving jako další faktor

Snížení odměny tak dle všeho bude dalším faktorem, který bude tlačit na růst ceny bitcoinu. I když tzv. halving nemusí být hned cenovým katalyzátorem, z dlouhodobého hlediska se do trhu propisuje jako významný hráč při utváření cenových cyklů bitcoinu. Ty se projevují zejména výrazným nárůstem hodnoty, který je i v době medvědí nálady vyšší než cenové maximum v předchozím čtyřletém cyklu.

Grafické znázornění 4letých cyklů a procentuálního zhodnocení bitcoinu | zdroj: síť X IntoTheBlock https://x.com/intotheblock/status/1776232316618088560

Současný vývoj hodnoty bitcoinu před halvingem tak zavdává investorům důvod k optimismu ohledně budoucího vývoje. Na druhou stranu lze zřejmě jen stěží očekávat tak velký skokový růst hodnoty, který se konal po prvním půlení, když bitcoin dokázal posílit z 11 až na 652 dolarů, což v procentuálním vyjádření dělá závratných 5927 %. Takový skokový růst hodnoty bitcoinu sice již následná dvě půlení nepřinesla, ale pořád se jednalo o růst v rámci stovek až tisíců procent. Plánované půlení v průběhu příští soboty by tak mohlo podnítit další investory k akci a přilákat nový investiční kapitál.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.04. 09:07  reboot (Robin111)
16.04. 23:24  reboot (Vědma)
14.04. 22:44  reboot (Tomasso)
14.04. 22:22  reboot (Moravan)
14.04. 08:39  reboot (R2)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 11:18  Ethereum může relativně brzy atakovat úroveň 22000 dolarů Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
02.07.2024  Prázdniny s bitcoinem: Místo prudkých změn pozvolný růst Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688