Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  15.11.2023 16:16:51

Bitcoin na vlně, kam až může posílit?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Loňský rok se nesl ve znamení historických propadů celého kryptografického trhu. Leckteré zlé hlasy predikovaly, že bitcoin a potažmo další kryptoměny jsou jen prázdné bubliny, které brzy splasknou a svět se navrátí k tradičním financím (TradFi). Krachovaly investiční fondy, krachovaly velké centralizované burzy, lidé se hromadně zbavovali bitcoinů (BTC) a dalších kryptoměn, aby minimalizovali své ztráty a BTC se v jeho závěru propadnul takřka k úrovni 15000 dolarů.

Nebýt faktu, že i někteří větší těžaři bitcoinů se dostali kvůli tak nízké ceně do existenčních problémů, mohl se černý scénář zlých jazyků naplnit. Těžaři i za cenu většího rozprodeje svého hardwaru naštěstí tento tlak ustáli. Nadále ověřovali bitcoinové transakce, přestože v té době z této činnosti měli často nulové zisky a někdy dokonce tratili, protože náklady dočasně převýšily zisky.

Trhem obchází býčí nálada

Do nového roku nevstupoval BTC z mnohem lepší pozice. Na trhu stále doznívaly otřesy a jeden BTC se obchodoval kolem úrovně 16500 dolarů. Zlé hlasy stále neutichaly a snažily se nadále podrývat důvěru v tuto nejstarší kryptoměnu a potažmo v celý kryptografický sektor. Bitcoin všem tlakům odolal, a i když se mu ani v průběhu letošního roku nevyhnuly vzestupy a pády, již nebyly tak markantní jako v minulém roce a do kurzu se nepropisovaly v tak rozsáhlé míře. Navíc to vypadá tak, že závěr roku bude pro celý kryptografický sektor obdobím hlubokého nádechu.


Graf – vývoj hodnoty bitcoinu v posledních 12 měsících (upraveno autorem) | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/ucet/detail/BTC?back=prices

Poté, co v roce 2021 došlo k zákazu těžby kryptoměn v Číně, se lídrem staly Spojené státy Americké, kam se přesunula většina těžařů. I když se tím situace vyřešila, loňský krach jedné z největších světových kryptoburz FTX otevřel novou otázku. Tou se stala potřeba regulace celého nově vzniklého segmentu kryptografického trhu. Zatím co EU svůj regulační rámec přijala letos v květnu, USA v tomto ohledu notně zaspaly, což vyústilo v to, že se do role samozvaného inkvizitora pasovala tamní Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). A byla to právě SEC, která svými rozhodnutími notnou měrou ovlivňovala vývoj celého kryptografického trhu.

Přijetí regulací jako nutné zlo

Společnosti podnikající a poskytující služby napříč kryptografickým trhem se smířili s tím, že trh bude podléhat nějaké formě regulace. Byly a jsou připraveny plnit regulační rámce, které budou v souladu s přijatou legislativou, a to i za cenu toho, že se celý segment bude muset vzdát části své anonymity a decentralizovanosti. Kroky SEC však většinu aktérů zaskočily a nenechaly chladnými. Regulační zásahy ze strany této agentury dokonce vyústily v podání žalob na neoprávněné postupy a svévolná zamítnutí žádostí o povolení nových investičních kryptografických produktů.

Soudy zatím rozhodly ve dvou sporech a v obou případech se postavily na stranu kryptografických společností Ripple, potažmo Grayscale Investments. Oba rozsudky komunita přivítala, ale tím významnější, který nastartoval býčí seanci na trhu, bylo vítězství společnosti Grayscale. Ukázalo se, že zamítnutí žádosti o zřízení prvního spotového burzovně obchodovaného fondu (ETF) s bitcoiny ze strany SEC, bylo chybné. Vzhledem k dalším 12 dalším čekajícím žádostem o spuštění spotových ETF s bitcoiny u SEC tak je po tomto rozsudku velmi vysoká naděje, že tyto žádosti budou schváleny.


Graf indexu strachu a chamtivosti | zdroj: Alternative https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Příliv nového kapitálu

To se samozřejmě odráží do pozitivní nálady na trhu. Mezi 12 žádostmi o spotové ETF jsou žádosti od významných hráčů, jako jsou ARK 21Shares, BlackRock, Bitwise, VanEck, Wisdomtree, Invesco & Galaxy, Fidelity, Valkyrie, Global X, Hashdex a Franklin Templeton, kteří dle odhadů spravují aktiva ve výši 15,6 bilionu dolarů. I s ohledem na tak výrazný investiční kapitál odborníci očekávají, že schválení všech žádostí by mohlo na bitcoinový trh přinést nový kapitál až ve výši 1 % z objemu spravovaných aktiv (cca 155 miliard dolarů). Takový objem aktuálně představuje téměř třetinu současné tržní kapitalizace BTC. Podle blockchainové analytické společnosti CryptoQuant by taková kupní síla dokonce mohla v průběhu příštího roku vyhnat cenu BTC na 330000 dolarů.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688