Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  26.10.2023 12:37:12

Bitcoin čeká brzy půlení. Poslední cyklus zavdává k optimismu!

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Přesto, že je bitcoin (BTC) unikátním digitálním aktivem, lze na něm pozorovat obdobné zákonitosti, jaké známe ze světa tradičních financí (TradFi). Do jisté míry to je dáno tím, že blockchain bitcoinu je nastaven tak, aby při každém 210tisícím vytěženém bloku došlo ke snížení odměny o polovinu z předchozí výše odměny. Vzhledem k tomu, že k vytěžení jednoho bloku je zapotřebí průměrně přibližně 10 minut, dochází k půlení zhruba po 4 letech.

Dá se tak říct, že 4letý cyklus je pro BTC stěžejní a do jisté míry určuje trendy celého sektoru. Zjednodušeně řečeno je dominantním narativem v kryptografickém sektoru. I když je BTC nejstarší kryptoměnou, v porovnání s jinými druhy aktiv je na trhu suverénně nejkratší dobu. Přesto má na svém kontě již 3 půlení (2012; 2016; 2020) a cca za půl roku (duben 2024) se očekává 4. půlení. Ač je to s podivem, tak všechny dosavadní cykly měly, potažmo ještě mají obdobný vývoj.

Zdá se, že se začíná utvářet určitý vzorec, který má tendenci se opakovat. Je sice otázkou, jestli tomu tak bude i do budoucna, ale dosavadní cenové akce alespoň doteď kopírují obdobný vývoj. Tzn., že po půlení nastávají 2 roky růstu, které střídá rok poklesu, aby v posledním roce před půlením přistoupili investoři k akumulování tohoto digitálního aktiva.

I když se na první pohled může zdát, že se tak jen opakuje historie, analytici zdůrazňují rozdíly, které za vývojem jednotlivých cyklů stojí. Ani stávající cyklus není výjimkou a do jeho vývoje zasáhly události, se kterými se nemusel potýkat žádný předchozí cyklus. Výčet 5 takových stěžejních událostí představil na síti X uživatel @caprioleio. Uvedl, že jsme úplně poprvé svědky:

1. „Hashrate překonává historická maxima (all-time highs; zkr. ATH) během medvědího trhu.

2. Nabídka v rukou dlouhodobých hodlerů (long-term hodlers; zkr. LTH) dosahuje historického maxima 76,2 %.

3. Vlády mnoha zemí těží BTC.

4. Lightning Network dosahuje více než 150 milionů dolarů.

5. Přijetí BTC dosahuje nebývalé úrovně a stále více společností přijímá platby v kryptoměnách.“

Hashrate bitcoinu neustále roste a dosahuje nových a nových maxim

Hashrate je základní síťový ukazatel, který označuje celkový kombinovaný výpočetní výkon, který se používá k těžbě a zpracování transakcí BTC. Čím vyšší hodnotu představuje, tím více výpočetního výkonu se na těžbě BTC podílí. Zároveň je díky tomu celá blockchainová síť silnější a bezpečnější. Analytik Charles Edwards (@caprioleio) sdílí ve svém příspěvku na síti X graf, který dokládá dlouhodobě výrazný růst celkového hashrate BTC.

Graf hashrate BTC v porovnání s cenou BTC | zdroj: síť X (@caprioleio) https://twitter.com/caprioleio/status/1713925323358867712/photo/1

Z grafu je zřejmé, že aktuálně je zapotřebí na vytěžení jednoho bloku mnohem větší výpočetní výkon, než tomu bylo před dvěma roky, kdy hodnota BTC dosáhla zatím své historicky nejvyšší hodnoty (cca 69000 USD; listopad 2021). Aktuálně se BTC obchoduje kolem úrovně 30000 dolarů, přesto je celkový hashrate zhruba 3× větší, než tomu bylo v době dosažení nejvyšší cenové úrovně.

Tak výrazný nárůst hashovací síly je, dle Charlese Edwardse, způsoben zapojením různých energetických společností, potažmo vlád do procesu těžby. Odkazuje nato, že kdyby tomu tak nebylo, tak by se hashrate choval obdobně, jako v případě předchozích medvědích fází na trhu, které byly doprovázeny buď přímo poklesem celkového hashrate, nebo jen jeho pozvolným nárůstem. Oproti tomu je aktuální medvědí fáze doprovázena takřka až exponenciálním nárůstem výpočetního výkonu.

Nabídka v rukou dlouhodobých hodlerů dosahuje historických maxim

Rostoucí dlouhodobá držba bitcoinových mincí svědčí o důvěře v potenciál takového aktiva. Investorů, kteří volí investiční strategii „kup a drž“ nebývale přibylo ve druhém 4letém období. Během medvědího trhu v polovině roku 2015 dosáhla nabídka v rukou rekordní maxim, když LTH drželi přibližně 75 % všech do té doby vytěžených BTC.

Chování hodlerů v aktuálním 4letém cyklu je v lecčem obdobné jako v roce 2015. Rozdíl však je v mnohem širším přijetí kryptoměn, než tomu bylo tehdy. Proto je ukazatel dlouhodobých hodlerů důležitým faktorem pro odhad budoucího vývoje. Je to právě víra v příznivý budoucí vývoj, která láká čím dál větší procento investorů k dlouhodobé držbě. Díky tomu jsme v posledních týdnech svědky překonání tehdejší maximálně úrovně LTH, když aktuálně dlouhodobí hodleři vlastní až 76,1 % nabídky BTC v oběhu (14,859 milionů BTC).

Druhý rozdíl oproti roku 2015 je v hodnotě jedné bitcoinové mince. Zatímco v roce 2015 osciloval BTC mezi 200 až 500 dolary, nyní se jeho hodnota pohybuje kolem úrovně 30000 dolarů. A i při tak vysoké ceně investoři věří v další významný růst. Konec konců zákon nabídky a poptávky funguje stejně ve světě decentralizovaných financí (DeFi) jako ve světě TradFi. Tzn., že když je na trhu k obchodování méně mincí, lidé jsou ochotni za takovou minci zaplatit větší částku.

Graf dlouhodobých hodlerů bitcoinů | zdroj: glassnode https://insights.glassnode.com/content/images/size/w1600/2023/10/Group-137691533.png

Vlády mnoha zemí těží BTC

Tento trend byl nastartován teprve v aktuálním 4letém cyklu. V žádném z dřívějších cyklů jsme nebyli svědky zapojení států, potažmo státních institucí do těžby bitcoinů a dalších kryptoměn. Přestože je stále mnoho skeptiků v řadách odborníků a ekonomů, angažování jednotlivých států v procesu těžby BTC a dalších kryptoměn v podstatě celý kryptografický sektor legitimizuje.

Do tohoto cyklu spočívala celá tíha těžby a ověřování transakcí jen na bedrech soukromých institucí či dílčích těžařů. Zapojení států do těžby tak lze směle nazvat malou revolucí a jen dokládá potenciál, jaký moderní kryptografie skýtá. Vstup vládních institucí na trh s těžbou bitcoinů a dalších kryptoměn mimo jiné znásobuje potenciální objem peněz a dělá z tohoto druhu obživy životaschopné a legitimní podnikání. Státy na celém procesu mohou založit svou dlouhodobou hospodářskou a finanční strategii, aniž by se musely bát krachu takového projektu.

Zde jsou příklady některých zemí, kde se vlády podílejí na těžbě bitcoinů:

  • Salvador: Po přijetí bitcoinu jako zákonného platidla v Salvadoru vláda oznámila svůj záměr zahájit těžbu BTC, včetně využití vulkanické energie.
  • Írán: V Íránu vláda povolila těžbu kryptoměn a může se na této činnosti podílet různými způsoby, včetně podpory těžebních společností.
  • Venezuela: Venezuelská vláda otevřeně investuje do těžby kryptoměn, zejména pak do těžby kryptoměny Petro, kterou stát vytvořil, a kterou podporuje.
  • Rusko: Existují zprávy o zapojení ruských státních institucí do těžby kryptoměn.
  • Kazachstán: Kazašská vláda podporuje těžbu kryptoměn a rozvoj technologií založené na blockchainu.
  • Bhútán: Toto malé království vlastní a těží poměrně velké množství BTC. Podle odhadů může na tuto zemi připadat až 1 % z celkového hashrate sítě.

Síť Lightning je na svých maximech

Lightning Network (LN) je druhou vrstvou bitcoinové sítě. Nárůst transakcí na této vrstvě je jen za poslední dva roky enormní. Od roku 2022 počet transakcí v LN vzrostl o více než 1200 %. Tak výrazný růst je o to pozitivnější, že přišel v době medvědího trhu a hlubokého propadu hodnoty BTC. Bitcoin v tomto období dokázal ztratit až 77 % ze své rekordní maximální hodnoty až po makrodno současného cyklu.

Přesto, že po rekordních úrovních z 2. čtvrtletí 2023 došlo k mírnému propadu objemu transakcí na vrstvě LN, ve 4. čtvrtletí 2023 můžeme být opět svědky rekordních úrovní. Charles Edwadrs (@caprioleio) ve svém příspěvku na síti X uvádí, že hodnota uzamčených aktiv v LN aktuálně dosahuje 150 milionů USD. O takových hodnotách si předchozí cykly mohly nechat jen zdát. Graf níže navíc jasně ukazuje, že zatímco BTC od roku 2022 výrazně ztrácel na své ceně, tak objem transakcí v síti Lighting Network naopak výrazně rostl.

Graf kapacity druhé vrstvy Lightning Network | zdroj: glassnode https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=lightning.NetworkCapacitySum

Široké přijetí bitcoinu a dalších kryptoměn

V předchozích cyklech se bitcoinu, potažmo dalším kryptoměnám nepovedlo přilákat takové množství nových investorů a uživatelů, jako se to povedlo nyní. Průkopníkem v tomto ohledu je právě bitcoin, který zařadila řada obchodníků jako legitimní formu platby za jejich služby či výrobky. Dnes si tak za bitcoin můžete koupit hry, elektroniku, květiny nebo dokonce zájezd apod. a nikomu to už nepřijde divné. Zřejmě největší český eshop, který přijímá platby bitcoinem je Alza. Květiny pak za bitcoiny můžete na našem trhu mimo jiné koupit od prodejce Flowers go home. Výčet takových prodejců je však mnohem širší.

Ve světě zřejmě nejvíc zaujala společnost Tesla Elona Muska, která umožňovala prodej svých automobilů za bitcoiny. Prodej za BTC umožnila v době zatím posledního býčího trendu. Jakmile se však trh nasytil a na trh vtrhla medvědí nálada, Tesla svou strategii přehodnotila a pod záminkou péče o životní prostředí tuto možnost zase ukončila. Přesto to stačilo nato, aby se i další společnosti otevřely možnostem plateb v kryptoměnách, popřípadě participovaly na vývoji blockchainů, a aby se blockchainové procesy staly základem jejich inovací.

Zde je několik příkladů odvětví a společností, které dnes přijímají platby v BTC:

  • Internetový maloobchod: Čím dál více eshopů přijímá platby v bitcoinech. Na českém trhu patří mezi takové obchody Alza nebo Flowers go home.
  • Herní a zábavní průmysl: Herní průmysl a zábavní platformy nabízejí možnost platby v Bitcoinech. Mezi příklady patří Microsoft (prostřednictvím své služby Xbox), Steam a různé online herní stránky.
  • Cestování a rezervace: Některé společnosti v cestovním ruchu přijímají platby v Bitcoinech za letenky, rezervace hotelů a další služby spojené s cestováním.
  • Hostingové a technologické služby: Poskytovatelé hostingu, poskytovatelé VPN a společnosti poskytující hardwarové služby umožňují platby v BTC.
  • Restaurace a stravovací zařízení: Některé restaurace a bary přijímají platby v BTC, i když to není běžné (viz třeba McDonald’s).
  • Finanční služby: Některé směnárny, nabízejí možnost nákupu nebo prodeje BTC.
  • Online vzdělávání: Platformy nabízející online kurzy mohou umožnit platbu v BTC za přístup ke vzdělávacím materiálům.

Závěr

Společnosti napříč odvětvími přijímají platby v bitcoinech. Výše zmíněný výčet je jen ilustrativní. Dnes již existuje mnoho firem a institucí, které budoucnost kryptoměn nevidí tak pesimisticky jako někteří ekonomové. Svět se vyvíjí a trhy s ním a vypadá to, že na budoucím směřování budou participovat procesy založené na blockchainových systémech.

Dokonce i jednotlivé státy zjišťují, že zřejmě nepůjde jen o přechodný rozmar nějakých nadšenců a snaží se kryptografickému trhu nastavit nějaká pravidla, aby světy DeFi a TradFi mohly koexistovat ve vzájemné symbióze a státy neztratily kontrolu nad svými financemi. Zároveň s tím ruku v ruce vytvářejí své vlastní CBDC, které nejsou ničím jiným než jen kryptoměnami, jejichž blockchainové systémy bude spravovat sám stát.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688