OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  12.04.2024 08:51:45

Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči

Jaro si řada z nás spojuje s velmi krásným obdobím, kdy se otepluje, všechno zelená a kvete. Letos jsme se hezkého počasí dočkali o něco dříve než v minulých letech. Pro mnohé ale jaro znamená období, kdy se také znovu objevuje alergie a s tím i zátěž pro jejich oči, které svědí, pálí a slzí. Alergie očí je nejen nepříjemná, ale může být pro náš zrak i nebezpečná. Jak na alergie vyzrát a našim očím ulevit?

„Alergie je vlastně přehnaná reakce našeho imunitního systému na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí, jako jsou například pyly, prach, plísně či zvířata. Zdravý organismus si těchto látek nevšímá, ale alergický organismus je na tyto alergeny citlivý a vlastně proti nim bojuje, jako by šlo o nebezpečnou infekci. Oční alergie je tak způsobena tím, že se alergen dostane do očí a imunitní systém na to začne reagovat. A právě to vede k zarudnutí, pálení a slzení očí,“ vysvětluje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Přehnaná reakce oka na alergen způsobuje alergický zánět spojivek, který se projevuje zčervenáním očí, svěděním a pálením. Oko nadměrně slzí a mohou i výrazně opuchnout víčka. Příznaky oční alergie jsou obvykle doprovázeny i příznaky nosní alergie, jako je kýchání, ucpaný nos nebo naopak neustálé posmrkávání.

Oční alergie se nejčastěji objevuje během jarního období z důvodu pylové sezony, která přetrvává až do konce léta. V tomto období se dostává do vzduchu velké množství pylu z kvetoucích rostlin, stromů a různých druhů trav. Oční alergie ale může probíhat po celý rok a mohou na ni mít vliv alergeny, jako jsou například roztoči nebo domácí mazlíčci.

Co můžeme pro alergické oči udělat

Nejúčinnějším způsobem, jak alergii předcházet a tím ochránit oči, je se alergenům vyhýbat. V období zvýšeného výskytu pylů je vhodné sledovat pylové zpravodajství a omezit pobyt venku v čase, kdy je vysoká koncentrace pylů v ovzduší. Pokud v té době nemůžete zůstat doma, noste velké sluneční brýle, které co nejvíce zakryjí celou oblast kolem očí a alespoň částečně zamezí vniknutí alergenů do oka.

„Pokud již pacienta oční alergie trápí, určitě není vhodné si oči mnout. To by mohlo stav oka ještě více zhoršit,“ doporučuje pan doktor Zugar a dodává: „Po příchodu z venku je vždy vhodné opláchnout oči čistou studenou vodou a v průběhu celého dne používat umělé slzy, které zklidní citlivé oči, vyplaví ven alergeny a zvlhčí a stabilizují slzný film. Na již podrážděné oči je možné kapat antihistaminové oční kapky, které jsou volně dostupné v lékárnách a které zmírní zarudnutí a otok. Na oteklé oči je také vhodné přikládat studené obklady, které tyto příznaky zmírní.“

Alergie není vhodné podceňovat. Pokud základní doporučení nepomohou nebo se objeví bolest, silné zarudnutí či hnisavý výtok z oka, je vždy vhodné navštívit očního lékaře. Dlouhodobé nebo silné záněty totiž mohou způsobit komplikace i vážnější problémy se zrakem.

 

Sedm tipů pro alergické oči

1. Vyhnout se pobytu venku v době, kdy je koncentrace pylu nejvyšší (obvykle v ranních hodinách).

2. Udržovat okna uzavřená, aby se minimalizovalo pronikání pylu do domu, v autě používat klimatizaci či ventilační systém s pylovým filtrem.

3. Při pobytu venku používat sluneční brýle nebo brýle s bočními kryty, aby se minimalizovalo vystavení očí alergenům.

4. Pravidelně si mýt oči, obličej a ruce, abyste odstranili alergeny. Častěji mýt i vlasy.

5. Na oči si nesahat ani je nemnout.

6. Používat oční kapky, umělé slzy nebo antihistaminika podle pokynů lékaře.

7. Na oteklé oči přikládat studené obklady, skvěle funguje odvar ze světlíku lékařského nebo heřmánku.

 

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
23.04.2024  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688