Přehledná domácnost aneb Tipy pro organizaci úložných prostor

Redakce, 6.12.2023
kuchyně ilustrační

S novým rokem zpravidla přicházejí předsevzetí – mimo jiné si třeba slibujeme, že lépe uspořádáme prostor pro ukládání věcí a budeme efektivněji udržovat pořádek. Jak na to, aby se nám podařilo toto předsevzetí dodržet s lehkostí a nestalo se spíše noční můrou?

Nejčastějším problémem, které komplikují udržování pořádku, jsou špatně nadimenzované nebo nevhodně strukturované úložné prostory. Jak se tomu vyhnout?

Hlavní prostor pro ukládání

Pro optimální organizaci domácnosti je klíčové důkladně naplánovat vhodné množství a podobu hlavních úložných prostor, jako jsou především vestavěné skříně v předsíni, šatně či ložnici a samozřejmě i kuchyňská linka – ideálně ještě před samotným zařízením interiéru, nebo alespoň v jeho průběhu. Pro komfort při užívání není zásadní jen velikost, ale také struktura a vnitřní členění. Dnešní úložné systémy umožňují využít nepřeberné množství vnitřních prvků navržených pro konkrétní účel.

Pořizujeme skříně

Při nákupu skříní existuje několik možností: nechat si skříně navrhnout na míru a vyrobit truhlářem, využít služeb některého ze specializovaných interiérových studií či realizačních firem nebo si navrhnout skříně sami v konfigurátoru některého z modulových systému, v případě Möbelixu je to systém Unit.

Poslední – nejméně ideální, ale nejrychlejší – možností je zakoupení sektorových výrobků. Obvykle však nevyužijí prostor, který je k dispozici, na maximum. Také nemusejí vyhovovat vnitřním členěním. To je totiž vhodné si sestavit podle individuálních potřeb a preferencí. Poměr počtu polic, zásuvek a šatních tyčí je třeba přizpůsobit složení šatníku. Při plánování vnitřku skříní se vyplatí nezapomínat ani na praktické osvětlení.

Doplňkové úložné prostory

Když v prvním kroku někde uděláme chybu, nebo se zkrátka změní situace, je tu naštěstí záchrana v podobě doplňkových produktů – ať už jsou to drobné kusy nábytku, např. police, regály, komody či příborníky, nebo různé pomůcky: organizéry do polic a zásuvek, plastové boxy nejen pod postel, stylové úložné koše, praktické látkové vaky apod.

Řada z těchto pomocníku neplní jen praktickou funkci, ale může stát i estetickým detailem dotvářejícím celkové vyznění interiéru. To platí třeba pro zmíněné košíky – pletené kousky z přírodních materiálů jsou typickým doplňkem bydlení ve scandi či boho stylu.

Zdroj: Moebelix



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky