Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.04.2024 07:58:19

Inflace v USA stále budí obavy (Ranní zpráva z finančního trhu)

Závěr týdne již nenabídne zásadní makroekonomická data. Hlavním tématem tak zůstane perzistence zámořské inflace, která ve středu překvapila lehce vyšším údajem, a odstartovala tím výrazný nárůst tržních úrokových sazeb a posílení amerického dolaru. Dubnové šetření Michiganské univerzity mezi americkými spotřebiteli pravděpodobně ukáže nadále zvýšená inflační očekávání, což trhy jen utvrdí v tom, že Fed nemusí s uvolňováním měnové politiky nikterak spěchat.

Hlavní události tohoto týdne již mají trhy za sebou

Konec týdne již nepřinese zásadní makroekonomická data. Obchodování se tak pravděpodobně ponese v duchu dozvuků americké inflace a včerejšího zasedání ECB. Důvěra v ekonomiku podle Michiganské univerzity by měla podle tržního konsenzu oproti březnu nepatrně poklesnout. V souvislosti s perzistencí zámořské inflace by mohla zajímavou informaci přinést v rámci tohoto šetření zveřejňovaná inflací očekávání. Ta zůstávají zvýšená, a tedy zapadají do vyjádření představitelů Fedu ohledně letošního snižování úrokových sazeb z posledních týdnů, která by se dala shrnout jako „není kam spěchat“. V tuzemsku bude dnes zveřejněno pouze saldo běžného účtu platební bilance za únor, což je ale statistika, která tradičně tržní reakci nepřináší a bývá zpětně významně revidována. My v návaznosti na velmi dobrý únorový výsledek zahraničního obchodu očekáváme přebytek běžného účtu ve výši 21,4 mld. CZK.

ECB nepřekvapila, dolar udržel středeční zisky

ECB vyslala z pohledu trhů neutrální signál. Úrokové sazby podle očekávání zůstaly beze změny. V prohlášení centrální banka ocenila klesající inflační tlaky a v souvislosti s tím zmínila, že pokračování dezinflačního trendu by mohlo být důvodem pro uvolnění měnové politiky. Na tiskové konferenci se prezidentka Lagardeová tradičně nechtěla zavazovat k načasování prvního „cutu“ a další kroky podmínila novými daty. Nepřímo však připustila, že několik členů vedení ECB bylo připraveno snížit sazby už na tomto zasedání. Odmítla rovněž, že by politika ECB byla výrazněji závislá na americkém Fedu. Finanční trhy si celkově z tohoto zasedání odnáší, že červnové snížení úrokových sazeb o 25 bb je stále nejpravděpodobnější scénář.

Ve Spojených státech se další proinflační překvapení nekonalo. Po středečních statistikách o březnové spotřebitelské inflaci (CPI), které překvapily lehce nahoru, trhy s určitými obavami vyhlížely i včerejší údaje o cenách výrobců (PPI) za stejný měsíc. Ty ale dopadly zhruba v souladu s očekáváním, když subindex bez potravin a energií vzrostl meziměsíčně o 0,2 % a celkový údaj byl pak dokonce o 0,1 pb nižší než tržní konsenzus. Úleva se na trhy přesto nedostavila. Dolarové tržní úrokové sazby po středečním masivním nárůstu o více než 20 bb včera poklesly spíše symbolicky. Aktuálně tedy trhy do konce letošního roku čekají od Fedu již „jen“ zhruba dvě 25bodové snížení základní úrokové sazby. Dolar k euru lehce rozšířil středeční zisk, když posílil o 0,2 % na 1,072 USD/EUR.

Středoevropské měny včera mírně posílily. Česká koruna se vrátila lehce pod 25,40 CZK/EUR. Částečně tak korigovala ztrátu, kterou zaznamenala po středečním zveřejnění lehce vyšší než očekávané inflace ve Spojených státech a následném posílení amerického dolaru.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Pá 07:13Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.07.2023Jádrová inflace v USA zůstává vysoká (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688