Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2024 17:13:00

Kofola potvrdila předběžné výsledky roku 2023. Dosavadní měsíce letoška hodnotí jako velmi dobré

Skupina Kofola ve své výroční zprávě potvrdila v únoru zveřejněné, předběžné výsledky. Výhled EBITDA pro rok 2024 zůstává v rozmezí 1,55 – 1,80 miliardy korun, růst tržeb odhaduje vedení firmy o 25 %.

Rok 2023 může česká nápojářská společnost považovat za úspěšný, a to i přes pokles prodejů a rostoucí náklady na suroviny. "Přestože v prodaných litrech na klíčovém ČeskoSlovenském trhu skupina zaznamenala pokles o 8,7 %, tržby meziročně vzrostly o 10,1 %," uvedla firma.

„V Adriatickém regionu jsme byli také úspěšní, tržby vzrostly o 7,3 % (při poklesu prodaných litrů o 4,5 %). Navíc jsme dosáhli zlepšení na úrovni EBITDA, a to o téměř 13 %,“ říká finanční ředitel skupiny Kofola Martin Pisklák a dodává: „Ještě větší radost nám dělají výsledky v našem voňavém pilíři (Fresh & Herbs), kde tržby narostly o necelých 18 % a EBITDA na dvojnásobek.“

Ukazatel EBITDA za celou skupinu vzrostl o 13 %. „Dosáhli jsme jej díky obrovskému nasazení našich zaměstnanců a loajalitě našich zákazníků. Velmi si této podpory vážíme a musíme za ni znovu poděkovat,“ potvrzuje Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola.

V prvním čtvrtletí roku 2024 dokončila skupina dvě významné akvizice – koupi společnosti MIXA VENDING, která podniká v oblasti nápojových a svačinových automatů, a většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, která sdružuje významné moravské pivovary Zubr, Holba a Litovel.

„Dosavadní vývoj v prvních třech měsících roku 2024, které však mají na roční ukazatel EBITDA vždy nejmenší vliv, je velmi pozitivní. Tržby meziročně vzrostly o 14 %, prodané litry rostly o 7 %. Ceny energií v současné době klesají, stejně tak cena cukru, resp. sladidel,“ komentuje výhled Martin Pisklák.

V únoru zveřejněné cíle na rok 2024, zohledňující nově zařazené společnosti ve skupině (zejména Pivovary CZ Group), s EBITDA mezi 1,55 – 1,80 miliardou korun a růstem tržeb o 25 %, ponechává Kofola bez úpravy. Ke zúžení intervalu cíle EBITDA pravděpodobně přistoupí při zveřejnění výsledků prvního čtvrtletí, tedy 3. června.

V červnu se pak bude konat valná hromada, jež bude schvalovat účetní závěrku roku 2023. Přesný termín bude ze strany Kofoly ještě upřesněn.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688