pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  03.04.2024 00:00:00

Lepší rozpočtové určení daní pro kraj může pomoci městům a obcím v regionu, v Pardubicích se uskutečnilo krajské setkání představitelů Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR)

V úterý 2. dubna se v Pardubicích uskutečnilo krajské setkání představitelů Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR). Starostové měst a obcí se zabývali například obecní spoluprací, energetickými úsporami či novinkami v oblasti legislativy. Setkání se za krajskou samosprávu zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který starosty seznámil s aktuálním stavem jednání o změně rozpočtového určení daní pro kraje.

„Většinová shoda krajů je základem pro další jednání na úrovni vlády a parlamentu. Najít řešení, se kterým budou spokojeni všichni, je vždy složité, ale splnili jsme podmínku, kterou dalo Asociaci krajů ČR Ministerstvo financí, protože pro návrh bylo 11 ze 14 krajů. V případě našeho kraje se může jednat až o 2,5 miliardy korun oproti stávajícímu stavu, což jen dokresluje, jak znevýhodnění oproti jiným krajům jsme. Tyto prostředky bychom využili nejen na opravy silnic či do zdravotnictví, ale také na projekty, na které není možné čerpat evropské dotace či na posílení vlastních dotačních titulů kraje, což by samozřejmě bylo pozitivem i pro města a obce v rolích žadatelů," uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého stávající rozdělení daní nereflektuje aktuální počty obyvatel jednotlivých regionů, jelikož přepočet je řešen podle 20 let starého klíče.

Hejtman také vyjádřil znepokojení nad dopady konsolidačního balíčku na rozpočty obcí. „Například objem příspěvků na výkon státní správy, tedy služby, kterou si u obcí objednává stát, se oproti loňskému roku krátí o dvě procenta. Konsolidační balíček upravil také rozpočtové určení daně z hazardu, což negativně ovlivní daňový příjem obce," sdělil hejtman, který také poděkoval Svazu měst a obcí za spolupráci nejen s Pardubickým krajem, ale také s Asociací krajů ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688