mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.06.2023 10:36:00

Setkání představitelů partnerských měst a obcí Česka a Maďarska - Budapešť, 24. května 2023

Setkání představitelů partnerských měst a obcí Česka a Maďarska - Budapešť, 24. května 2023

15.06.2023 / 10:30 | Aktualizováno: 15.06.2023 / 10:36


Dne 24. května 2023 se v Budapešti ve veletržním areálu HUNGEXPO konalo setkání představitelů českých a maďarských partnerských měst a obcí. Akce byla organizována Velvyslanectvím České republiky v Budapešti ve spolupráci s kanceláří CzechTrade Budapešť, a to společně s akcí „City For The Future, Budapest 2023“ (CIFF).

Letošní setkání navázalo po přestávce způsobené koronavirovou pandemií na předešlé dva ročníky (Setkání 2018 a Setkání 2019). Velvyslanec ČR v Budapešti Tibor Bial a velvyslanec Maďarska v Praze András Baranyi společně oslovili téměř 50 dvojic partnerských měst a obcí obou zemí s pozváním k účasti na dalším ročníku setkání. Cílem bylo podpořit a oživit dosavadní kontakty a partnerskou spolupráci českých a maďarských měst a obcí, která mohla být utlumena koronavirovou pandemií i případnými změnami v zastupitelstvech.

Setkání se letos konalo ve veletržním areálu HUNGEXPO v Budapešti, a to souběžně s akcí City For The Future, Budapest 2023“ (CIFF), kterou organizovalo Velvyslanectví ČR v Budapešti společně s místní kanceláří CzechTrade, a se sněmem maďarského Národního sdružení místních samospráv TÖOSZ, které je největší organizací tohoto druhu v Maďarsku. Spojení akcí umožnilo efektivně využít jejich synergii, přivést zainteresované zástupce municialit, státní správy, relevantních organizací i zainteresovaných firem na jedno místo. Tento koncept umožnil účastníkům sdílet zajímavé informace, smart řešení pro města a obce, navazovat nové kontakty.

Setkání partnerských města obcíČeska a Maďarska byla zahájeno projevy velvyslanců Česka a Maďarska T. Biala a A. Baranyiho. Zástupce měst a obcí dále pozdravil a uvítací projev přednesl ministr pro regionální rozvoj Maďarska pan Tibor Navracsics, který zdůraznil důležitost spolupráce na úrovni municipalit z hlediska rozvoje vzájemných česko-maďarských vztahů.

V navazující prezentační části byly účastníkům představeny některé programy, které mohou být zajímavé z hlediska financování municipálních projektů a rozvoje vzájemné spolupráce. Konkrétně šlo o programy Interreg, Strategie EU pro Podunají či možnosti podpory z Mezinárodního visegrádského fondu, např. v oblasti setkávání mládeže (jednotlivé prezentace v příloze). Tuto ranní část setkání uzavřela panelová diskuse, během které si účastníci mohli vyměnit své vlastní zkušenosti a poznatky z dosavadního fungování partnerské spolupráce. Celý program setkání viz níže.

Po skončení oficiální části setkání měli zástupci jednotlivých měst a obcí možnost bilaterálního setkání se svými partnery, diskutovat další plány a možnosti rozvoje partnerské spolupráce. Pro tato jednání byl v areálu vyčleněn samostatný stánek.

Primátoři a starostové se zúčastnili také programu akce “City For The Future, Budapest 2023“ (CIFF) a navštívili expozice jednotlivých vystavujících firem, které představovaly chytrá a inovativní řešení pro města a obce. Pro více informací k CIFF viz odkazy níže.

Účastníci hodnotili setkání partnerských měst a obcí i jeho spojení s CIFF jednoznačně pozitivně a označili jej za přínosné pro další rozvoj partnerských vztahů a spolupráce.

Program setkání partnerských měst a obcí:

Uvítací projevy

- 8:30 - 8:35 - zahájení setkání a přivítání účastníků (Tibor Bial, velvyslanec ČR v Maďarsku, András Baranyi, velvyslanec Maďarska v ČR)

- 8:35 - 8:40 - uvítací projev Tibora Navracsicse, ministra pro regionální rozvoj Maďarska

Prezentační část - možnosti využití dotačních programů - INTERREG a MVF

- 8:40 - 8:55 - INTERREG - projekt PilotInnCities, budování inovačních ekosystémů chytrých měst (Miroslav Scheiner, expert pro speciální projekty, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR)

- 8:55 - 9:10 - INTERREG - Možnosti uplatnění maďarsko-slovenského programu Interreg v letech 20212027 - nejlepší příklady praxe (Silvester Holop, zástupce vedoucího společného sekretariátu, Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft., Slovensko, Maďarsko)

- 9:10 - 9:30 - Strategie EU pro Podunají, EU SDR (Dr. Oroszi Viktor György, národní koordinátor EU SDR, Ministerstvo zahraničních věcí a obchodu Maďarska)

- 9:30 - 9:45 - Mezinárodní visegrádský fond, MVF (Jiří Sýkora, projektový manažer, kancelář MVF v Bratislavě)

Panelová diskuce

- 9:45 - 10:30 - Partnerství měst a obcí - příklady dobré praxe, výměna zkušeností účastníků

Další související odkazy a přílohy:

- České technologie pro maďarská města a obce - https://www.mzv.cz/budapest/cz/obchod_a_ekonomika/ceske_technologie_pro_madarska_mesta_a.html

- City For The Future, Budapest 2023“ (CIFF) - https://www.cityforthefuture.com/cs/hungary2023/home

přílohy

CIFF - plánek-449 KB PDF (Acrobat dokument) 23.5.2023
https://www.mzv.cz/file/5066269/Plan_SetkaniPM_230523_CZ.pdf

CIFF - Program ENG-984 KB PDF (Acrobat dokument) 23.5.2023
https://www.mzv.cz/file/5066272/City_for_the_Future_A3_2023_EN.pdf

INTERREG - prezentace MPO ČR-2 MB PDF (Acrobat dokument) 13.6.2023
https://www.mzv.cz/file/5099449/INTERREG_PilotInnCities_230524_MPOCZ_ScheinerM.pdf

INTERREG SK-HU - prezentace-1 MB PDF (Acrobat dokument) 13.6.2023
https://www.mzv.cz/file/5099451/Interreg_SK_HU_230524_HolopS.pdf

Mezinárodní visegrádský fond - prezentace-541 KB PDF (Acrobat dokument) 13.6.2023
https://www.mzv.cz/file/5099453/VisegradFund_230524_IVF_SykoraJ.pdf

Strategie EU pro Podunají - prezentace-2 MB PDF (Acrobat dokument) 13.6.2023
https://www.mzv.cz/file/5099455/EUSDR_DunaStrategy_230524_MFAHU_OrosziV.pdf

Galerie


Setkání partnerských měst CZ - HU 2023

Tibor Bial, velvyslanec ČR - zahájení setkání / Csehország nagykövete - nyitótalálkozó (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
András Baranyi, velvyslanec HU - zahájení setkání / Magyarország nagykövete - a találkozó megnyitója (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Tibor Navracsics,ministr pro regionální rozvoj HU - úvodní vystoupení / területfejlesztési miniszter - bevezető beszéd (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Setkání partnerských měst a obci ČR - HU / Testvárosok találkozója HU - CZ (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Interreg - prezentace programu / program bemutatása (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
MVF - prezentace možností podpory fondu V4 / V4 alap támogatási lehetőségeinek bemutatása (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Moderovaná panelová diskuse - výměna zkušeností / Moderált panelbeszélgetés - tapasztalatcsere (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Moderovaná panelová diskuse - výměna zkušeností / Moderált panelbeszélgetés - tapasztalatcsere (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Moderovaná panelová diskuse - výměna zkušeností / Moderált panelbeszélgetés - tapasztalatcsere (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)
Prohlídka areálu CIFF - ministr T. Navracsics s velvyslanci CZ a HU / Bejárás a CIFF helyiségeiben - Navracsics T. miniszter nagykövetekkel (Foto: RTM PIX / Leskó Tamás & Team)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688