EKOSPOL (EKOSPOL)
Bydlení  |  26.03.2024 16:15:28

Praha se loni rozrostla o 27 406 lidí, bytová výstavba za tímto trendem stále výrazně zaostává

Praha i v loňském roce potvrdila svou výjimečnou pozici mezi českými regiony, které láká stále více lidí. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se za celý rok 2023 rozrostla o 27 406 lidí, což ji s velkým náskokem řadí na první místo ze všech krajů ČR. Zásadní podíl na tom mají lidé, kteří se do hlavního města přistěhovali, takových bylo podle statistiků během dvanácti měsíců loňského roku 67 699, naopak vystěhovalo se „jen“ 40 656 lidí. Rozrůstání počtu obyvatel Prahy výrazně zrychlilo, ještě v roce 2022 v hlavním městě přibylo 10 714 nových obyvatel. Problémem je, že bytová výstavba není na tento nárůst vůbec připravená.

Stavební firmy loni zahájily v rámci zcela nové výstavby stavbu 4846 nových bytů. Pokud by měly sloužit jen novým Pražanům, muselo by jich v jednom bytě bydlet skoro šest. Přesně tolik lidí, o které se hlavní město loni rozrostlo, připadá na nově zahájený byt. Z toho jasně vyplývá, že lidé mířící do Prahy si své bydlení vybírají z už stojících bytů. Tím ale jen ještě zhoršují už tak špatnou dostupnost bydlení v hlavním městě.

Lidem stěhujícím se do Prahy se vůbec nedivím. České hlavní město jako nejbohatší region ČR a jeden z nejbohatších regionů v celé EU nabízí nejvyšší platy, nejlepší možnost profesního uplatnění, nejbohatší kulturní a sportovní infrastrukturu. Nelze pominout ani nejdostupnější zdravotní péči, rozsáhlou sít veřejné dopravy, nadprůměrnou bezpečnost a strategickou polohu. Proto musíme počítat s tím, že se Praha na současném počtu 1 384 732 obyvatel jen tak nezastaví.

Hlavní město by se mělo na tento demografický vývoj připravit. Nutností je hlavně nový územní plán s dostatečným množstvím rozvojových ploch pro velkou bytovou výstavbu. Aktuálně stále platí vyčerpaný územní plán z roku 1999 (platit začal o rok později). Přestože se měl po deseti letech aktualizovat, nestalo se tak. V současnosti proto nejsou dostupné pozemky pro velkou bytovou výstavbu a takřka každý nový projekt se staví jen díky tomu, že investor před zahájením stavby musel projít martyriem zvaným dílčí změna územního plánu. Bez tohoto zdlouhavého procesu, jehož výsledek je vždy nejasný a celou výstavbu zásadně prodražuje, by se v Praze nyní nepostavil ani byt.

Stále rostoucí bytovou potřebu nejen stávajících Pražanů, ale i jejich nových sousedů, uspokojí jen velké rezidenční projekty se stovkami až tisícovkami bytů. Vedení města by mělo co nejdřív vytvořit podmínky pro to, aby se bytová výstavba mohla konečně pořádně rozjet a adekvátně reagovat na neutuchající oblibu hlavního města. Jen to může zlepšit katastrofální dostupnost vlastního bydlení a o něco zpomalit zdražování nájemního bydlení v hlavním městě.

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

28.03. 22:49  Ťuk ťuk (Vědma)
28.03. 12:52  Co nevyuzite byty dedo? (Vědma)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688