Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  16.09.2003 09:27:01

Realitní makléři očekávají rozvoj bydlení v regionech



Během velmi krátké doby by se boom bytové výstavby, který v posledních letech zažívá Praha, měl dostat i do dalších regionů České republiky. V některých lokalitách se již nyní začíná projevovat zvýšený zájem o rezidenční nemovitosti. "Je to hodně dáno dvěma aspekty. A sice velikostí města a potom hospodářskou prosperitou daného regionu," řekl ČIA Pavel Velebil ze společnosti Tide reality.

Podle jeho slov patří mezi nejperspektivnější lokality z hlediska rozvoje bytové výstavby a obecně poptávky po bydlení zejména města, ve kterých se daří průmyslu, tedy Plzeň, Brno, částečně už i Liberec a Hradec Králové. "Kromě těchto velkých měst to mohou být všechna města, u kterých se daří novým podnikům," upozornil Velebil. Takovým městem je třeba Mladá Boleslav, kde je poptávka po bytech a cenová hladina bydlení větší než u některých stotisícových měst. "Škodovka zkrátka ovlivnila ekonomiku celého regionu.To samé může být v Liberci, kde se rozvíjejí dvě průmyslové zóny," dodal Velebil.

Jak dále uvedl, mezi Prahou a dalšími městy není v zásadě žádný velký rozdíl pokud jde o poptávku po různých typech nemovitostí. Bydlení prý hledají v převážné většině mladší páry, mladá manželství a svobodní lidé a nebo potom starší lidé, kteří přenechávají byt svým dětem. "Z toho vychází poměrně velká poptávka především po menších bytech. Je to podobné v Praze jako někde jinde," upozornil Velebil.

Jeho slova potvrzuje i Jan Urban ze společnosti Simply. "Stále je zájem o menší nemovitosti, což souvisí s tím, že i ty menší nemovitosti jsou dneska již dobře řešené," řekl ČIA. Podle jeho názoru ale roste také poptávka zejména po kvalitních nemovitostech, tedy těch, co svým obyvatelům nabízejí skutečnou hodnotu. "Klient si dnes vybírá bydlení podle jediného kritéria a to je poměr užitné hodnoty bytu či rodinného domu a ceny," pokračoval Urban. Tu užitnou hodnotu tvoří například dopravní dostupnost lokality, infrastruktura, okolí domu či faktor bezpečnosti dané lokality.

-joh-, -jh-

Související zprávy:
Ceny bytů porostou maximálně o 10% ročně ! 

Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688