Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  15.09.2003 17:21:01

Ceny bytů porostou maximálně o 10% ročně !



Ceny bytů a rodinných domů by měly během dvou let dosáhnout stabilního růstu kolem deseti procent ročně. Během stejné doby by se mohla rovněž vyrovnat nabídka s poptávkou. V současné době přitom poptávka výrazně převyšuje nabídku. Shodli se na tom účastníci konference o realitách CEDEM 2003, která se uskutečnila na konci minulého týdne v Praze.

"V dnešní době trh s bydlením tak akceleruje, že je možné ho považovat za přehřátý. Potřebuje tedy ochladit, což se do dvou let stane," tvrdí ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték České spořitelny Kamil Kosman. Podle jeho slov je na trhu prostor pro další růst počtu dostavěných bytů. "Bude se zvyšovat životní úroveň lidí, jejich příjmy a koupěschopnost, takže budou chtít první věc pro zlepšení kvality svého života - zlepšit si bydlení. To je nejlepší motor pro růst trhu," řekl Kosman. On sám předpovídá růst cen rezidenčních nemovitostí kolem deseti procent.

Podle Jana Urbana ze společnosti Simply je růst ceny nemovitostí vázaný na růst HDP, potažmo kupní sílu lidí. "Pokud je růst HDP plánovaný někde kolem tří, čtyř procent na příštích pět let, předpokládám, že ceny nemovitostí půjdou nahoru v ročním vyjádření v průměru o sedm, osm procent," uvedl Urban pro ČIA.

Urban také očekává, že se budou více diferencovat ceny bytů v panelových a cihlových domech. "Dnešní situace, kdy se ceny bytů v panelácích fakticky vyrovnaly cenám bytů v cihlových domech, je neudržitelná.

Růst cen domů a bytů na hranici deseti procent ročně očekává i Pavel Velebil z realitní společnosti Tide Reality. "Cenový skok o 25 procent za rok zaznamenaný v posledním roce je výjimečná záležitost, která se s největší pravděpodobností nebude v příštích letech opakovat. Čekáme, že se tempo růstu ustálí někde na hodnotě okolo deseti, v prvních letech možná ještě kolem 15 procent," říká.

Podle Velebila by se také během následujících zhruba dvou let měla vyrovnat nabídka na trhu s nemovitostmi s poptávkou. "Tato situace by mohla nastat dokonce už během roku a půl či dvou let," pokračoval dále Velebil. Například v příštím roce by totiž měly být představeny dva projekty, jejichž celková kapacita přesáhne tisíc nových bytů. "I když se budou stavět po etapách, přesto to bude znamenat zvýšenou nabídku na trhu," dodal Velebil.

-joh-, -kaj-

Související zprávy:
Realitní makléři očekávají rozvoj bydlení v... 

Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688