Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.02.2024 07:49:00

Není důvod pro rychlý pokles sazeb, valuace sedmičky nejpopulárnějších akcií upravené o očekávaný růst jsou pod zbytkem trhu - Víkendář (video)

Celkově to sice se ziskovostí společností z indexu S&P 500 vypadá dobře, nicméně zisky jsou taženy nahoru velkými technologickými společnostmi, u zbytku trhu dochází ke zhoršení. Pro CNBC to uvedl Jason Trennert ze Strategas Research v reakci na tvrzení, podle kterého akcie nepotřebují pokles sazeb, nahoru je potáhne právě ziskovost obchodovaných firem. K tomu Trennert tedy dodal, že pokles sazeb by neškodil. Jak vidí jeho pravděpodobnost?

Ekonom míní, že Jay Powell, který stojí v čele americké centrální banky, pokles sazeb „v podstatě slíbil“. Na stranu druhou ale podle něj aktuálně není k poklesu sazeb na straně Fedu velká motivace. Naopak by se měl vyvarovat unáhleného snižování, protože dřívější vysoká inflace by se mohla vracet kvůli vývoji mezd a dalším faktorům, které by ji mohly posilovat. „Já bych se snižováním sazeb nepospíchal, ale myslím, že letos dolů půjdou,“ uzavřel ekonom.

Bank of America ukazuje v následujícím grafu výsledky svého posledního průzkumu mezi svými klienty. Z nich se 37 % nyní domnívá, že sazby americké centrální banky nakonec klesnou na 3,25 – 3,75 %. V pokles sazeb na 3 % momentálně věří 34 % investorů. Na sazby na 2 % či níže dnes věří dohromady jen asi 5 % z nich:

Víkendář: Není důvod pro rychlý pokles  sazeb, valuace sedmičky nejpopulárnějších akcií upravené o očekávaný růst jsou pod zbytkem trhu
Zdroj: X

K fiskální politice Trennert uvedl, že Spojené státy v současnosti dosahují rozpočtových deficitů ve výši 7 %. K tomu po druhé světové válce došlo jen výjimečně a zatím pokaždé, když se americké hospodářství nacházelo v recesi a míra nezaměstnanosti se dostala nad 7 %. Tak tomu ale v současné době není, ekonomika se naopak nachází ve stavu plné zaměstnanosti. Její kombinace s vysokými rozpočtovými deficity je tak podle experta „bláznivá“.

Další vývoj výnosů dluhopisů tak bude podle experta ovlivněn na straně jedné objemem obligací vydávaných vládou a na straně druhé tím, zda Fed v budoucnu nebude obligace opět nakupovat místo toho, aby pokračoval v jejich prodejích. On sám odhaduje, že vysoké deficity a rostoucí zadlužení americké vlády se nakonec projeví vyššími výnosy vládních dluhopisů, k tomu může klesat hodnota dolaru.

Na závěr rozhovoru se diskutovalo o sedmičce populárních akcií. Podle experta z ní jsou jen tři akcie „čistou sázkou na umělou inteligenci“. Jde o Google, Microsoft a NVIDIA. Vyjma Tesly ale rostou výrazně všechny tyto akcie. K tomu Trennert dodal, že silného růstu dosahují i samotné firmy, a to se projevuje na tzv. PEG poměru. V jeho čitateli je poměr cen k ziskům (PE) a v jeho jmenovateli najdeme očekávaný růst ziskovosti. Podle experta je PEG u sedmičky nejoblíbenějších akcií nižší než u zbytku trhu.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688