Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  10.09.2003 12:00:02

! TELE2 zastavuje nabízení služby ADSL v ČR !



Zastavení nabízení služby Internet ADSL v České republice dnes oznámil alternativní operátor TELE2. "Důvodů k tomuto rozhodnutí bylo hned několik," sdělil ČIA marketingový ředitel společnosti Lukáš Kubín. Firma především není spokojena s podmínkami, za kterých jí službu širokopásmového připojení k internetu (ADSL) velkoobchodně nabízí dominantní operátor Český Telecom.

Hlavním důvodem je podle Kubína velmi nízká kvalita služby, která je poskytována Českým Telecomem směrem k internetovým providerům včetně TELE2. K rozhodnutí zastavit poskytování služby přispěly i nové velkoobchodní podmínky, které Český Telecom oznámil v srpnu s účinností od 15. září. "Z našeho pohledu je tato nová nabídka pro koncového uživatele ještě méně výhodná než ta předchozí," vysvětlil Kubín.

Všem uživatelům služby ADSL i registrovaným zájemcům o instalaci vrátí TELE2 všechny uhrazené platby včetně depozita nejpozději do 30 dnů od data zastavení služby. Poskytování služby firma ukončí k 31. říjnu letošního roku.

Na základě velkoobchodní nabídky Českého Telecomu je služba ADSL od letošního března dostupná zatím jen v Praze, Brně a Ostravě. Limitovaný přístup je k dispozici také v několika desítkách dalších měst v ČR. V dosahu technologie ADSL je zatím 1,678 milionu telefonních linek, což je 44 procent všech telefonních linek provozovaných Českým Telecomem. Dostupnost ADSL se má postupně zvyšovat. Do poloviny roku 2004 chce firma postupně zprovoznit zhruba 100 dalších lokalit, čímž se pokrytí pevných linek Českého Telecomu službami ADSL zvýší ze současných 44 procent na přibližně 60 procent. Ke konci října realizoval Český Telecom necelých 10,2 tisíce přípojek ADSL a zároveň registroval přes 13,7 tisíce přijatých objednávek.

Od 15. září zvýší Český Telecom rychlosti připojení prostřednictvím ADSL pro domácnosti z 192/64 kbit/s na 512/128 kbit/s a z 320/128 kbit/s na 1024/256 kbit/s. Ceny přitom zůstanou na dosavadní úrovni 1349 korun či 2349 korun za měsíc bez DPH. Zároveň firma zavede limit na objem přenesených dat na úrovni 10 GB a zruší povinnost pronajímat si příslušný modem přímo od Českého Telecomu. Na přelomu listopadu a prosince chce dominantní operátor představit novou nabídku ADSL, která bude platit od 1. ledna 2004.

Smlouvu o poskytování služeb ADSL dosud Český Telecom podepsal s více než 20 operátory. Ti zatím Český Telecom kritizovali za zdržování zavádění ADSL na český trh a za úmyslné stanovení takových podmínek velkoobchodního prodeje, vyhovujících pouze dominantnímu operátorovi. Možnost nabídnout výhodnější ceny a rychlosti připojení operátoři očekávají po rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, který by do 19. září na základě žádosti konkurentů Telecomu měl stanovit podmínky propojení v oblasti služeb ADSL.

-pk-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688