Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  21.01.2024 14:53:06

Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (21.1.2024)

Výsledková sezóna za poslední kvartál roku 2023 vrcholí, přední světové centrální banky zahajují svá první zasedání nového roku a údaje o indexech PMI odhalí, jak si na začátku roku vedla světová ekonomika. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Makrodata z USA

Polevující tempo inflace ve Spojených státech podporuje očekávání, že Federální rezervní systém brzy sníží úrokové sazby. I přesto stále někteří politici nepočítají s brzkým začátkem uvolňování měnové politiky. Čtvrteční klíčový údaj o stavu inflace bude důkladně sledován pro nové informace o budoucím vývoji úrokových sazeb. Prosincové údaje o osobní spotřebě přicházejí poté, co cenový index za dvanáct měsíců do měsíce listopadu vzrostl o 2,6 %. Během čtvrteční obchodní seance vláda zveřejní údaje o HDP za čtvrté čtvrtletí. Očekává se 2,0% růst po 4,9% růstu v předchozím čtvrtletí. Představitelé Fedu vstupují do tradičního období ticha před nadcházejícím zasedáním 30. a 31. ledna.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna nabírá na tempu a investoři očekávají výsledky velkých firem, včetně Netflixu (NFLX), který reportuje v úterý, následovaný Teslou (TSLA) ve středu 3M (MMM) a Intelem (INTC). Index S&P 500 v pátek po dvou letech dosáhl rekordní uzavírací hodnoty, díky rally akcií výrobců čipů a dalších velkých technologických akcií. Trhy však mohou ztratit dynamiku, pokud výsledky hospodaření nesplní vysoká očekávání. Pokud zisky nesplní očekávání, nová rekordní úroveň indexu S&P 500 nebude udržitelná. Naopak, pokud zjistíme, že trh se předčasně rozjel nebo dostaneme od firem statistiky neshodující se s býčím sentimentem, může to představovat reálné riziko korekce. Tento týden bude klíčový i pro evropské technologické firmy, jelikož budou reportovat společnosti ASML (ASML), Logitech (LOGI) a SAP (SAP) a také luxusní LVMH (LVMH).

Zasedání centrálních bank

Ve čtvrtek proběhne první zasedání Evropské centrální banky v roce 2024. Spekulace o snižování sazeb jsou v dohledu, přičemž trhy počítají s pěti sníženími v tomto roce. Někteří centrální bankéři tvrdí, že trhy předbíhají, a prezidentka ECB Christine Lagardeová varovala, že příliš mnoho snížení sazeb by v boji s inflací nebylo prospěšné. Bank of Japan ukončí své poslední politické zasedání v úterý, přičemž se neočekávají žádné změny. Investoři hledají náznaky možné změny záporných úrokových sazeb až v druhé polovině tohoto roku. Dále se očekává, že Bank of Canada ve středu ponechá úrokové sazby na 5 %, což by bylo čtvrté zasedání beze změny.


Investoři doufají v tzv. soft landing světové ekonomiky a počátku procesu snižování úrokových sazeb ještě v tomto roce. Středeční bleskové údaje indexů nákupních manažerů z eurozóny, Spojeného království a USA poskytnou představu o podnikatelské aktivitě na začátku nového roku. Pod drobnohledem budou nové zakázky a náborové statistiky. Nízká čísla mohou naznačovat, že firmy se připravují na těžké časy, což je v rozporu s optimistickými vyhlídkami akciových trhů.

Vývoj na ropě

Ceny ropy v pátek mírně poklesly, přičemž za celý týden zaznamenaly růst kvůli napětí na Blízkém východě a přerušení těžby, což zároveň vyrovnalo obavy o čínskou a globální ekonomiku. Severomořská ropa Brent za týden stoupla o přibližně 0,5 %, zatímco americká ropa WTI o více než 1 %. Mezinárodní agentura pro energii minulý týden zvýšila odhad globální poptávky na rok 2024, ale její projekce je poloviční oproti výhledu kartelu OPEC. Agentura uvedla, že pokud nedojde k významnému šoku, trh vypadá pro rok 2024 dobře zásobený. Prognóza růstu globální poptávky po ropě zůstává nejistá, různé strany poskytují rozdílné projekce.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

23.01.2022Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688