Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  03.01.2022 09:15:52

Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Nový rok 2022 odstartuje sadou prosincových makrodat, které mohou poskytnout důležitý náhled na to, v jakém nastavení světové ekonomiky vstoupí do roku utahování měnově politické expanze. Zpřísnění politik centrálních bank přichází v době, kdy se globální ekonomiky začínají obávat možných dopadů nové varianty Covid-19 Omicron na proces revitalizace globálního hospodářství. I když výsledková sezóna za poslední kvartál roku ještě není úplně zahájena, dočkáme se několika zajímavých podnikových hospodářských výsledků. Světová aliance producentů ropy se v prosinci dohodla na dodržení původního plánu o postupném zvyšování produkce ropy o 400 tis. barelů za den. Na toto nastavení naváže zasedání skupiny OPEC+, které se má konat během úterní obchodní seance dne 4. ledna. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Prosincová dataamerického trhu práce

Tradiční americké zprávy NFP obsahující zásadní informace o nezaměstnanosti, o růstu počtu pracovních míst a o růstu mezd vychází již tradičně první pátek v novém měsíci. Analytické domy očekávají růst o 400 tis. pracovních míst mimo sektor zemědělství oproti 210 tis. zveřejněných v minulém měsíci. Průměrný měsíční růst za posledních šest měsíců se drží u 494 tis. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech by měla mírně klesnout z 4,2 % na 4,1 %.

Nezaměstnanost je nyní odvrácenou stranou inflace. Podle odhadů a cílů Federálního rezervního systému by silná zpráva dala FEDu více prostoru, aby pokračoval v plánu zvyšování sazeb a utahování měnových stimulů. I když bylo pro ekonomiku v reakci na poslední vlnu varianty Omicron zavedeno jen málo nových omezení, data mohou být ovlivněna měnícím se chování spotřebitelů a faktem, že statisíce lidí jsou opět nemocné.

Zasedání kartelu OPEC

V úterý se sejde Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která na svém předchozím zasedání znovu potvrdila své rozhodnutí zvýšit produkci ropy v roce 2022.  Kartel uvedl, že očekává nízký dopad varianty Omicron na poptávku po ropě. Měsíc prosinec opět eviduje rekordní počet případů nakažených a velké množství zrušených letů. Analytické domy však nejsou shodné v názoru, jak velké dopady budou mít tyto fakta na změnu politiky světových producentů ropy.

Světové ceny ropy zakončily minulý rok nárůstem o více než 50 %, přičemž americká ropa WTI si připisuje nejlepší roční výkon od roku 2009. Severomořská ropa Brent zapsal nejvyšší výkonnost od roku 2016. Očekává se, že oživení poptávky na úroveň před pandemických objemů může v letošním roce nadále podpořit světové ceny černého zlata a to i navzdory rostoucí produkce kartelu a jeho spojenců.

Globální reporty dat PMI a CPI

Zprávy statistik indexů nákupních manažerů PMI vycházejí tento týden po celém světě, což bude dalším klíčovým měřítkem ekonomické aktivity. Tento týden také vycházejí z různých zemí inflační zprávy o indexu spotřebitelských cen (CPI) a indexu cen výrobců (PPI).

Rok 2021 byl rokem, kdy se větší objem peněž honil za menším objemem zboží a služeb, což vytvořilo plodnou půdu pro vyšší inflaci. Tyto dvě sady zpráv tedy mohou poskytnout namátkovou kontrolu toho, jak jsou jednotlivé regiony nastaveny vstoupit do roku 2022.

Hospodářské výsledky a maloobchodní tržby

I když výsledková sezóna za 4. čtvrtletí ještě oficiálně neodstartovala a společnosti teprve uzavírají své účetní knihy za minulý rok, tento týden se můžeme těšit na první střípky v podobě výsledků: Walgreens Boots Alliance (WBA), Bed Bath & Beyond (BBBY) a MillerKnoll (NASDAQ:MLKN).

U maloobchodního prodejce a provozovatele lékáren WBA se očekává report tržeb v objemu 32,46 mld. USD, což by byl 7% pokles v meziročním srovnání. Zisk na akcii by měl dosáhnout 1,35 USD, což je propad o 31 %. Bed Bath & Beyond ohlásí report ve čtvrtek ráno. MillerKnoll (MLKN) splní svou informační povinnost v závěru úterní obchodní seance. U posledně zmíněného výrobce kancelářského nábytku Herman Miller a Knoll se očekává, že vykáže v prvním čtvrtletí tržby 1,04 mld. USD. Mezi další reportéry tohoto týdne patří WD-40 Company (WDFC), Constellation Brands (STZ) a PriceSmart Inc (PSMT).

Biden a Putin znovu ve spojení

Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin by si měli tento čtvrtek opět telefonicky promluvit v otázce rostoucího napětí na ukrajinsko-ruské hranici. Jedná se o druhý hovor za poslední tři týdny. Putin rozmístil na ukrajinské hranici přes 100 tis. ruských vojáků.

V této návaznosti se představitelé Spojených států a Ruska setkají také příští pondělí 10. ledna v Ženevě. Zde proběhne první kolo bezpečnostních rozhovorů kolem aktuální situace. V tomto měsíci by se měla konat i jednání ohledně záruk, které Moskva požaduje od NATO. Prezident Biden by měl dnes promluvit i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby vyjádřil svou podporu Ukrajině.

Kromě rizika geopolitické nestability a toho, co by tato eskalace znamenala pro globální finanční trhy, je tato situace pro investory spjatá s ohledem na evropské ceny energií a možné dominové efekty v potravinovém dodavatelském řetězci. V této návaznosti zemní plyn po sérii úprav nabídky ustoupil od svého nedávného evropského maxima.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688