mesto-most.cz (Most)
Z regionů  |  08.01.2024 16:37:00

Současnost města Mostu

Město Most - pohled na hrad Hněvín a přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie

Historie a současnost

Významné královské město Most se rozkládalo na levém břehu řeky Bíliny v podkrušnohorské pánvi. Osídlení, které během staletí čelilo velkým změnám, zde přetrvalo až do dnešních dní. V druhé polovině 20 století muselo město ustoupit těžbě hnědého uhlí a na opačném břehu řeky vznikl Most nový. Architektonické plány byly řešeny velkoryse a síť širokých ulic s rozlehlými parky se může dnes srovnávat s velkými evropskými městy. Moderní město na svojí historii ale nezapomíná a snaží se ji přiblížit dnešním lidem. Život se tak díky rekultivacím vrací do míst, kde se po desetiletí intenzivně těžilo. Dnešní most přes řeku Bílinu je tedy symbolickým mostem mezi historií a současností.

Charakter města

Statutární město Most leží zhruba 80 km severozápadně od hlavního města Prahy při hlavním dopravním tahu na německé Drážďany.
Město se nalézá ve zvlněné krajině podkrušnohorského geologického zlomu, kde byly historicky objeveny zásoby hnědého uhlí. Tato poloha předznamenala do značné míry minulost, ale především současnost tohoto města.

Poloha města, mezi Krušnými horami a Českým středohořím, zůstává i přes nepřízeň osudu jedinečná. Tvář města se naopak stále mění. Jeho okolí je dnes zelené díky rekultivacím a i v centru jsou vidět změny. Dnešní obraz barevných panelových sídlišť nikomu nepřipomíná dřívější fádní šeď a už jen vysoké, ekologicky odsířené komíny, poukazují na průmyslový ráz tohoto místa. Dalším typickým znakem města je velkoryse řešená dopravní infrastruktura.


Doprava

Spojení s okolním světem zajišťují městem procházející silniční a železniční vysokokapacitní mezinárodní komunikační tahy. Operativnost dopravní obslužnosti zvyšuje možnost využít vlastní letiště. Dopravě v samotném městě pomáhají moderní široké komunikace, množství kruhových objezdů, síť městské hromadné dopravy s páteřní tramvajovou tratí, která spojuje Most se sousedním Litvínovem. Tramvajové tratě se naposledy rozšiřovaly v roce 1981.


Průmysl a služby

Život celého města i širšího regionu donedávna ovlivňoval především těžký průmysl, hornictví a chemie. S ekonomickými změnami na začátku 90. let minulého století přišla i doba ke změně orientace na průmysl lehký a především na služby. V samotném hornictví, pak již nejde jen o otevřené (povrchové) doly, ale také o odstraňování následků těžby, tedy o rozsáhlé rekultivace.

V okolí Mostu (stejně jako ve středověku) zraje víno, roste ovoce, okolí města je protkané soustavou vodních nadrží.
Tak, jako se v posledních letech změnila tvář města, změnila se i struktura a především nabídka sféry obchodu a služeb. Původní zavedené obchody změnily majitele i sortiment. S rostoucí sítí provozoven obchodních řetězců vzrostla i konkurence, která je hnacím motorem většinou pozitivních změn, promítajících se do stavebního rozvoje města, resp. jeho komerčních částí.


Turismus na Mostecku

Mostecko nabízí široké spektrum turistických zajímavostí, které na ploše 317 km2 uspokojí všechny typy návštěvníků. Můžete se seznámit s městem a jeho okolím prostřednictvím kvalitní sítě stezek. Ty uvítají jak pěší, tak i vyznavači cykloturistiky. Kratší městské okruhy vedou okolo vodních ploch Benedikt a Matylda, kde jsou vhodné dráhy pro in-line bruslení. Turistické trasy dále prochází kolem sportovních a kulturních zařízení, míjí historické objekty a vyvedou vás až na naučnou stezku Ressl. Vyzkoušet můžete i delší trasy, které míří do lesů Krušných hor a do Českého středohoří. V neposlední řadě má Mostecko i několik tras určených pro hipoturistiku a agroturistiku.

Atraktivní místa

Bývalé těžební jámy se dnes proměnily k nepoznání. Na zrekultivovaných plochách vyrostla nová rekreační a sportovní centra. Na mosteckém letišti vzlétají sportovní letadla. Na závodním okruhu se prohánějí auta, na hipodromu se soutěží v dostihových a parkurových závodech. K relaxaci slouží golfové hřiště s greenem připomínajícím anglický trávník a areály Benedikt, Matylda a Jezero Vrbenský, s vodními plochami vhodnými ke koupání i rybaření. Nedaleko 1. náměstí stojí Aquadromvodní svět, který nabízí v létě osvěžení a v zimě zábavu celé rodině. Jistě vás zaujme nádherné Jezero Most s průzračnou vodou, které vzniklo zatopením hnědouhelného dolu Ležáky.

Most v zeleném

Most a zeleň… připadá Vám toto spojení nereálné? Pak vás zřejmě překvapí, že opak je pravdou! Město Most má jeden z nejvyšších poměrů vegetace vůči zástavbě, více než 30 %. Je to dáno velkorysými urbanistickými plány a vizemi architektů, kteří město v 70. letech projektovali doslova na „zelené louce“. Tímto tématem se odborně zabývá kniha s titulem „Most v zeleném“. Množství parků, arboret, platanových a sakurových alejí, vinic, ozdobných keřů, travnatých míst, nově zrekultivovaných a zalesněných ploch nemá v rámci naší republiky téměř žádné srovnání.

Pamětihodnosti

Další okruh poznání vede cestou historie. Od Národní kulturní památky – gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, přesunutého o 841 m a nejstarší budovy města – kostela sv. Ducha se můžete vydat přes centrum se zachráněnými pamětihodnostmi – novorenesanční kašnou s kamennou plastikou Českého lva a morovým sloupem na 1. náměstí a sochou sv. Prokopa na 2. náměstí až do staré části města Zahražany. Zde stojí deset kapliček křížové cesty a budova Oblastního muzea v Mostě se stálou expozicí přírody, historického nábytku a výstavou věnovanou baronce Ulrice von Levetzow. Nevynechejte Mezinárodní památník obětem II. sv. války a židovský hřbitov v Souši se starým krematoriem. Zakončit putování doporučujeme pohledem na celé město z repliky středověkého hradu Hněvín.

Příroda Mostecka

Mostecko se může pochlubit různorodou mozaikou přírodního a krajinného rázu. Na relativně malém území našeho regionu se návštěvník setkává hned se třemi rozdílnými typy krajiny. Na severu se tyčí hradba drsných Krušných hor a jejich zelené podhůří, jižním směrem se rozkládá malebné České středohoří poseté vrcholy třetihorních sopek. Tyto krajinné typy svírají rozlehlou podkrušnohorskou pánev, ve které leží i samotné město Most. To vše tvoří z města a jeho okolí přírodní zónu, která stále fascinuje návštěvníky i z dalekých krajů.

Fenomén mostecké krajiny

S městem Most je nepochybně spjata rozsáhlá těžba, ale zároveň i přeměna krajiny. Čerstvým důkazem toho, jak lze s průmyslově využívanou krajinou aktivně pracovat v rámci rekultivačních projektů, je nově vznikající rekreační zóna města za přesunutým gotickým kostelem. V těchto místech ještě před několika lety probíhala intenzivní povrchová těžba hnědého uhlí. Dnes se tato oblast úspěšně rekultivuje a její jedinečný charakter dotváří Mostecké jezero. V okolí této unikátní vodní plochy vyrostou nová rekreační, kulturní, sportovní a později také obytná zóna. Přeměna krajiny Mostecka je evropským fenoménem, na který může být město právem hrdé!

Demografické údaje

Celková plocha správního území statutárního města Mostu činí 8 694 ha. Průměrná nadmořská výška území města činí 230 m n. m. Průměrná hustota obyvatel je 771 osob/km2. Počet obyvatel a průměrný věk. Správní členění města schválené Zastupitelstvem města Mostu v roce 2004 ukazuje následující mapka:

správní členění

Město Most

Text je inspirován publikací MOST mezi minulostí a budoucností a textem zpracovaným k cenové mapě města Mostu
Za aktualizaci zodpovídá: admin .
Vytvořeno / změněno: 9.8.2010 / 9.8.2017

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688