Petr Hanisch (AliaWeb)
Most  |  13.09.1999 16:16:18

Czech rating agency, a.s.,- rating města Mostu

Tisková zpráva

Rating města Mostu

 

Ratingová agentura Czech Rating Agency, a. s., (CRA) dokončila ratingové hodnocení města Mostu a udělila městu Most:

dlouhodobý rating Baa+ /ACR

krátkodobý rating Prime–2

 

Město Most získalo rating jako jedenácté město hodnocené Czech Rating Agency, a. s. Podle mezinárodní stupnice obdrželo město známku Baa+, podle lokální stupnice platné pro Českou republiku obdrželo ratingovou známku Acr, což je v investičním pásmu.

Město Most obdrželo nejvyšší možné hodnocení na stejné úrovni, na jaké je hodnocena Česká republika.Město Most se nachází v severozápadní části Čech v pánevní oblasti pod Krušnými horami na hranici mezi Českou republikou a spolkovou zemí Sasko sousední SRN. Ve městě žije 69 862 stálých obyvatel na území o rozloze 8 692 ha. Poloha města uprostřed ložisek hnědého uhlí výrazně ovlivnila jeho vývoj, a to zejména v druhé polovině 20. století. Původní historické královské město Most bylo zbořeno, protože se nacházelo na sloji hnědého uhlí, a o kousek dál bylo postaveno město nové. Z tohoto důvodu je velká část území města tvořena doly, výsypkami či rekultivovanými územími.

Městem probíhá hlavní silniční i železniční tah spojující severní a západní Čechy. Poněkud horší spojení je s Prahou a navazujícími oblastmi České republiky a rovněž se sousedním Saskem. Toto spojení by se mělo výrazně zlepšit po vybudování rychlostní komunikace R28, která napojí Most na obě oblasti. Mostecko má výrazně průmyslový charakter. Nejvýznamnější roli zde hraje těžký průmysl – těžební, chemický, energetický a stavební. Mezi nejvýznamnější podniky patří Mostecká uhelná solečnost, a.s., Chemopetrol, a.s., sídlící v sousedním Litvínově, teplárna Komořany, Báňské stavby Most. a.s. a Keramost Most, a.s. Tíživým problémem oblasti je vysoká nezaměstnanost, která ke konci června 1999 dosáhla výše 17,7% práceschopného obyvatelstva a byla nejvyšší v rámci ČR.

Hospodaření města Mostu ve sledovaném období od roku 1995 je možno hodnotit převážně pozitivně. Celkové příjmy města pravidelně přesahovaly celkové výdaje a kumulovaný přebytek dosahuje 400 mil. . Nejvýraznějšího přebytku ve výši 285 mil.  dosáhlo město v roce 1998 díky příjmům z prodeje akcií MUS, a.s. a městských bytů. Celkové příjmy města tak překročily úroveň 1 mld. . Dá se však předpokládat, že v nejbližších dvou letech nedosáhnou příjmy této úrovně, a to i s ohledem na možný pokles daňových příjmů způsobený vysokou nezaměstnaností. Město využívá cizích zdrojů jen ve velmi omezené míře převážně ve formě bezúročných půjček ze státních fondů. Město dosud nebylo schopno plně krýt své neinvestiční výdaje opakujícími se příjmy. Nemalá část neinvestičních výdajů je však určena na opravu a udržování, což tento nedostatek do určité míry kompenzuje. Závazky města z přijatých půjček a úvěrů a poskytnutých záruk činily ke konci roku 1998 30 mil. . Přebytky z minulých let by dle názoru CRA město mělo využít výhradně na investiční činnost. Analytici: Marian Klásek, Martin Kala

Podrobné informace o ratingu města Mostu jsou uvedeny v systémech REUTERS na stránkách CZRA nebo v systémech Albertina, Newton I.T. nebo agentury ČEKIA a také na internetové adrese WWW.czechrating.cz.

V případě, že se budete zajímat o kompletní znění ratingové zprávy CRA, nebo budete mít další dotazy, obraťte se prosím na:

paní Michaelu Čarneckou, obchodní oddělení CRA, tel. 02/24 23 51 61 či nebo na pana Ing. Jiřího Šulce, starostu města Mostu, tel. 035/421 95.

Tiskovou zprávu vydala v Praze dne 17. srpna 1999 Czech Rating Agency, a. s.

http://www.czechrating.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Most:

27.10.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 210 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
26.10.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 209 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
25.10.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 208 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
22.10.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 207 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
21.10.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 206 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688