Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.01.2024 13:30:11

Stále více se zdá, že Fed to dokáže. Bude záležet na důvodu poklesu sazeb (Ned Davis Research) (video)

Ed Clissold z Ned Davis Research poukázal na CNBC na to, že americký akciový trh již poměrně dlouho nepřekonal předchozí vrchol. Historie přitom podle stratéga ukazuje, že po takových obdobích přichází posilování trhu. Bývá to tedy spíš začátek dalšího dlouhodobějšího růstu, než aby šlo o známky medvědího trhu.

Stratég připomněl, že už dlouhou dobu se hovoří o recesi, ale stále více se zdá, že „Fed to nakonec dokáže“. Tedy že americká centrální banka bude schopná dosáhnout snížení inflace bez toho, aby přišel ekonomický útlum a výraznější zhoršení situace na trhu práce. Určitá skepse ohledně hladkého přistání se na trhu dá podle experta stále pozorovat. Pokud tedy bude růst pravděpodobnost tohoto scénáře, může to být impuls pro to, aby se na akciový trh zaměřilo více investorů.

Podle stratéga může dění na akciích výrazně ovlivňovat i vývoj na dluhopisových trzích. Poukázal v této souvislosti na růst výnosů dlouhodobých dluhopisů, který se zastavil až na 5 % a učinil tak z tohoto aktiva významnou alternativu pro akcie. Pak ale výnosy otočily směrem dolů a dostaly se až k 3,9 %. Tento obrat podle experta může některé investory přimět k většímu zájmu o akciový trh. A podobně může působit snižování sazeb, které se čeká v letošním roce. Mohlo by totiž motivovat investory k přesunu z peněžních trhů na ty akciové.

Clissold se domnívá, že reakce akcií na snižování sazeb bude do značné míry záležet na důvodu poklesu sazeb. Pokud by jím totiž byla větší pravděpodobnost recese, bylo by to něco jiného než pokles inflace kombinovaný s hladkým přistáním. V minulosti v případech podobných tomu druhému akcie znatelně rostly. K investiční strategii pak expert uvedl, že jeho společnost nyní preferuje akcie malých firem před společnostmi velkými. Co je důvodem?

Stratég uvedl, že pro akcie menších společností je nejlepší fází cyklu doba, kdy se ekonomika dostává z recese. K tomu nyní sice nedochází, ale tento segment trhu se nějaký čas choval, jako kdyby ekonomika v recesi skutečně byla. Teď už pár měsíců dosahuje zisků a podle experta tomu tak může ještě nějaký čas být. Pokud by ale investoři chtěli akcie malých firem nakupovat s tím, že je budou držet dlouhodobě, „může být lepší počkat až na recesi v dalším cyklu.“

Malým firmám se v následujícím grafu věnuje i Bank of America. Zde jsou jejich relativní valuace porovnané s relativní návratností v následujících deseti letech (index Russell 2000 vs. index Russell 1000). BofA píše, že nízké relativní valuace malých firem nyní naznačují, že jejich návratnost by v následujících deseti letech mohla být vyšší než u akcií větších firem:


jjj
Zdroj: CNBC, X

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688