Invesco (Invesco)
Investice  |  29.12.2023 19:03:52

Výhled pro alokaci aktiv pro 1Q24 - Fed by měl v r. 2024 výrazně snížit sazby, valuace vypadají slibně


 Očekáváme, že Fed začne snižovat sazby ve druhém čtvrtletí roku 2024, což foukne vítr do plachet všem aktivům s pevným výnosem.
 Velmi optimisticky vidíme dluhopisy investičního stupně a bankovní úvěry, méně příznivě zlato, komodity a akcie
 Hotovost jsme v portfoliích snížili na nulu vzhledem k tomu, že podle našeho názoru přichází nejsilnější výnosové období napříč všemi třídami aktiv od roku 2019.

Sazby by měly v roce 2024 prudce klesnout

Ekonomiky v průběhu roku 2023 byly oproti předchozím odhadům odolnější, ale domníváme se, že zpomalují. Očekáváme, že inflace bude v roce 2024 nadále klesat, i když méně plynule než v roce 2023. Hlavní západní centrální banky začnou ve druhém čtvrtletí roku 2024 uvolňovat své sazby. Historie naznačuje, že jakmile Fed začne s uvolňováním měnové politiky, učiní tak rychle.

Podle našeho názoru slibuje rok 2024 lepší výnosy pro fixně úročená aktiva, než na jaké jsme byli zvyklí v poslední době. Riziková aktiva mohou být na začátku roku 2024 vystavena výzvám v podobě oslabení ekonomik a očekávání jasného stanoviska centrálních bank, ale předpokládáme, že v průběhu roku dojde ke zlepšení výkonnosti.

Naše projekce vývoje cen aktiv v roce 2024 odrážejí následující předpoklady:

 Růst světového hrubého domácího produktu (HDP) nejprve zpomalí a později se zotaví.
 Globální inflace klesne, ale zůstane nad cíli mnoha centrálních bank.
 Nejvýznamnější západní centrální banky začnou během druhého čtvrtletí roku 2024 snižovat sazby (ale budou pokračovat v kvantitativním utahování).
 Výnosy dlouhodobých vládních dluhopisů klesnou, ale dojde k “zestrmění” (napřímení) výnosových křivek.
 Úvěrové spready v USA porostou, v Evropě čekáme vývoj bez jasného směru a dojde k nárůstu nesplácených úvěrů.
 Spready u bankovních úvěrů čekáme stabilní, ale počet nesplácených úvěrů vzroste.
 Růst dividend u akciových a realitních investičních trustů (REIT) poleví, ale u výnosů očekáváme vývoj bez jasného směru.
 Americký dolar oslabí díky tomu, že Federální rezervní systém (Fed) ukončí svůj cyklus zvyšování úrokových sazeb.
 U komodit očekáváme smíšený vývoj vzhledem k trendu zpomalování globální ekonomiky a oslabování amerického dolaru.

Valuace vypadají slibně u široké škály aktiv

Naše prognózy výnosů napříč třídami aktiv jsou sice dosti ambiciózní, na druhou stranu některá riziková aktiva jsou již oceněna s ohledem na hospodářské oživení. Například spready high yield dluhopisů jsou užší, než bychom v této fázi cyklu očekávali, a akcie si v roce 2023 také vedly dobře. Energetické komodity zůstávají relativně drahé (pokud je nesrovnáváme se zlatem).

Náš “optimalizační” investiční proces jednoznačně upřednostňuje dluhopisy investičního stupně (IG) a bankovní úvěry. Zlato, komodity a akcie nevypadají atraktivně. V obtížném rozhodování o alokaci se nyní přikláníme k rizikovějším aktivům vzhledem k našemu názoru, že během roku 2024 dojde k prudkému poklesu základních úrokových sazeb.

Modelová alokace aktiv: umístění hotovosti

Ačkoli je úročení hotovosti nyní vysoké a hotovost může hrát užitečnou diverzifikační roli v případě krátkodobé volatility (kterou očekáváme), lepší výnosy z pohledu celého roku očekáváme u rizikových aktiv.


Snižujeme poměr hotovosti z maximálních 10 % na nulu. Tyto hotovostní rezervy jsou využity k doplnění expozic ve vládním dluhu IG, bankovních úvěrech, high yield dluhopisech, akciích a REIT.

Investiční stupeň zvyšujeme na maximálně povolených 20 % (z 18 %). Zvyšujeme alokace v eurozóně (overweight) a Japonsku (neutral), ale nejvyšší výnosy očekáváme v USA a na rozvíjejících se trzích (EM), kde jsme již na maximálních pozicích.

Při posunu na rizikovém spektru zvyšujeme alokaci do bankovních úvěrů na 7 % (z 6 %), a to konkrétně v USA - tedy nadvažujeme a blížíme se maximálním 8 %. Zde se bráníme překročení maximální alokace pro případ, že bychom podcenili nadcházející insolvence, a protože krátká durace této třídy aktiv může při poklesu sazeb působit proti nám.

High yield se v roce 2023 vyvíjel lépe, než jsme očekávali, a navzdory naší prognóze růstu spreadů i míry selhání jsou očekávané výnosy slušné. Proto nadvažujeme pozici na 8 % (z neutrálních 5 %).

Rovněž jsme zvýšili alokaci do akcií, ale zůstáváme podváženi na 37 % (z 34 %). Ačkoli akcie obvykle dosahují dobrých výsledků při ekonomickém oživení, v roce 2023 již zazářily a rizikem je spíše krátkodobá volatilita.

Náš rizikový apetit se projevuje i ve zvýšení expozice v REITs, které nadvažujeme na 6 % (z 5 %), přičemž upřednostňujeme USA a Velkou Británii. Určitá rizika vidíme, ale myslíme si, že jeho velká část je již zohledněna v současných cenách.

Jinak neměníme podváženou expozici (22 %) do státních dluhopisů, přičemž nadále preferujeme trhy USA a Emerging markets (kromě Číny). Výnosy jsou výše, ale lepší výkonnost očekáváme u ostatních aktiv.

Nulová alokace do zlata a komodit také není žádnou změnou. Důvodem jsou zčásti vyšší ceny a zčásti krátkodobé obavy o průmyslové komodity v souvislosti se zpomalováním ekonomik.


Paul Jackson, hlavní globální analytik společnosti Invesco



Varování před riziky

Hodnota investic a výnosy z nich podléhají výkyvům. 
To může být částečně způsobeno změnami směnných kurzů. Investoři nemusí získat zpět celou investovanou částku. Minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy.


Důležité informace

Tato tisková zpráva je určena pouze pro odborný tisk. Tento dokument má pouze informativní charakter. Názory a stanoviska vycházejí z aktuálních tržních podmínek a mohou se změnit.

Invesco

Invesco Asset Management Deutschland GmbH, Invesco Asset Management Österreich – pobočka pobočky Invesco Asset Management Deutschland GmbH- jsou součástí Invesco Ltd., společnosti pro správu aktiv se spravovanými aktivy v hodnotě více než 1 593 miliard USD (k 31. říjnu 2021).

Více informaci na: www.invesco.com/cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688