Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Měny-forex  |  21.12.2023 16:36:54

ČNB snížila sazby o 25bb, rozhodnutí bylo jednomyslné


V souladu s naší prognózou i očekáváním trhu dnes bankovní rada ČNB rozhodla o snížení úrokových sazeb o 25bb. Dvoutýdenní repo sazba tak poklesla na 6,75 % a po 18 měsících opustila stabilní úroveň 7,00 %. Pro snížení sazeb o 25bb hlasovalo všech sedm členů bankovní rady. Očekáváme, že snižování bude pokračovat i na únorovém zasedání a v současné chvíli nelze vyloučit ani snížení o více než 25bb. 

Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že dnešní zahájení snižování sazeb stojí na jistotě ČNB, že inflace začátkem příštího roku poklesne do úrovní okolo horní hranice tolerančního pásma (3 %). Zároveň ale zůstávají rizika podle České národní banky vychýlena stále spíše proinflačním směrem, a i proto dnešní snížení mělo podobu nejmenšího možného kroku o 25 bazických bodů. Co se týká dalšího tempa, guvernér Michl nevyloučil možnost přerušení procesu, pozitivně se ale vyjádřil i k možnému snižování po větších krocích. Možné 50bodové (či větší) kroky ale bankovní rada podmiňuje jasným směřováním inflace k 2% cíli, více se podle guvernéra Michla pak bankovní rada bude zaměřovat také na jádrovou inflaci, kde analytický útvar ČNB očekává i v příštím roce setrvání v průměru na úrovních okolo 3 %. 


                      Aktuální Předchozí RB     Trh
% p.a.               6,75            7,00        6,75    6,75
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg


Finanční trh z velké části snížení sazeb očekával a reakce na rozhodnutí byla relativně umírněná s oslabením koruny o několik haléřů a posunem FRA sazeb napříč délkou o několik bazických bodů níže. Po tiskové konferenci se tento posun dále prohloubil a koruna oslabila k 24,60 EUR/CZK, kdy trh patrně zaskočila informace o jednomyslném hlasování ve prospěch snižování sazeb, zároveň pak relativně holubičí vyjádření o možných větších krocích v rámci cyklu snižování sazeb. FRA sazby ale již před zasedáním implikovaly pokles sazeb na horizontu jednoho roku zhruba o 300bb, což je tempo, které vyžaduje snižování na některých zasedáních v příštím roce o 50 či více bazických bodů. 

Dnešní snížení potvrdilo naši aktualizovanou prognózu, která počítala se základní sazbou na úrovni 6,75 % na konci letošního roku. Pro konec roku 2024 očekáváme základní sazbu ve výši 4,5 %, což je konzistentní se snížením na každém zasedání v příštím roce s možností razantnějšího kroku na některém ze zasedání. V případě jasných protiinflačních signálů by snížení o 50bb mohlo přijít již na únorovém zasedání (8.2.2024), pravděpodobněji si ale před jakýmkoliv zrychlením tempa bude chtít bankovní rada počkat na lednový výsledek inflace, který vychází až týden po únorovém rozhodnutí. V základním scénáři tak aktuálně pro únor očekáváme pokles o 25bb, následovaný snížením o 50bb na březnovém zasedání. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688