jh.cz (Jindřichův Hradec)
Z regionů  |  14.12.2023 17:25:00

Jindřichův Hradec, místní poplatky v roce 2024 - zvýšení místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství na 650 Kč na poplatníka

Poplatky_3.jpg

Upozorňujeme občany na změnu zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, a s tím spojené vydání nových obecně závazných vyhlášek města Jindřichův Hradec s účinností od 01. 01. 2024.

Předmětná novelizace se primárně dotýká správy místních poplatků, nicméně tyto změny mohou mít vliv na úpravu jednotlivých místních poplatků včetně obsahových náležitostí obecně závazných vyhlášek. S ohledem na tuto skutečnost Ministerstvo vnitra ČR doporučilo vydat nové obecně závazné vyhlášky, které budou odpovídat nové právní úpravě.

Místní poplatek za „komunální odpad

Dlouhých 17 let byl poplatek za komunální odpad ve výši 500 na poplatníka a rok. A to i přesto, že celkové náklady spojené s netříděným i tříděným odpadem byly ve skutečnosti vyšší a v současné době k tomu přibyly i zvýšené náklady spojené se změnou sazby DPH a ostatními legislativními povinnostmi. Pro představu tyto náklady za rok 2022 činily 784 na poplatníka. Zastupitelé Jindřichova Hradce proto schválili zvýšení místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Fyzické osoby přihlášené* v Jindřichově Hradci a také vlastníci nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášená* žádná fyzická osoba a která je umístěna na území města, zaplatí v roce 2024 poplatek ve výši 650 na poplatníka. Toto zvýšení se ovšem netýká všech poplatníků. Zároveň byla totiž schválena úleva 150 na rok u osob přihlášených* ve městě J. Hradec, které dosáhnou v průběhu kalendářního roku věku 6 let a mladší a starších 65 let. Osobou starší 65 let se rozumí osoba, která 65 let dosáhne před datem 01. 01.2024.

Splatnost poplatku za rok 2024 je pro poplatníky přihlášené* v J. Hradci do 31. 05. 2024 a pro vlastníky nemovité věci do 30. 09. 2024.

 

Místní poplatek ze psů

  

Pro občany se nic podstatného nemění. Sazby poplatku ze psů zůstávají stejné jako doposud. Splatnost poplatku ze psů zůstává rovněž stejná, a to do 31. 05. příslušného kalendářního roku.

 

Místní poplatek za užívání veřejného prostranství

 

Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické i právnické osoby, které mají povinnost si s dostatečným předstihem požádat o povolení, a vybírá se za zvláštní užívání, kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění reklamních nebo stavebních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo pro potřeby tvorby filmových a televizních děl.

Sazba poplatku se odvíjí dle zóny, ve které je zvláštní užívání realizováno, a zůstává stejná, až na vyhrazení trvalého parkovacího místa, kde došlo ke zvýšení poplatku ve druhé zóně z 50 na 100 a ve třetí zóně z 25 na50 za měsíc.

 

Místní poplatek z pobytu

 

U místního poplatku z pobytu taktéž nedošlo k žádným výrazným změnám. Poplatek platí ubytované osoby, které nejsou v J. Hradci přihlášené* a které se ubytovaly na dobu kratší 60 dnů u jednoho ubytovatele. Poplatek není vázán na účel pobytu či na druh ubytovacího zařízení – tzn. i krátkodobé ubytování v bytě, rodinném domě apod. Poplatek od ubytovaných vybere a odvádí ubytovatel. Každý, kdo poskytuje placený pobyt na území města, je povinen se k poplatku přihlásit na MěÚ J. Hradec, oddělení místních poplatků, do 30 dnů od zahájení činnosti.

Sazba poplatku činí stále 21 za osobu a noc.

Bližší informace ohledně místních poplatků naleznete v příslušných vyhláškách na stránkách města. Případné dotazy vám také rády zodpoví pracovnice oddělení místních poplatků (tel.: +420 384 351 132).


*osoby s trvalým pobytem a také cizinci s jiným druhem pobytu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688