Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  12.12.2023 11:07:09

BCG: Prodeje firem v Česku se téměř zastavily, jejich počet je letos nejnižší za posledních 9 let

Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v Česku uzavřeno pouze 25 fúzí a akvizic, což je o polovinu méně než o rok dříve a nejméně za téměř 10 let, konkrétně od 1. čtvrtletí 2014. Během prvních 9 měsíců letošního roku potom bylo domluveno 99 projektů, o 30 % méně než před rokem a rovněž nejméně od roku 2014. Objem oznámených obchodů však na druhou stranu vzrostl a byl vyšší než za celý rok 2022. Vyplývá to z dat a výpočtů společnosti Boston Consulting Group.

Počet fúzí a akvizic v Česku do jisté míry kopíruje trendy ve světě, kde je investiční aktivita v tomto směru utlumená podobně jako u nás. V Česku, ale například také v Německu, je však propad jejich počtu výrazně strmější. Jedním z důvodů propadu trhu v Česku je výrazný odliv rizikového kapitálu. Zatímco počet tradičních Private Equity transakcí klesl letos pouze o 16 %, počet transakcí financovaných prostřednictvím rizikového kapitálu se propadl téměř o polovinu.

V posledních dvou letech došlo ke korekci tržních valuací firem a zároveň se zvýšily úrokové sazby, což vedlo ke snížené ochotě investorů financovat především rychle rostoucí, ale zároveň ztrátové společnosti,“ vysvětluje útlum aktivity Jaroslav Šnajdr, partner v pražské kanceláři společnosti Boston Consulting Group. Podobná situace jako v Česku je přitom například i v Německu, kde bylo v letošním 3. čtvrtletí oznámeno o čtvrtinu méně obchodů než před rokem. Zároveň šlo o 2. nejnižší počet transakcí za 10 let. Nižší byl pouze ve 2. čtvrtletí 2020, kdy se kvůli pandemickému šoku propadl počet obchodů po celém světě. Naopak například v Polsku zůstává letos počet obchodů poměrně stabilní.

Objem obchodů je vyšší, především díky několika velkým obchodům

Celková hodnota tuzemských fúzí a akvizic byla naopak v prvních třech čtvrtletích letošního roku vyšší než v celém roce 2022. "I když aktivita na trhu byla letos nižší, české investiční skupiny zůstaly aktivní a dokázaly realizovat několik velkých transakcí. Stejně tak zahraniční investoři dokázali v Česku najít zajímavé firmy do svých portfolií, což je určitě pozitivní,“ říká Jaroslav Šnajdr.

Největší transakcí je s 1,3 miliardami dolarů prodej většinového podílu francouzského maloobchodního řetězce Casino Group konsorciu vedeném Danielem Křetínským. Naopak největším nákupem české firmy je prodej společnosti Meopta-optika americkému investičnímu fondu Carlye Group v hodnotě 700 milionů eur.

Volných peněz je na trhu stále hodně, akvizicím však bránila rozdílná očekávání kupujících a prodávajících. To se brzy změní

Po letošním útlumu bychom se v příštím roce měli podle analýzy BCG dočkat opět zvýšené aktivity na poli fúzí akvizic, a to jak ve světě, tak v České republice. Velké firmy a fondy mají v současnosti enormní množství volného kapitálu, který se budou snažit vhodně uplatnit. Díky postupnému snižování úrokových sazeb napříč jednotlivými ekonomikami bude výhodnější také dluhové financování těchto transakcí. Ve světě zároveň dochází ke sbližování cenových očekávání kupců a prodávajících. „Prodávající měli po boomu, který nastal po odeznění hlavní vlny pandemie Covid-19, často přehnaná očekávání, která kupující nebyli ochotní akceptovat. Nyní sledujeme, že očekávání prodávajících začínají být realističtější. Nižší valuace jednotlivých obchodů, ale také vyšší počet firem, které se ocitnou kvůli současným ekonomickým turbulencím v problémech, bude dalším faktorem, který v příštím roce pomůže trh s fúzemi a akvizicemi opět rozhýbat,“ říká Jaroslav Šnajdr.

Ve střednědobém horizontu potom budou hnacími silami obchodů snaha o posílení dodavatelských řetězců, například regionalizací některých jeho částí. Stále větší roli bude hrát také generativní umělá inteligence, jejíž nástup může mít v určitých případech negativní vliv na počet transakcí a akvizic, jelikož investoři ještě neumí přesně posoudit případný dopad této nové technologie na hodnotu společností. Firmy však budou chtít získat v oblasti generativní umělé inteligence potřebné kompetence, což zvýší jejich zájem o akvizice v této oblasti. V delším horizontu potom budou svoji roli hrát také ESG faktory, tedy požadavky v oblasti společenské odpovědnosti, správy a řízení podniků a udržitelnosti.


Společnost Boston Consulting Group spolupracuje s vedoucími představiteli byznysu a veřejné sféry na řešení jejich nejpalčivějších problémů a pomáhá jim maximálně využít příležitostí, které se jim naskýtají. Společnost BCG je průkopníkem v oblasti strategického poradenství s tradicí sahající do roku 1963. Dnes pomáhá klientům zavádět transformační přístupy, které přinášejí prospěch všem zainteresovaným stranám.

Naše různorodé týmy rozprostřené po celém světě mají bohaté zkušenosti v jednotlivých oborech a funkčních oblastech podnikání a přinášejí šíři inspirativních pohledů, které zpochybňují současný stav věcí a uvádějí do pohybu změny. BCG nabízí moderní poradenské služby a řešení v mnoha oblastech včetně technologií, designu a investic do digitálních projektů. Naše poradenství je založeno na jedinečném modelu spolupráce napříč firmou a přes všechny úrovně klientovy organizace s cílem pomoci klientům uspět a zlepšit svět, ve kterém žijeme.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688