CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  30.08.2022 10:05:35

CRIF: V červenci letos v ČR vzniklo 1 861 firem, nejméně za posledních 5 let

CRIF: V červenci letos v ČR vzniklo 1 861 firem, nejméně za posledních 5 let


Během července bylo v České republice založeno celkem 1 861 obchodních společností, to je o 53 méně než za stejné období v loňském roce. Zároveň, co se vzniku nových firem týče, se jedná o nejslabší měsíc za posledních 5 let. V červenci zaniklo 947 firem, což je nejméně od roku 2018. Celkově pak během prvních sedmi měsíců letošního roku vzniklo 16 742 nových firem (o 6,2 % méně než za stejné období vloni) a zaniklo 7 976 firem (o 5,6 % méně než vloni). Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Z dat o firmách vidíme, že podnikatelé jsou v rámci svých plánů opatrní, což se projevilo zejména na nízkém počtu nových firem, které letos v červenci vznikly. Jedná se o nejnižší červencový počet za posledních 5 let. Na druhou stranu letošní červenec zaznamenal také nejnižší úbytek firem od roku 2018, což poukazuje na fakt, že i přes veškeré ekonomické komplikace, firmy masivně nezanikají a jejich počet roste,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Od začátku roku vzniklo v Česku 16 742 nových obchodních společností, což je sice o 1 109 (o 6,21 %) méně než vloni, ale na druhou stranu je to stále více, než v roce 2020, kdy jich do konce července vzniklo pouze 15 904. Pozitivní zprávou je, že zaniklých firem bylo letos zatím pouze 7 976. To je o 472 (o 5,5 %) méně než za stejné období vloni a zároveň nejméně od roku 2018, kdy jich v období od ledna do července zaniklo pouze 7 365. Celkově tedy za prvních 7 měsíců tohoto roku připadlo 21 nových firem na 10 zaniklých, tedy stejně jako vloni a opět nejvíce od roku 2018, kdy to bylo 25.

Nejvíce nových firem vzniká na Vysočině, nejméně naopak na Ústecku

Za prvních sedm měsíců vzniklo ve všech krajích méně obchodních společností než loni, přičemž největší meziroční snížení počtu nových společností zaznamenaly kraje Moravskoslezský (-17,4 %), Liberecký (-15,5 %), Zlínský (-13,3 %) a Pardubický (-13,3 %).

Co se úbytku stávajících firem týče, můžeme pozorovat mezi kraji výraznější rozdíly. Zatímco na Karlovarsku zaniklo o 61,6 % firem méně než vloni, na Vysočině jich zaniklo o 32,8 % více a podobně tomu bylo i v Moravskoslezském kraji (+31,3 %). Mezi další kraje, které zaznamenaly výrazný pokles zaniklých firem patřil také Plzeňský kraj (-43,9 %). Více jak desetiprocentní pokles zaniklých zaznamenal také Středočeský kraj (-16,5 %), Pardubický kraj (-14,8 %) a Královéhradecký kraj (-11,6 %).

Ve všech krajích s výjimkou jednoho se počet firem letos zvýšil. Krajem, kde připadlo nejvíce nových firem na deset zaniklých, byla Vysočina (43 nových na 10 zaniklých). Více jak 30 nových firem na deset zaniklých bylo také v Olomouckém kraji (36) a Pardubickém kraji (30). Jediným krajem, ve kterém firem v letošním roce ubylo, je Ústecký kraj s poměrem 9 nových firem na 10 zaniklých.

Jednoznačně nejrychleji se letos zvýšil počet firem v zemědělství

Nejvíce nových firem vzniklo v prvních sedmi měsících v odvětví nákládání s nemovitostmi (2 768), v obchodě (2 756) a ve zpracovatelském průmyslu (2 137). V porovnání se stejným obdobím loňského roku se nejvíce zvýšil počet nově založených firem v zemědělství, a to o 64,1 % na 1 142.

Nejvíce firem letos do konce července zaniklo v odvětví obchodu (2 559), v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 618) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (1 009). Většina odvětví zaznamenala od začátku roku pokles počtu zaniklých firem. Výjimkou bylo pouze zemědělství, kde zaniklo 171 firem, tedy o 3,6 % více než vloni a zpracovatelský průmysl, ve kterém letos zaniklo 717 firem (o 0,8 % více než vloni).

Nejvyšší čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi nově vzniklými a zaniklými společnostmi, zaznamenal zpracovatelský průmysl (čistý přírůstek 1 420) a odvětví nakládání s nemovitostmi (čistý přírůstek 1 150).

Při pohledu na poměr vzniklých a zaniklých obchodních společností si nejlépe vedlo odvětví zemědělství, kde připadlo 67 nových firem na 10 zaniklých. Přes 30 nových firem na 10 zaniklých bylo také v informačních a komunikačních činnostech (38) a zpracovatelském průmyslu (30).


Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 7 měsíců od roku 2017


 

Graf 2: Počet nově vzniklých obchodních společností na jednu zaniklou za prvních 7 měsíců v jednotlivých letech



CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF.

Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující exportérům a dalším společnostem prověřování finančního zdraví, varovných informací a majetkových vazeb u více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa.

Společnost také poskytuje komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností nebo také municipalit.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Nově také provozuje registr REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.



Portál www.informaceofirmach.cz

Portál slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

Zdroj: CRIF

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688