mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.11.2023 14:26:00

Pobřeží Slonoviny otevírá náruč českým firmám a investorům

Pobřeží Slonoviny otevírá náruč českým firmám a investorům

13.11.2023 / 13:53 | Aktualizováno: 29.11.2023 / 16:37

Pobřeží slonoviny patří z ekonomického hlediska mezi nejrychleji rostoucí africké ekonomiky a je největší ekonomikou ve frankofonní Africe. Ekonomika Pobřeží slonoviny představuje třetinu HDP Západoafrické hospodářské a měnové unieWAEMU a více než 40 % exportu této zóny.Jeho populace 27 milionů tvoří cca 21 % z celkového počtu obyvatel zmíněného uskupení, čímž se stává jednou z nejsilnějších v subregionu Západní Afriky a zůstává příznivou destinací pro zahraniční investory v tomto prostoru. Ivorijci dlouhodobě usilují o diverzifikaci svých zahraničních partnerů, proto jsou a budou české kvalitní produkty a moderní technologie vítanou variantou a obohacením místního trhu. Historicky první návštěva premiéra ČR společně s podnikatelskou delegací zájem o navázání a rozvoj obchodní spolupráce s Pobřežím Slonoviny jenom posílil.

V návaznosti na ivorijskou stranou indikovaný zájem o české produkty a technologie, zavítal ve dnech 9.-10.11.2023 do Abidjanu premiér ČR pan Petr Fiala v doprovodu zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR, Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, EGAP, a českých firem Šeda Africa Group, LINET, MDP Geo, IQS Group, Compelson, Resilient, Czechoslovak Ocean Shipping, Colt Cz Group, PBS Velká Bíteš a Excalibur International. Jednalo se o historicky první oficiální návštěvu na této úrovni za posledních 60 let (!). Cesta proběhla v kontextu ruské agrese proti Ukrajině a jednání odrážela aktuální potřeby surovinové politiky ČR i dlouhodobý zájem partnerů o diverzifikaci ekonomiky a modernizaci infrastruktury.

Během řady jednání s viceprezidentem země a ministry obrany, zemědělství a rozvoje venkova, financí, zdravotnictví, a představiteli obchodních komor ivorijská strana opakovaně indikovala zájem o spolupráci s českými investory a potenciálními dodavateli produktů a technologií ve výše uvedených sektorech.

Pobřeží Slonoviny intenzivně poptává dovoz potravinářských produktů, zejména meziprodukty a polotovary kvůli omezenému výběru produktů, které poskytuje nerozvinutý domácí zemědělský a potravinářský sektor. Přestože je v produkci řady plodin Pobřeží Slonoviny soběstačná, zaostává v oblasti zpracovatelství, protože ji k tomu chybí adekvátní znalosti, technologie a stroje, a je tudíž závislá na dovozu polotovarů či hotových potravin. Za hlavní oborové příležitosti pro české exportéry a investory v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru lze považovat:

- v oblasti rostlinné výroby: dodávky kvalitních odrůd a semen; lisovací a další stroje na zpracování ovoce, zejména manga, ananasu, banánů a ořechů (kokos, bambucký ořech, plody palmy olejky apod.) a bioodpadu (slupky, skořápky); technologie na zpracování rostlinné výroby; výroba krmiv; zavlažovací systémy a čističky vod, technologie na průmyslové využití bioodpadu.

Cílem ivorijské vlády je nejen vyvážet primární suroviny jako kakao a kávu, ale vyvážet zboží s přidanou hodnotou. České technologie v tomto směru mají určitě místnímu trhu co nabídnout. Na straně exportu se často české zboží dostává do regionu prostřednictvím jiných zahraničních, zpravidla evropských dodavatelů, co představuje pro české (sub)dodavatele snazší cestu, a také dokazuje, že je možné se uplatnit i na tomto obávaném trhu.

Zdravotnictví je rovněž oblast, v níž se již spolupráce začala rozvíjet v návaznosti na úspěšné Health Forum Africa, které se konalo v květnu 2022 v Praze za účasti zástupců ivorijského ministerstva zdravotnictví. Diskutovaly se možnosti pokračování dodávek českých zdravotnických produktů do místních nemocnic. První zakázky v této oblasti již úspěšně realizovala firma LINET.

Prioritami pro Abidjan zůstává dále rozvoj infrastruktury, zejména dopravní sítě – zde o úspěchu může hovořit i firma IVECO Czech Republic, která již dodává do hlavního města Pobřeží autobusy zajišťující hromadnou dopravu; a rozvoj elektrické sítě a čištění vod a odpadní hospodářstvítechnologie a stroje.

Česko-ivorijské business fórum

Seminář se uskutečnil ve spolupráci Velvyslanectví ČR v Ghaně s Chambre du Commerce et d’Industrie de Côte d’Ivoire (CCICI). Hlavními business partnery fóra pak byl Svaz průmyslu a dopravy ČR a CCICI. Prezidenti obou obchodních subjektů, za českou stranu pan Jan Rafaj, za ivorijskou pan Faman Touré během semináře slavnostně podepsali Memorandum o porozumění o vzájemné spolupráci, které je formálním odrazovým můstkem pro rozvoj kooperace mezi oběma subjekty.

Hlavními sektory, na které se fórum zaměřilo, byly zemědělství a zpracovatelství, zdravotnictví, bezpečnostní technologie a geologické služby.

Po oficiálních úvodních slovech velvyslance ČR v Ghaně p. Füryho, prezidentů obou komor, ivorijského ministra zemědělství, rozvoje venkova a potravinářství p. Kobenan Kouassi Adjoumani a předsedy vlády Petra Fialy představili své aktivity Svaz průmyslu a dopravy ČR a Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, a za ivorijskou stranu Centrum podpory investic (Centre de Promotion d’Investissement) a Národní výbor pro řízení veřejno-soukromé spolupráce (Comité national de Pilotage des Partneriats Public-Privé). Dále s prezentacemi svých produktů pokračovaly české firmy Šeda Africa Group, LINET, MDP Geo, IQS Group, Resilient, Czechoslovak Ocean Shipping, EGAP a ČSOB. Následná jednání B2B s početnými zástupci ivorijských firem a asociací prokázala, že ivorijská strana má o navázání obchodní spolupráce velký zájem.

Zástupci obranně-bezpečnostního sektoru prezentovali své produkty na Generálním štábu Pobřeží Slonoviny. Tento sektor skýtá zajímavý potenciál pro obchodní výměnu a svým rozsahem má ivorijským partnerům co nabídnout.

Pobřeží slonoviny je velice otevřené novým zahraničním partnerům a Česká republika, protože má rozhodně co nabídnout, by neměla tento okamžik pro navázání smysluplné a dlouhodobé bilaterální relace s touto zemí bohatou na suroviny propásnout.

 

 

Autor: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Ghaně

 

 

 

 

Galerie


Pobřeží Slonoviny otevírá náruč


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688