Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  24.11.2023 15:28:48

Dvě třetiny podnikatelů v maloobchodě a službách hlásí oproti loňsku stejné nebo vyšší tržby

Obchodníkům v kamenných provozovnách a ve podnikatelům ve službách se daří lépe než před rokem. Vyplývá to z tradičního předvánočního průzkumu, který provedla společnost Comgate. Další otázky se týkaly výhledu na vánoční sezónu nebo poptávky zákazníků po bezhotovostních platbách.

Situaci podnikatelů v maloobchodě a službách mimo e-commerce zkoumal druhý letošní předvánoční průzkum společnosti Comgate. Zapojilo se do něj víc než 200 živnostníků a vyplývá z něj, že se jim daří lépe než před rokem. Zároveň je vidět vysoká poptávka zákazníků po platbách kartou i fakt, že bezhotovostní platby přijímá drtivá většina obchodů.

Na otázku, jaké jsou jejich tržby v porovnání s předešlým rokem, odpovědělo téměř 68 % obchodníků, že jsou stejné nebo lepší – tyto dvě skupiny jsou dohromady téměř o 13 procentních bodů větší než před rokem. 

Graf z průzkumu v roce 2022 

Zlepšení situace se odráží také do vyšší míry optimismu ve výhledu na vánoční sezónu – 11 % respondentů věří, že bude lepší než před rokem, vloni takto odpovědělo pouze 7,9 % obchodníků. Pesimistů v tomto ohledu je letos 26 % oproti loňským 39,2 %.

 

 Graf z průzkumu v roce 2022  

 

 

 

 

Zatímco loni obchodníky trápil prudký nárůst cen energií a s ním související zvyšování nákladů na dopravu nebo provozovny, letos se potýkají se stále vysokou inflací. Proto jsou zajímavé také odpovědi na otázku, zda museli podnikatelé na ekonomickou situaci reagovat, případně jak. Něco přes dvě pětiny (41 %) respondentů odpovědělo, že reagovat nemuseli, mezi ostatními převažují ti, kteří snižovali skladové zásoby (30,5 %) nebo hledali úspory v mzdových nákladech (18,5 %). Mezi jednotlivými odpověďmi, které spadají do položky ostatní, zaujali řemeslníci, kteří omezili cesty za zákazníky, případně ti, kteří zvolili cestu vyšších investic.

Pokud jde o ekonomické ukazatele, výrazná většina obchodníků (téměř 84 %) očekává v příštím roce stejné nebo lepší tržby než letos a více než polovina (52 %) obchodníků nehodlá v roce 2024 zdražovat.

 

 Vzhledem k tomu, že letos v mediálním prostoru výrazně rezonovalo také téma přijímání bezhotovostních plateb, věnovaly se mu také dvě otázky průzkumu. Z odpovědí na ně je znát, že platby kartou jsou ve světě kamenných provozoven žádané ze strany zákazníků i obchodníků. Více než polovina (55,7 %) respondentů odpověděla, že u nakupujících vidí vyšší poptávku po bezhotovostních platbách. A obchodníci jí jdou většinou naproti – 79,1 % podnikatelů přijímá karty dlouhodobě, dalších 10 % začalo letos.   

 

 

„Platební karty jsou skvělý nástroj. Obchodníků, kteří je přijímají, každým rokem přibývá, byť letní intenzivní diskuze mohla vyvolat opačný dojem. Obchodníci vidí v přijímání karet jasné výhody – vyšší tržby a spokojené zákazníky,“ je přesvědčený ředitel Comgate Jakub Ouhrabka.

Maloobchodní prodej

Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisíc klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688