Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.11.2023 17:50:00

Sedmička výjimečných akcií na nových vrcholech. Jak vypadá jejich fundament v kostce?

Liz Ann Sonders ze Schwabu poukazuje na to, že sedmička výjimečných akcií je svou návratností na nových maximech. Dnes pohled pod pokličku– co se děje s valuacemi a ziskovostí této skupiny.

Jak ukazuje graf, předchozích cenových maxim bylo dosaženo na konci roku 2021. Pak přišel růst sazeb a spolu s ním určité pochyby o fundamentu některých společností v oné skupině výjimečných. Výsledná korekce trvala asi rok. A i přes další růst sazeb, na který by měly být růstovější firmy citlivější, začala sedmička opět nabírat na síle. Vše dospělo až k současným novým maximům:

ccc
Zdroj: X

Skupinu tvoří Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla. Pohyb cen akcií si pak můžeme rozložit na vývoj ziskovosti a na vývoj valuací (poměry cen a zisků PE). Ziskovost samotná je dána maržemi a růstem tržeb. Z pohledu na marže tak, jak jej sumarizují v Yardeni Reseach, zaujme zejména prudký růst u společnosti NVIDIA. Ta se s nimi dostala z 13 % před deseti lety na současných více než 50 %. S odstupem za ní je Microsoft s necelými 35 %, na druhém konci spektra najdeme Amazon s necelými 6 % a Teslu s necelými 12 %.

Nějaký trend marží u celé skupiny za posledních deset let nijak jasně patrný není, spíše oscilace kolem úrovně 20 % (pohled který odráží ještě Netflix). Jinak řečeno, skupina jako celek vydělává z každého dolaru tržeb zhruba stejně, jako před deseti lety (i když pod povrchem se to mele více). To je celkem zajímavá informace i z hlediska diskuse o rostoucí tržní síle – pokud bychom jí odhadovali na základě marží, tak u této skupiny jako celku to na takový vývoj moc nevypadá. Ale opět - u jednotlivých firem to může být jiné a jde i o výchozí stav v roce 2013.

Zisky samotné samozřejmě rostou s růstem tržeb firem a spolu s valuacemi určují konečné chování akcií. Poměry cen k tržbám P/S se u skupiny (plus Netflix) zvýšily za posledních deset let z 2,5 až 3 na dvojnásobek. Za dolar tržeb se tak u této osmičky platí na akciovém trhu výrazně více i přesto, že marže se ve skupině trendově nijak nezvedají – viz výše. Co poměr cen k ziskům, tedy populární PE? Z úrovní kolem 13 jsme nyní na cca 26. Tedy opět na dvojnásobek. Proč se nyní zisky cení o tolik víc?

Připomenu, že v roce 2013 se výnosy desetiletých dluhopisů nacházely mezi 2,5 – 3 %, nyní jsou asi o dva procentní body výš a nedávno si zahrávaly s 5 %. Samy výnosy by tedy měly valuace tlačit dolů, ne nahoru. To ukazuje, jak moc se u této skupiny za posledních deset let zvýšila růstová očekávání (a popřípadě snížily rizikové prémie). Tato očekávání totiž výrazně zvedla valuace a to i přesto, že bezrizikové výnosy jsou výš. Mimochodem, nahoru šly i valuace celého indexu SPX bez naší skupiny, ale „jen“ z cca 13 na 15,4.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688