Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.10.2023 18:25:00

Sedmičky výjimečných akcií jsou dvě. Co může říkat jejich kombinovaný příběh?

Americká akciová sedmička výjimečných si podle některých názorů názoru vede tak dobře do značné míry díky příběhům točícím se kolem nových technologií a umělé inteligence. Existuje i sedmička evropská, která si navíc vede hodně podobně. Ale spojit jí s umělou inteligencí je mnohem těžší.

Oněch „Magnificent seven“ zmiňovaných v níže uvedeném grafu je odkazem na film u nás známý jako Sedm statečných. Jde o hodně volný překlad a u akcií velkých technologických firem nedává moc smysl. Dejme tedy tomu, že jde spíše o sedmičku výjimečných (o „velkolepých“ bych také radši nemluvil). Následující graf pak ukazuje, že i v Evropě se dá najít podobná skupina – podobná tím, že jde, řekněme, o výrazné a velké firmy, jejichž akcie si vedou po řadu let hodně podobně, jako jejich americké protějšky.


sous1
Zdroj: X

V grafu si všimneme, že evropská sedmička má svou celkovou kapitalizací řádově nižší měřítko, než ta americká. Mně pak obrázek zaujal zejména z důvodu zmíněného v samotném úvodu. U firem jako Microsoft, Google, Tesla, NVIDIA a podobně je lehké najít vazbu na příběhy točící se kolem umělé inteligence. Tedy příběhy, kterým je připisována nemalá část letošní rally na těchto akciích. V případě evropských firem od LVHM přes Hermes po Ferrari je AI stopu dost těžké najít, zde hovoříme téměř výhradně o trzích se zbožím, luxusem a prémiovostí.

Jedno z vysvětlení uvedeného obrázku by mohlo říkat, že investorům již delší dobu nejde ani tak o AI, ale o společnosti se silnou pozicí na trhu, silnou rozvahou, odolnými maržemi a podobně. A jsou ochotni za takovou kombinaci platit – viz druhý graf s valuacemi amerických výjimečných a zbytku trhu:

sous2
Zdroj: X

V prvním obrázku si ale přece jen můžeme všimnout, že v letošním roce už se od určitého bodu cesty obou sedmiček začínají rozcházet. Příčin samozřejmě může být opět celá řada, ale můžeme do nich možná dát i AI, která „brání“ americké sedmičce v korekci, kterou prochází ta evropská. S tím, že v takové tezi je umělá inteligence stále brána jako něco, co velkým a starším společnostem jako skupině prospěje – nebude to tedy síla, která (stejně jako v minulosti) spíše překope zaběhnuté pořádky a vyzdvihne firmy nové. To už je ale zase téma samo o sobě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688