ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.11.2023 08:02:00

Akt o interoperabilní Evropě zlepší online veřejné služby pro občany i podniky

Akt o interoperabilní Evropě zlepší veřejné služby online

Evropská komise vítá dohodu, kterou včera večer dosáhly Evropský parlament a Rada EU ohledně aktu o interoperabilní Evropě. Díky tomuto nařízení se zlepší přeshraniční interoperabilita a spolupráce ve veřejném sektoru v celé EU. Tento akt, který Evropská komise navrhla, by měl pomoci dosáhnout evropských digitálních cílů do roku 2030. Umožní totiž všem osobám v EU bez diskriminace přístup ke klíčovým veřejným službám online. Dnešní dohoda otevírá cestu k dokončení jednotného digitálního trhu.

Akt o interoperabilní Evropě pozvedne výměnu informací ve veřejném sektoru v celé Unii na novou úroveň a pomůže urychlit digitální transformaci tohoto sektoru. Zavádí se v něm totiž rámec spolupráce mezi orgány veřejné správy ze zemí EU, jehož cílem je usnadnit přeshraniční výměnu dat. Tato spolupráce zajistí dohodu o interoperabilních a opakovaně použitelných digitálních řešeních, jako jsou otevřený software, pokyny, kontrolní seznamy, rámce a nástroje IT. To pomůže odstranit administrativní zátěž, včetně právních, organizačních, sémantických a technických překážek správní spolupráce.

Nový akt umožní bezproblémový přístup k přeshraničním veřejným službám pro lidi v celé EU a pomůže zvýšit kvalitu života těch, kdo chtějí pracovat, studovat nebo trávit důchod v jiné členské zemi Unie, včetně 150 milionů občanů, kteří žijí v pohraničí, nebo dvou milionů osob dojíždějících za prací do sousedního státu.

Další kroky

Před vstupem nového nařízení v platnost je nyní třeba schválit a přijmout právní text. Evropská komise již připravuje půdu pro zajištění hladkého a včasného provádění tohoto nařízení.

Souvislosti

Interoperabilita spočívá v dosahování společných cílů, a to navzdory organizační nebo zeměpisné vzdálenosti mezi aktéry. Interoperabilita veřejného sektoru je tím, co umožňuje správním orgánům spolupracovat a zajistit fungování veřejných služeb přes hranice, napříč odvětvími a organizacemi. Díky lepší interakci se správními orgány šetří lidem i podnikům čas a náklady. Boj proti covidu-19 je skvělým příkladem efektivní interoperability. Díky digitálnímu certifikátu EU COVID mohli lidé během pandemie snadněji cestovat přes hranice.

Interoperabilní digitální veřejné služby mají zásadní význam pro vytvoření jednotného digitálního trhu. Kromě hospodářských přínosů a zvýšení efektivity nám zkušenosti ukazují, že interoperabilita pomáhá lépe se zaměřit na uživatele a pozitivně ovlivňuje veřejné hodnoty, jako je zvýšení důvěry občanů ve veřejné orgány.

V uplynulých letech vypracovali odborníci na digitální veřejnou správu a data rozsáhlé společné postupy spolupráce v oblasti interoperability, které vycházejí ze stávajícího Evropského rámce interoperability (EIF). Nedávná hodnocení však odhalila omezení tohoto zcela dobrovolného přístupu ke spolupráci.

Členské státy EU čím dál více upozorňují na potřebu posílit evropskou spolupráci v oblasti interoperability. O této nutnosti svědčí mimo jiné ministerská prohlášení podepsaná v roce 2017 v Tallinu a v roce 2020 v Berlíně. K usnadnění přeshraniční interoperability vyzvali rovněž občané EU, kteří se účastnili Konference o budoucnosti Evropy.

Další informace

Časté otázky: Akt o interoperabilní Evropě

Návrh aktu o interoperabilní Evropě

Sdělení

Zpráva o posouzení dopadů

Evropský rámec interoperability pro inteligentní obce a společenství (EIF4SCC)

Hodnocení EIF

Quote

Vzhledem k rychlému uzavření jednání o Aktu o interoperabilní Evropě, a to za necelý rok po předložení návrhu Evropskou komisí, Rada EU a Evropský parlament prokázaly, že jsou odhodlány podpořit digitální transformaci veřejných služeb. To přinese značné výhody lidem i podnikům v celé EU. Dnešní dohoda je zásadním krokem k vytvoření lepších digitálních veřejných služeb, snížení administrativní zátěže a dosažení úspor nákladů pro všechny zúčastněné strany.
Komisař Johannes Hahn 2023-11-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688