ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.07.2023 15:53:28

Členské státy zvyšují úsilí v oblasti digitální veřejné správy, která má být interoperabilní a založená na hodnotách - Digitální veřejné služby

Dnešní zpráva o provádění berlínského prohlášení o digitální veřejné správě založené na hodnotách z roku 2020 ukazuje, že členské státy se zlepšují v digitální gramotnosti a v zavádění inovativních technologií do veřejných služeb. Musí však více pracovat na sociální účasti a digitální inkluzi i na důvěře a bezpečnosti v oblasti digitálních služeb.

Pokrok v této oblasti je důležitý, protože spravedlivé, inkluzivní, otevřené a důvěryhodné digitální veřejné služby jsou hlavní hnací silou úspěšné digitalizace evropské společnosti a jejího hospodářství. Díky digitálním a interoperabilním veřejným službám bude EU i nadále odolná, konkurenceschopná a inovativní. Členské státy EU společně vynakládají více než 48 miliard eur na digitalizaci a transformaci veřejných služeb a správních orgánů s využitím různých nástrojů, např. Nástroje pro oživení a odolnost a Nástroje pro technickou podporu. Podle berlínského prohlášení podepsaného v prosinci 2020 jsou ústředním prvkem digitální transformace základní práva a demokratické hodnoty. Ty pomohou vytvořit digitální veřejné služby zaměřené na člověka, které umožní naplnit digitální cíle pro rok 2030 stanovené v rámci evropské digitální dekády. Sladění transformačního úsilí napříč členskými státy navíc zajistí větší účinnost, efektivitu a interoperabilitu za nižší cenu v souladu s návrhem aktu o Interoperabilní Evropě, jednotnou digitální bránou a evropskou digitální identitou.

Rámec pro digitální společnost

Berlínské prohlášení je závazkem k digitální společnosti založené na základních právech a demokratických hodnotách a k digitální veřejné správě založené na hodnotách. Znovu potvrzuje pevné odhodlání evropských lídrů prosazovat digitální transformaci a evropské hodnoty. Cílí na utváření digitální transformace a interoperability zaměřené na člověka jakožto klíčového faktoru umožňujícího digitalizaci veřejných služeb v EU a na zajištění stoprocentně onlinového poskytování klíčových veřejných služeb v Evropské unii do roku 2030.

Berlínské prohlášení poskytuje základní informace pro monitorování politického programu Digitální dekáda 2030 a souvisejícího evropského prohlášení o digitálních právech a zásadách. Jedná se o druhou zprávu o provádění berlínského prohlášení, která vznikla za švédského předsednictví Rady EU a která navazuje na první zprávu z května 2022. Podává přehled o pokroku dosaženém členskými státy při provádění politických opatření berlínského prohlášení ve srovnání s předchozím rokem. Poukazuje přitom na pozitivní trend ve většině oblastí politiky:

  • Členské státy i nadále zaváděly strategie a projekty a zakládaly příslušné subjekty na podporu základních práv a demokratických hodnot v digitální sféře. Vytvořily větší počet platforem sloužících k poskytování informací a podporujících diskusi o základních právech.
  • Členské státy zavedly nové strategie a iniciativy, např. kurzy odborné přípravy, zaměřené na zvýšení digitálních dovedností a kompetencí občanů. Přispěly tak k silnějšímu postavení a digitální gramotnosti občanů v souladu se sdělením o přilákání kvalifikovaných a talentovaných pracovníků do EU z dubna 2022.
  • Členské státy zavádějí ve veřejném sektoru systémy a inovativní technologie zaměřené na člověka. Jedná se o hlavní pilíř návrhu aktu o Interoperabilní Evropě, jehož cílem je vyšší míra interoperability ve všech evropských orgánech veřejné správy.

Členské státy však zaznamenaly slabší pokrok v oblasti posilování sociální účasti a inkluze. Zároveň musí více pracovat na posilování důvěry prostřednictvím bezpečnosti v digitální sféře.

Zpráva obsahuje zpětnou vazbu jednotlivých zemí k těmto zjištěním a nabízí řadu příkladů osvědčených postupů pro tvůrce politik, podniky a občany.

Souvislosti

Berlínské prohlášení vychází z Tallinského prohlášení o elektronické veřejné správě z roku 2017. Zásady zaměření na uživatele, jež jsou v tallinském prohlášení formulovány, posouvá o krok dále: zavazuje se k digitální transformaci v Evropě, která pevně spočívá na demokratických hodnotách a etických zásadách.

Další informace

Druhá zpráva o monitorování berlínského prohlášení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688