Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.11.2023 19:03:43

Příští týden budou investoři sledovat geopolitiku, výsledkovou sezónu (u nás zveřejní čísla ČEZ) a pohyb na tržních výnosech

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na pokračování geopolitického vývoje v pásmu Gazy, zasedání sledovaných centrálních bank v čele s Fedem a výsledkovou sezónu za 3Q23. Konflikt v pásmu Gazy stále přináší zvýšený rizikový faktor při investičním rozhodování. Prozatím se zdá, že by se situace neměla rozšířit do většího geografického měřítka, což alespoň z tohoto pohledu mírní jinak nepříznivé vyznění. Současně není na pořadu dne případné mírové vyjednávání, což bude pravděpodobně znamenat delší období nervozity.
Zasedání amerického Fedu dle očekávání nepřineslo změnu (zvýšení) sazeb. Celkově byl tón Powella označen za méně jestřábí než doposud. Prozatím si Fed nechává dveře otevřeny pro všechny možnosti směru úrokových sazeb, ale souhrnně to více nahrává konci cyklu zvyšování sazeb. Očekávání trhu na pravděpodobnost zvýšení sazeb se snížilo pod 20 %. Mimo jiné Powell vyjádřil obavu, že zjitřená geopolitická situace ve světě může mít nepříznivý ekonomický dopad. Méně jestřábí vyznění Powella a faktické nezvýšení sazeb uvolnilo napětí na tržních výnosech. Výnos na US desetiletých dluhopisech se posunul na 4,5 % z téměř 5,0 ještě na začátku týdne.
Výsledková sezóna po své polovině v rámci indexu S&P 500 vyznívá lehce pozitivně, což pomáhá udržet zájem investorů. Méně jestřábí Fed a s tím spojený pokles tržních výnosů v USA a solidní dosavadní vyznění výsledkové sezóny za 3Q přetlačily geopolitická rizika. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 5,7 % t/t výše. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 3,4 % t/t výše. Domácí index PX následoval dění v Evropě a připsal si 2,3 % t/t na 1381,9 bodu. 

Společnosti na BCPP

Erste Group oznámila za 3Q23 čistý zisk ve výši 820 mil. EUR (+61 % r/r) a překonala tak očekávání (763 mil. EUR). Pozitivní překvapení vůči odhadům plyne z mírně vyšších výnosových položek. Management na základě dosavadního vývoje zvýšil výhled na hlavní výnosové položky. Ostatní části výhledu zůstaly beze změny. Ze zisku tohoto roku pak management stále plánuje vyplatit dividendu ve výši 2,7 EUR (8,3% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na 841,2 (+4,4 % t/t). 

Komerční banka reportovala za 3Q23 čistý zisk ve výši 4,3 mld. (-9,0 % r/r), a překonala tak očekávání (4,05 mld. ). Za pozitivním překvapením je výhradně rozpouštění opravných položek, na provozní úrovni byly výsledky horší než projekce. Na základě dosavadních výsledků management mírně snížil výhled na celý rok. Titul zakončil týden na 690 (+3,0 % t/t). 

Skupina mmcité oznámila za 9M23 meziročně 27% nárůst tržeb na 800 mil. . Provozní zisk EBITDA pak dosáhla 83 mil. při 10,4% marži EBITDA (8,4 % za první pololetí). Růst tržeb i lepší marži EBITDA zaznamenaly všechny pobočky, tahounem růstu pak byly především země na americkém kontinentu, nejvíce pak USA (tržby +41 % r/r) a Brazílie (+56 % r/r). Za růstem marží je vyšší efektivita výroby a klesající ceny některých vstupů. Stávající investiční projekty by pak měly vést k dalšímu zvyšování marže. Management zároveň upravil směrem dolů výhled tržeb na tento rok, kde očekává 1 161 – 1 315 mil. (doposud 1 314 mil. ), a zásluhou vyšších očekávaných marží zároveň zvýšil výhled na EBITDA na úroveň 90 – 100 mil. (doposud 85 mil. ) a čistý zisk 50 – 60 mil. (doposud 49 mil.). Titul zakončil týden na 218 (+3,8 % t/t).

Projekt Savarin v centru Prahy získal kladný posudek od Odboru památkové péče pražského magistrátu po konzultaci s Národním památkovým ústavem. Loni zrušilo Ministerstvo kultury ČR původní územní rozhodnutí, načež společnost Crestyl, která je developerem projektu, požádala o územní rozhodnutí pro novou architektonickou verzi. Ta je z dílny britského architekta Thomase Heatherwicka. Souhlas památkářů je přitom nezbytný pro získání kladného územního rozhodnutí. Savarin je významný projekt mezi ulicemi Na Příkopě, Jindřišská, V Cípu a Václavským náměstím, který bude kombinovat retailové a kancelářské plochy a také prostory pro kulturní akce i nový vstup do metra. Získání kladného stanoviska památkové péče hodnotíme pozitivně vzhledem k dluhopisům Savarin 0,00/2026, které se obchodují na pražské burze.

Česká národní banka (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Trh čekal spíše snížení sazeb, my jsme očekávali stagnaci. Hlasování bylo 5:2, když dva hlasy byly pro snížení sazeb o 25 bazických bodů. ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, když letos očekává mírný pokles HDP a utlumený vývoj i v příštím roce. Centrální banka zvýšila inflační výhled, ale míra inflace by stále v příštím roce měla klesnout k cíli 2 %. Vše naznačuje, že se přiblížil obrat v měnové politice ČNB a na dalších zasedáních (prosinec, únor) bankovní rada může začít úrokové sazby snižovat o čtvrt procentního bodu. 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (299 , +10,7 % t/t). Generální ředitel Martin Kasa podle hlášení regulátorovi koupil 100 akcií společnosti za cenu 210 /ks. Objem transakce byl tak pouze 21 tis. Kč. Kasa následně uvedl na síti X, že jde o reakci na pokles ceny akcie a že jde o „první krůček přikupování“. Cena akcie si v týdnu prošla velmi volatilním vývojem, když poklesla až na 181 , aby týden zakončila těsně pod 300 hranicí. Komentáře generálního ředitele mohly přilákat další poptávku. Obchodování bylo doprovázeno solidními objemy. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo TMR (-2,4 % t/t na 605 ). Na titulu došlo pouze k technické výměně v akcionářské struktuře. Pohyb ceny akcie přisuzujeme technickému obchodování. 

Výhled na příští týden

Příští týden budou investoři sledovat geopolitiku, výsledkovou sezónu a pohyb na tržních výnosech. Geopolitika bude stále držet investiční rozhodování v obezřetné rovině. Vedle toho budou investoři dále rozebírat poslední kroky měnové politiky a odhadovat její další vývoj, což bude určovat dění na tržních výnosech. Ty se posuly v případě USA z dlouhodobých maxim v minulém týdnu výrazněji níže po posledním zasedání Fedu a makroekonomických datech. Výsledková sezóna, pokud bude pokračovat v dosavadním mírně příznivém vyznění, by mohla podpořit faktor poklesu tržních výnosů a přilákat investory do rizikových aktiv. Pro příští týden jsme mírně optimističtí a s posunem tržních výnosů níže bychom očekávali růst akciových indexů.    

Z domácího trhu se zaměříme na výsledkovou sezónu, kdy ve čtvrtek zveřejní svá čísla ČEZ. Očekáváme, že za 3Q23 vzroste provozní zisk EBITDA na 32 mld. (+7,0 % r/r). Na jednu stranu má pozitivní dopad vyšší cena realizované elektřiny, na druhou stranu do nákladů negativně dopadají odvody z nadměrných tržeb (oček. ve 3Q 1 mld. ), vyšší provozní náklady v důsledku zvýšené inflace a vyšší zisk z derivátových obchodů s komoditami ve 3Q 2022 oproti letošnímu roku. Očekáváme, že management zvýší výhled na letošní rok. Pokud se potvrdí naše projekce včetně zvýšení výhledu mělo by to být podporou pro cenu akcie

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pravidelná čtvrteční data z trhu práce a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na listopad (oček. 63,5 po 63,8 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní podnikové objednávky za září (oček. -2,0 po +3,9 % m/m) a úterní průmyslovou produkci za září (oček. -0,5 po -0,2 % m/m). V Číně se zaměříme na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. -0,2 po 0,0 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688