Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.08.2023 17:59:50

Příští týden bude patřit pokračování výsledkové sezóny za 2Q23 a makroekonomickým datům, u nás zveřejní výsledky ČEZ

Hlavní událostí prvního srpnového týdne bylo pokračování výsledkové sezóny za 2Q23, makrodata a snížení ratingu USA od ratingové agentury Fich. V rámci výsledkové sezóny se investoři zaměřili mimo jiné na giganty jako Apple a Amazon. Apple sice přišel s lehce vyššími než očekávanými čísly, ale investoři byli zklamaní z vývoje prodejů telefonních přístrojů. Naopak Amazon překonal nejen predikce pro výsledky za 2Q, ale i výhled. Důvodem bylo výrazné zlepšení na reklamním trhu.

V úterý přišlo snížení elitního ratingu AAA na AA+ pro USA od ratingové agentury Fitch. Agentura odůvodnila svoje rozhodnutí zhoršováním rozpočtové situace poslední 2 dekády. Zadlužení federální vlády výrazně narostlo, v dohledné době se bude rozpočtová situace dál zhoršovat a vláda USA nemá žádnou střednědobou rozpočtovou strategii, jak situaci řešit. Snížení ratingu USA bylo nepříznivou informací pro finanční aktiva, avšak šlo již o druhou agenturu (vedle S&P), která odebrala USA elitní rating, a tak trh situaci výrazně nepřeceňoval.

Americká makrodata v čele s daty z trhu práce vyzněla neutrálně až mírně nepříznivě pro inflační výhled, resp. měnovou politiku Fedu. Snížení ratingu USA a některé údaje z makrodat přiměly investory vybírat zisky. Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 1,5 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 2,5 % t/t níže. Domácí index PX se vyvíjel proti proudu a za týden přidal 0,9 % na 1365,9 bodu.

Společnosti na BCPP

Na domácím trhu jsme se zajímali o výsledkovou sezónu. Erste Group zvýšila čistý zisk o 30 % r/r za 2Q23 na 896 vs. oček. 745 mil. EUR. Pozitivní překvapení vůči odhadům plynulo z vyšších výnosů z obchodování a rozpouštění opravných položek a nižších ostatních nákladů. Na úrovni hlavních výnosových i nákladových položek byly výsledky víceméně v souladu s očekáváním. Došlo ke zvýšení výhledu. Ze zisku tohoto roku pak management plánuje vyplatit dividendu ve výši 2,7 EUR (7,9% hrubý div. výnos). Dodatečně ECB schválila dříve avizovaný zpětný odkup vlastních akcií ve výši až 300 mil. EUR (přibližně 2 % akcií). Titul zakončil týden na 833,8 (+1,0 % t/t).

Komerční banka reportovala za druhý kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 4,5 (-6,0 % r/r) vs. oček. 3,9 mld. , a překonala tak očekávání trhu. Za pozitivním překvapením je výhradně rozpouštění opravných položek, na provozní úrovni byly výsledky víceméně v souladu s odhady. Celoroční výhled zaznamenal jen minimální změny. Titul zakončil páteční seanci na 713 (+0,6 % t/t).

Skupina Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila za 1. polovinu účetního roku 2022/23 (tj. listopad 2022 až duben 2023) konsolidované tržby 110,3 mil. EUR (+60,2 % r/r). Výrazný meziroční růst byl tažen především největším segmentem Horská střediska (tržby +44 % r/r na 52,6 mil. EUR), kde se projevilo úplné odstranění protipandemických restrikcí. Provozní zisk EBITDA přidal meziročně +104,7 % na 43,1 mil. EUR. EBITDA marže vzrostla z 30,6 % v loňské první polovině roku na 39,1 % letos. Představenstvo TMR očekává, že za celý letošní účetní rok (tj. do října 2023) společnost dosáhne tržeb 180 mil. EUR a zisku EBITDA 49 mil. EUR, přestože přesný výsledek bude záviset na vývoji letní sezóny. Titul zakončil týden na 580 (+11,5 % t/t).

Podle informací E15 se skupina Rohlik Group připravuje na akvizici německého online supermarketu Bringmeister. Potenciální transakci nyní schvaluje německý antimonopolní úřad a potvrdil ji i současný majitel Bringmeisteru, česká skupina Rockaway. Bringmeister působí v Berlíně, Postupimi, Augsburgu, kde Rohlik dosud nepůsobí, ale i v Mnichově, kde již Rohlik Group spustil své služby pod značkou Knuspr. Roční obrat Bringmeisteru se podle listu pohybuje okolo 100 mil. EUR (2,4 mld. ). Rohlik Group měl za loňský rok tržby 574 mil. EUR (13,5 mld. ), a potenciální akvizice Bringmeisteru by tak znamenala navýšení tržeb skupiny o zhruba 17 %.

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo), hlasování bylo po více jak 2 letech jednomyslné (7:0). Změnou bylo, že ČNB po více jak roce formálně ukončila intervenční režim a vrátila se k odprodeji části výnosu z devizových rezerv. ČNB představila novou prognózu, která předpokládá letos a na začátku příštího roku utlumený vývoj ekonomiky a rychlý návrat inflace na cílovaná 2 %. Guvernér Michl naznačil, že bankovní rada letos sazby rychle snižovat neplánuje a přiklání se k alternativním scénářům, které pracují s vyššími pro-inflačními riziky.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo TMR (580 , +11,5 % t/t). Společnost zveřejnila solidní výsledky za první polovinu fiskálního roku, které profitovaly z návratu k běžnému provozu po pandemických omezeních. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-6,0 % t/t na 440 ). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. Zveřejněny byly data o maloobchodních tržbách, kde reálný vývoj tzv. e-commerce na domácím trhu stále pokulhává. Tyto výsledky mohou investoři využívat jako proxi pro vývoj tržeb společnosti.

Výhled na příští týden

Příští týden bude patřit pokračování výsledkové sezóny za 2Q23 a makroekonomickým datům. Z makroekonomických dat se investoři zaměří na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI v USA. Její očekávané opětovné zvýšení (oček. 3,3 po 3,0 % r/r) může investory vést ke spekulacím, že by Fed mohl dále pokračovat ve zvyšování sazeb. Z tohoto důvodu by mohla na trhu panovat větší obezřetnost. Tu by mohla dovažovat výsledková sezóna, která celkově vyznívá pozitivně a má sílu udržet zájem investorů o akcie. Celkový pohled na příští týden by tak mohl být neutrální.

Z domácích zpráv se zaměříme na čtvrteční výsledky ČEZu. Očekáváme 70% r/r růst provozního zisku EBITDA na 26,6 mld. . Důvodem je růst cen elektřiny. Kvůli mimořádným daním by pak čistý zisk měl meziročně téměř stagnovat (oček. +2,0 % r/r) na 7,0 mld. . Nepředpokládáme, že by nadcházející výsledky přinesly výraznější impulz pro cenu akcií.

Rovněž ve čtvrtek zveřejní výsledky i CTP. Zde se investoři zaměří především na položku přecenění hodnoty aktiv a jaké je využití logistických center společnosti. Prozatím se firmě dařilo představovat velmi solidní čísla a 2Q23 by nemuselo být výjimkou.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční data spotřebitelské inflace CPI za červenec (oček. 3,3 po 3,0 % r/r), páteční inflační data v průmyslu PPI za červenec (oček. 0,7 po 0,1 % r/r) a spotřebitelský sentiment měřeny univerzitou v Michiganu na srpen (oček. 71,0 po 71,6 bodech m/m). V Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou produkci za červen (oček. -0,5 po -0,2 % m/m) a úterní spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. beze změny 6,2 % r/r). V Číně se zaměříme na úterní obchodní bilanci, kde by měl pokračovat pokles jak exportů, tak importů, středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. -0,5 po 0,0 % r/r) a inflační data v průmyslu PPI za červenec (oček. -4,0 po -5,4 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688