ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.10.2023 17:45:00

Komise vítá politickou dohodu ohledně posílení ochrany vysoce kvalitních potravin a nápojů

Přezkum systému pro zeměpisná označení EU

Evropská komise vítá politickou dohodu, které dnes dosáhly Evropský parlament a Rada ohledně přezkumu a posílení systému zeměpisných označení pro víno, lihoviny a zemědělské produkty. Novým nařízením se zvýší využívání systému zeměpisných označení v celé Unii a zajistí se i vyšší úroveň ochrany daných produktů, zejména na internetu. Díky tomu se budou moci dále rozvíjet normy EU zajišťující vysokou kvalitu potravin, a to v zájmu zachování našeho kulturního, gastronomického i místního dědictví a certifikace jeho autentičnosti v rámci EU i po celém světě.

Nové nařízení o zeměpisných označeních EU pro víno, lihoviny a zemědělské produkty stávající systém zeměpisných označení posiluje a optimalizuje tím, že:

  • zavádí jednotný právní rámec a zkrácený a zjednodušený postup registrace: dojde ke sloučení rozdílných pravidel platných pro dané tři oblasti (potraviny, víno a lihoviny), která upravují postupy a ochranu zeměpisných označení. Vznikne tak jednotný zjednodušený postup registrace zeměpisných označení pro žadatele z EU a ze zemí mimo EU. Očekává se, že díky jednoduššímu právnímu rámci s rychlejší registrací se zvýší atraktivita těchto režimů pro producenty, zejména v zemích s menším počtem zeměpisných označení.
  • zvýší se ochrana produktů se zeměpisným označením používaných jako přísady i jejich ochrana online: nová pravidla posílí ochranu zeměpisných označení používaných jako přísady ve zpracovaných produktech, jakož i ochranu produktů se zeměpisným označením prodávaných na internetu. Nové nařízení rovněž ochrání názvy produktů se zeměpisným označením v systému doménových jmen a uloží členským státům povinnost zablokovat z jejich území taková doménová jména, která mohou porušovat pravidla ochrany u určitého zeměpisného označení.
  • uznává udržitelné postupy: producenti budou moci zhodnotit svá opatření týkající se environmentální, hospodářské nebo sociální udržitelnosti, včetně opatření zaměřených na dobré životní podmínky zvířat. Znění, na němž se spolunormotvůrci dohodli, uvádí demonstrativní seznam postupů udržitelnosti, který má sloužit jako pobídka pro producenty. Tím se má přispět k lepší ochraně přírodních zdrojů a hospodářství venkova, k zajištění ochrany místních odrůd rostlin a plemen zvířat, k zachování krajiny v oblasti produkce i ke zlepšení životních podmínek zvířat. Seskupení producentů se mohou rozhodnout, že budou u svých výrobků používat některé udržitelné postupy povinně. V takovém případě by měly být zahrnuty do specifikací produktu. Na dobrovolném základě mohou producenti rovněž vypracovat zprávu o udržitelnosti, kterou zveřejní Evropská komise.
  • posílí postavení seskupení producentů: nová opatření zavádí dobrovolný systém uznaných seskupení producentů produktů se zeměpisným označením – systém mají zřídit členské státy. V zájmu zvýšení jeho atraktivity budou tato seskupení oprávněna svá zeměpisná označení spravovat, prosazovat a rozvíjet, čímž posílí své postavení v hodnotovém řetězci.

Prosazování pravidel týkajících se zeměpisných označení zůstává v kompetenci členských států. Zahrnuje kontrolu správného používání registrovaných pojmenování a boj proti podvodné produkci produktů se zeměpisným označením, jejich prodeji a používání zeměpisných označení. Komise zůstává odpovědná za zápis, změnu a zrušení všech registrací. Politická dohoda dosažená mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí nyní podléhá formálnímu schválení spolunormotvůrci.

Souvislosti

Zeměpisná označení chrání názvy produktů z určitých regionů a se zvláštními vlastnostmi, jakostí nebo pověstí před kopírováním nebo podvodnou činností. Potvrzují tak, že byl produkt vyroben podle přísných norem v regionu jeho původu. Z výsledků nejnovější studie o zeměpisných označeních vyplývá, že prodejní hodnota produktu s chráněným názvem je v průměru dvojnásobná než u podobných produktů bez certifikace. Kromě zhodnocení kulinářského bohatství a know-how evropského regionu tak mají zeměpisná označení jasné výhody i pro hospodářství venkova.

Z hodnocení zveřejněného v prosinci 2021 vyplynulo, že stávající rámec je účinný a přináší jasnou přidanou hodnotu EU. Nicméně bylo zároveň zjištěno, že existují určité limitující faktory, jako jsou složité právní struktury, zdlouhavé registrační postupy, omezené postavení výrobců v hodnotovém řetězci a nedostatečné prosazování souvisejících pravidel. V uvedeném hodnocení bylo rovněž zdůrazněno, že by se měly více zohledňovat otázky udržitelnosti životního prostředí a dobré životní podmínky zvířat.

Po rozsáhlé konzultaci byl návrh nařízení o zeměpisných označeních Evropské unie pro víno, lihoviny a zemědělské produkty, který předložila Komise, přijat 31. března 2022. V říjnu 2020 bylo zveřejněno počáteční posouzení dopadů, po němž následovala veřejná konzultace, jakož i cílené konzultace s členskými státy a příslušnými organizacemi, které jsou v této oblasti činné.

K 1. říjnu 2023 bylo zaregistrováno 3 552 zeměpisných označení: 1 656 názvů vín, 1 634 názvů potravin a zemědělských produktů a 262 lihovin. V únoru 2023 zaregistrovala Komise 3 500. zeměpisné označení. Ke známým zeměpisným označením patří například Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, olivy Kalamata, Parmigiano Reggiano, Polska Wódka, Queso Manchego či Roquefort. Názvy produktů zapsaných jako zeměpisná označení jsou právně chráněny proti napodobení, zneužití a vyvolání mylné představy (tzv. připomenutí), a to v rámci EU i v zemích mimo ni, s nimiž byla podepsána zvláštní dohoda o ochraně. Ženevský akt týkající se zeměpisných označení představuje dodatečný mnohostranný rámec pro jejich ochranu.

Další informace

Návrh nařízení Komise o zeměpisných označeních Evropské unie pro víno, lihoviny a zemědělské produkty

Ochrana místních potravin a nápojů: 3 500 zapsaných zeměpisných označení

Režimy jakosti – přehled

eAmbrosia – unijní rejstřík zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků

GIview – vyhledávání zeměpisných označení

Quote

Zeměpisná označení představují jeden z našich velkých úspěchů v zemědělsko-potravinářském sektoru. Zajišťují zachování našeho jedinečného dědictví a tradic a podporují vytváření pracovních míst na venkově: hodnota produktu s chráněným názvem je v průměru dvojnásobná než u podobných produktů bez certifikace. Optimalizace našeho systému zeměpisných označení bude přínosem pro všechny naše producenty i regiony.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2023-10-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688