Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.04.2024 08:58:00

Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru (video)

Trhy nyní očekávají, že americká centrální banka nebude sazby snižovat tak rychle, což posunulo nahoru výnosy amerických vládních dluhopisů. Rozšířila se tak mezera mezi nimi na straně jedné a mezi výnosy zahraničních vládních dluhopisů A to se projevuje tlaky na posilování amerického dolaru. Pro Yahoo Finance to uvedl hlavní stratég Ned Davis Research Tim Hayes.

Podle stratéga je nyní „dolarový optimismus“ velmi vysoko. On sám se ale domnívá, že kurz americké měny se pravděpodobně nevydá udržitelnou cestou nahoru, spíše jde jen o krátkodobější jev daný spekulacemi o dalším vývoji sazeb v USA. Následující graf ukazuje dvouletý vývoj kurzu dolaru ke koši měn:

fff
Zdroj: Yahoo Finance

Stratég zmínil i to, že rozdíly v reálných výnosech krátkodobějších obligací v USA a v eurozóně nyní klesají, což je další faktor, který by podle něj měl podkopávat dlouhodobější rally na dolaru. Pokud by došlo k jeho oslabování, obvykle si v takovém prostředí vedou akcie menších společností. Tento efekt se ale v současné době podle experta neprojevuje, protože jej více než vyvažují vysoké výnosy dluhopisů a vyšší sazby, které doléhají na menší firmy.

Hayes navíc ani neočekává, že by dolar měl oslabovat, spíše u něj čeká „neutrální vývoj“. Což ale znamená, že investorům nedoporučoval sázky, které se pojí s očekávaným posilováním kurzu americké měny. K akciovému trhu expert uvedl, že se v posledních čtvrtletích zhruba chová standardně v tom smyslu, že poslední a první čtvrtletí bývají silnější. V roce, kdy se konají prezidentské volby pak touto dobou přichází volatilnější vývoj a „trhy jsou zranitelnější“, K tomu nyní přispívají i spekulace o dalším vývoji sazeb.

Stratég hovořil o zdravé korekci na amerických akciových trzích, která také není ničím výjimečným – v minulosti totiž obvykle každý rok přichází korekce v rozsahu 3 – 5 %. Dlouhodobější trend na amerických trzích ale míří stále nahoru a vrátit by se na něj akcie mohly například kvůli vývoji ziskovosti technologických firem. Proti by působil například scénář, v němž by se kvůli dalším negativním překvapením na straně inflace dostaly výnosy desetiletých vládních dluhopisů nad 5 %.

Zdroj: Yahoo Finance

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688