Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  24.10.2023 16:03:20

Počet nehod na silnicích stagnuje, roste škoda. Je nejvyšší za poslední 4 roky

Počet nehod na českých silnicích se meziročně od začátku roku snížil o 2000 případů, roste ale celková škoda vzniklá při dopravních nehodách. Vyplývá to z analýzy internetového srovnávače pojištění Klik.cz. Celková škoda při dopravních nehodách vzrostla od začátku roku meziročně o 10 % na 5,4 miliardy korun a byla nejvyšší za poslední 4 roky.

Zvýšení celkové výše škod při dopravních nehodách je podle experta Štěpána Nešpora z internetového srovnávače pojištění Klik způsobeno rostoucími náklady na opravy vozidel a také na zdravotní péči po nehodách. Podle něj navíc neodpovídá cena povinného ručení skutečným nákladům na pokrytí škod a bude nutné výši pojistného přehodnotit.

Na růst škod nestačí povinné ručení. To vzrostlo meziročně jen o 5 procent

Růstu škod povinné ručení nestačí. Jak ukazují data České asociace pojišťoven, meziročně se v prvním pololetí zvýšila cena povinného ručení o 5,3 %. Celková částka za škody způsobené nehodami na silnicích přitom podle posledních dat Policie České republiky narostla meziročně o 10 %. Stále více se rozevírající nůžky, mezi skutečnou výší škod a pojistným registruje i Štěpán Nešpor z Klik.cz. „Ceny pojistek na povinné ručení jsou nízké a skutečné náklady na pokrytí škod neodrážejí. V současnosti činí průměrná částka za povinného ručení 3 600,- a meziročně narostla jen o několik procent. Výrazně přitom rostou náklady na opravu vozidel, takže bude nutné hodnoty pojistného přenastavit. To by mělo jít ruku v ruce s účinnější regulací trhu s pojištěním. Pojistky tak budou spravedlivé a jejich hodnota udržitelná,“ říká.

Nejvíce platí mladí řidiči, až 1,6 x více než ti zkušení. Pro pojišťovny jsou rizikoví

Skupinou, která jen pozvolný nárůst cen povinného ručení příliš nepociťuje, jsou mladí řidiči. Průměrná cena povinného ručení pro ně činila 9 425 , tedy více než 2,5násobek průměru ceny povinného ručení v Česku. Těmto mladým řidičům totiž trvá skoro 10 let, než dosáhnou na plnou výši slev na povinném ručení. „Na základě našich dat jsme si vypočítali rozdíl mezi mezi pojistným 24letého člověka s nulovými bonusy a 53letého člověka s plnými bonusy. Oba mají trvalé bydliště v Praze a vozidlo Škoda Fabia s rokem výroby 2019. Průměrně se pojistné lišilo o 167 %,“ vypočítává Nešpor z Klik.cz.

Výrazný rozdíl v ceně povinného ručení je způsoben podle Nešpora tím, že mladí řidiči způsobují až 2,5 více nehod, než činí průměrná nehodovost v tuzemsku. Za téměř 18 % nehod pak mohou řidiči s méně než pětiletou praxí. Proto jsou pojišťovnami pokládáni za vysoce rizikové a povinné ručení se jim zdražuje výrazněji, že ostatním řidičům.

Jen 3 procenta mladých řidičů využívají havarijní pojištění.

Kvůli vysokým cenám povinného ručení mladí řidiči výrazně zanedbávají havarijní pojištění svých vozidel. Podle dat Klik.cz využívají havarijní pojištění jen 3 % řidičů ve věkové skupině 18–25 let. „Pro mladé řidiče je havarijní pojištění drahé a zároveň se domnívají, že se jim u jejich starších vozů nevyplatí. Tento argument nicméně neuznávám, pojišťovny uznávají pro krytí havarijního pojištění vozidla do 20 let stáří. Osobně bych doporučil všem řidičům, jejichž vůz má hodnotu přes 100 tisíc korun, aby havarijní pojištění zvážili,“ uzavírá Nešpor z Klik.cz


Společnost Klik.cz je součástí skupiny Netrisk, která koupila i trojku trhu, službu Porovnej24.cz. Své aktivity provozuje i na Slovensku. V obou zemích aspiruje na největšího prodejce pojištění a dalších finančních služeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688