army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.10.2023 09:04:00

Tygří letky se potkaly v Itálii, vzdušné souboje letos proběhly bez neoprenů

Tygří letky se potkaly v Itálii, vzdušné souboje letos proběhly bez neoprenů Další fotografie Další fotografie

20.10.2023

Tygří letky se potkaly v Itálii, vzdušné souboje letos proběhly bez neoprenů

Autor: kapitánka Hana Havrdová

Po pěti letech se čeští stíhači se stroji JAS-39 Gripen zapojili do cvičení letek s tygrem ve znaku. Prestižního NATO Tiger Meet 2023 se účastnilo na 70 letounů z 18 členských států NATO. Čáslavská základna do Itálie v první polovině října vyslala pět gripenů a čtyřicet příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu.

„Každá účast na mezinárodním cvičení je pro naše piloty benefitem,“ komentuje zapojení Vzdušných sil AČR major Stanislav Čejka, velitel čáslavského kontingentu. Vojáci si mohou v praxi ověřit, co celý rok trénují, vidí, jak se zlepšili a získají od kolegů rady a zkušenosti.

Kromě českých gripenů se setkání členů tzv. tygří asociace zúčastnily dvě desítky elitních letek členských i partnerských států NATO. Mezi 70 letouny byly Eurofighter 2000, Panavia Tornado, Dassault Rafale, F-18, F-16 či Mirage 2000. Misí se účastnil také alianční letoun včasné výstrahy a řízení AWACS.

Lety se odehrávaly nad jižní a západní Itálií, některé nad okrajem Sardinie a Středozemním mořem. Protože teplota vody přesahovala 20 stupňů, piloti nemuseli před letem oblékat neopren.

„Dopoledne se létaly mise podle komplexního scénáře se zapojením všech cvičících do jedné operace (tzv. COMAO operace). Plánovala se jedna velká mise za obě cvičící strany – tedy blue i red (protivník). Odpoledne pak probíhaly tzv. Shadow Waves s menším letovým úsilím: Některá letadla procvičovala manévrový vzdušný boj jeden proti jednomu nebo dva proti jednomu,“ prozradil Čejka.

Čeští stíhači absolvovali během dvou týdnů 40 letů, ve vzduchu strávili zhruba 60 hodin. Jejich stroje si vedly dobře: „Náš gripen má na jedné z nejlepších úrovní možnosti elektronického boje: rušení, detekce cílů pomocí přijímače radarových paprsků,“ sdělil.

Úplně poprvé naši stíhači při plnění úkolů v rámci cvičení využívali komplex s názvem DSQOC (Deployable Squadron Operation Centre), tedy mobilní operační středisko letky, které je složeno z kontejnerů a za normálních okolností začleněno do organizační struktury náměšťské základny.

Podle čáslavských vojáků je NATO Tiger Meet cenné především tím, že se jeho účastníci snaží plánovat a provádět mise podle všeobecných NATO standardů. „Letové úkoly tak můžeme plnit od prvního dne. I my se tady ale naučíme spoustu nového. Vidět velitele operace, tzv. Mission Commandery, kteří absolvovali kurz taktického vedení (Tactical Leadership Programme), jak plánují, je pro všechny zúčastněné to, z čeho se můžou učit,“ doplnil Čejka.

O údržbu a přípravu letadel se staral pozemní technický personál. Práci techniků ovlivňovalo počasí, které v Itálii v tuto dobu panovalo - sucho, teplo, všudypřítomný prach. „Musím však vyzvednout skvěle připravený tým techniků, díky nimž piloti mohli odlétat všechny mise, které měli naplánované,“ říká major Koudelka, zástupce velitele 211. taktické letky pro inženýrsko-leteckou službu.

  • NATO Tiger Association (NTA) si letos připomněla již dvaašedesát let od vzniku této významné organizace. Ta sdružuje letecké jednotky z aliančních zemí, které mají ve znaku tygra nebo jinou kočkovitou šelmu, a které každý rok společně cvičí. Českou armádu zastupují vrtulníkáři z Náměště nad Oslavou a stíhači z Čáslavi.
  • Čáslavská 211. taktická letka se stala v roce 1991 čestným členem tygří asociace, plnohodnotným členem se stala v roce 2010. Ve stejném roce vyhrála tzv. Silver Tiger Trophy, která je tradičně udělována nejlepší jednotce na cvičení. V roce 2013 se čáslavská tygří letka umístila na druhém místě v soutěži o nejlepší kamufláž, stejně tak tomu bylo v roce 2017.
  • Každoročně pořádaná cvičení Tiger Meet se od jiných cvičení liší tím, že se jich účastní pouze letouny a vrtulníky, jejichž letky mají ve znacích kočkovitou šelmu, symbolizující příslušnost k Tygří asociaci (NATO Tigers). Proto je zcela obvyklé, že se účastníci navzájem z předchozích let znají a letové úkoly tak mohou plnit od prvního dne.
Kromě českých gripenů se setkání členů tzv. tygří asociace zúčastnily dvě desítky  elitních letek členských i partnerských států NATO

Kromě českých gripenů se setkání členů tzv. tygří asociace zúčastnily dvě desítky elitních letek členských i partnerských států NATO

Autor: 211. TL

Obrázek x z y

Do cvičení se zapojilo zhruba 70 letounů z 18 členských států NATO

Do cvičení se zapojilo zhruba 70 letounů z 18 členských států NATO

Autor: prap. Martin Král

Obrázek x z y

Čáslavské gripeny na stojánce před odletem do Itálie

Čáslavské gripeny na stojánce před odletem do Itálie

Autor: 211.TL

Obrázek x z y

Letoun JAS-39 Gripen s novou tygří kamufláží

Letoun JAS-39 Gripen s novou tygří kamufláží

Autor: 211.TL

Obrázek x z y

Kromě českých gripenů se setkání členů tzv. tygří asociace zúčastnily dvě desítky  elitních letek členských i partnerských států NATO
Do cvičení se zapojilo zhruba 70 letounů z 18 členských států NATO
Čáslavské gripeny na stojánce před odletem do Itálie
Letoun JAS-39 Gripen s novou tygří kamufláží
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688