Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
Okénko investora  |  16.10.2023 13:52:38

Inflace vs. září 2023. Jsme pod 7 %.

Meziměsíční pokles inflace o dalších 0,7 %. Meziroční růst spotřebitelských cen se v září dostal na úroveň 6,9 %. Inflace tak klesla o dalších 1,6procentního bodu v porovnání se srpnem. Jedná se tak o osmé klesání spotřebitelských cen v řadě. Tentokrát primárně zapříčiněného poklesem cen v rekreačních zařízeních, kulturních zážitcích, ale také potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Silný vliv přineslo končící léto a menší zájem o komplexní služby poskytované v rámci dovolených. Jak realistické jsou vyhlídky ČNB k naplnění 2% inflačního cíle začátkem roku 2024?

Měsíční vývoj meziročního indexu spotřebitelských cen v ČR. Zdroj: czso.cz

Současné období by se z historického hlediska dalo přirovnat v mnoha ohledech k sedmdesátkám. Intenzivní inflační tlaky a klesající HDP způsobený růstem cen energií spolu s uvolněnou fiskální politikou, přetrvávajícím válečným konfliktem, narušenými dodavatelskými řetězci (v 70. letech zejména blokáda Suezu), podinvestovaným energetickým sektorem (poslední vlny v roce 2015) zapříčiňují daň, kterou ale oproti sedmdesátkám platí spíše Evropa než USA. Rostoucí síla asijských ekonomik a Euro jako společná měna významného světového trhu bez pevného systému kursů jsou přitom odlišné faktory dnešní situace, kdy sice dochází k poklesu inflace, problémem ale zůstává opomíjená stabilita jádrové inflace (ovlivněné především mzdami a nájemným), která znemožní naplnění inflačního cíle ČNB. Minimálně v uvedeném časovém horizontu.

Když k tomu přičteme přetrvávající vysoké úrokové sazby centrální banky, kvůli tomu vyčerpané přebytky likvidity ve finančním systému, snižující se ochotu úvěrovat a přehřátý trh práce s téměř 100% zaměstnaností, trh má téměř znemožněné vrátit se samoregulačními mechanismy do původní výkonnosti. Je navíc třeba zmínit že výše inflace není historicky výjimečná, zásadní je ale prudkost jejího vzestupu.

Skutečným řešením by tudíž byla revize pracovního trhu, investice do energetického sektoru ke korekci cen za energie, částečná deglobalizace k podpoře místní produkce a obejití narušených logistických řetězců. V ČR se zatím daří tlačit inflaci dolů, aktuálně lépe než v sousedním Slovensku (meziroční inflace na Slovensku je v září 2023 na 8,2 %), přiblížení se inflačnímu cíli se dá ale spíše očekávat v druhé polovině nadcházejícího roku.

 

Vladislav Hetfleiš

Vladislav Hetfleiš má dlouholetou praxi napříč odlišnými společnostmi v sektoru Fintech. Studuje doktorát na Vysoké škole ekonomické v Praze v oboru Účetnictví a finanční řízení podniku a ve společnosti RONDA INVEST se stará o komplexní správu účetních procesů, finanční plánování, analýzu dat, daňové poradenství a nákladový controlling. Ve svém volném času se věnuje akademické činnosti na Vysoké škole ekonomické v Praze a finanční správě odlišných neziskových organizací.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.



Přečtěte si také:

11.01.2024Inflace klesla pod 7 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.11.2023Růst cen vs. jejich propad: Vysoká inflace je (paradoxně) tím menším zlem Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688