MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  12.10.2023 10:00:00

Výsledkem historicky největší inventury státního majetku je téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zpracovaly historicky největší přehled nepotřebných státních nemovitostí. ÚZSVM v únoru letošního roku oslovil 495 státních institucí, jako jsou ministerstva, příspěvkové organizace či státní podniky. Celkem 135 z nich označilo jako nepotřebné rekordních 28 729 nemovitostí.

Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti. Smyslem akce je samozřejmě i snížení výdaje státního rozpočtu na správu zbytného majetku a sekundárně zvýšit příjmy státního rozpočtu z prodeje vybraného nepotřebného státního majetku,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Po Mapě majetku státu se nám podařilo vytvořit další unikátní projekt, díky kterému stát získal přehled o nepotřebných nemovitostech pro jednotlivé státní instituce,“ dodala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Jako nepotřebný majetek označily instituce v drtivé většině pozemky, kterých je 27 333, dále 1 341 staveb a 55 bytových a nebytových jednotek. Z celkového počtu nepotřebných nemovitostí by jich téměř 48 % (13 654 nemovitostí) mělo být převedeno na ÚZSVM. Nejvíce nemovitostí na ÚZSVM převede Státní pozemkový úřad - 4 494, státní podnik Povodí Labe - 1 962 nemovitostí a Ministerstvo obrany - 1 112. Celkem 15 075 nemovitostí (52 %) pak státní instituce plánují převádět či prodávat samy. Ministerstvo financí bude na státní organizace apelovat, aby zbytný majetek převedly v horizontu dvou let. Do března 2024 pak resort financí připraví souhrnný materiál pro schůzi vlády.

Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

Na ÚZSVM by mělo být například převedeno několik rekreačních a školících zařízení ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Horních Albeřicích nebo v Rokytně v Krkonoších. Dále historické budovy a vily v Opavě či Litoměřicích, budovy Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo objekt bývalého hraničního přechodu v Českých Velenicích. Z nepotřebných nemovitostí již ÚZSVM převzal například rekreační areál v Železné Rudě. Podrobnosti jsou uvedeny v příloze této tiskové zprávy.

Nemovitosti ÚZSVM nabídne bezprostředně po převzetí v souladu se zákonem o majetku státu nejprve ostatním státním institucím. V případě jejich nezájmu budou přednostně osloveny obce a kraje, které by majetek mohly využít pro své rozvojové aktivity. Předpokládáme, že první nemovitosti budou obcím nabídnuty již v příštím roce. ÚZSVM může obcím a krajům převádět majetek v souladu s Metodickým materiálem Ministerstva financí. Pokud ani obce a kraje neprojeví o nemovitosti zájem, ÚZSVM bude připravovat jejich transparentní prodej prostřednictvím výběrových řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách ÚZSVM www.nabidkamajetku.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)
Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688