Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  05.10.2023 17:56:18

Interoperabilita Bitcoinu jako katalyzátor nového býčího trendu! Ethereum v ohrožení

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Technologie blockchain je jedinečný a unikátní systém, kterou začínají do svých procesů implementovat firmy napříč celým trhem. Jednotlivé blockchainy vznikaly s tím, jak vznikaly nové kryptoměny. Než došlo k širšímu přijetí této nové technologie, uživatelé moc neřešili funkcionality a interoperability takových systémů. Změnil to až příchod Etherea. Je to zejména blockchain Etherea a jeho vrstvy, které si získaly pozornost komunity i ze světa tradičních financí (TradFi). Zejména pak vznik „Inteligentních smluv“ významně pomohl k růstu světa decentralizovaných financí (DeFi).

Co však trh brzdí v dalším rozvoji, je, dle většiny odborníků, jeho výrazná volatilita. Tu by mohla alespoň lehce stabilizovat interoperabilita blockchainu Bitcoinu. Bitcoin je dnes všeobecně přijímán za hegemona celého kryptografického trhu a přestože ani jemu se nevyhýbají opakující se fáze výrazných růstů a propadů, tak je mnohými považován za stabilní kryptoměnu a zajištění proti inflaci. Případná větší interoperabilita blockchainu Bitcoinu může zřejmě lehce otřást i dominantním postavením Etherea na poli DeFi.

Interoperabilita Bitcoinu

Vzhledem k tomu, že Bitcoin je většinou investorů považován za první volbu v případě investice do kryptoměn, umožnilo by výraznější propojení funkcionalit rozvinout další možnosti zhodnocení takové investice. Pokud by se povedlo navrhnout taková řešení, která by byla jednak nadále natolik bezpečná, že by neohrozila pověst bitcoinu jako bezpečné kryptoměny a druhak by umožnila větší zapojení blockchainu Bitcoinu do světa DeFi, mohl by to být nový výrazný impuls pro kryptografický trh, který přiláká další institucionální investory. To by v konečném důsledku mohlo podpořit růst celého segmentu.

Odhadovaná velikost světového blockchainového trhu do roku 2030 dle využití (upraveno autorem) | zdroj Statista: https://www.statista.com/graphic/1/1259858/distributed-ledger-market-size-use-case-worldwide.jpg

Nová éra

Dávno ty tam jsou doby, kdy svět kryptografie byly zejména jen kryptoměny a jejich blockchainy, které tyto blockchainy poháněly. Kryptoměny původně vznikly jako druh peněz, které mají být naprosto nezávislé na zásazích zvenčí, zejména pak ze strany jednotlivých vlád nebo centrálních bankéřů a díky své povaze mají být zajištěním proti inflaci. Jenže za většinou takových projektů stojí nějací tvůrci, či instituce a tak se nabízí otázka, jestli jsou tyto blockchainy opravdu tak nezávislé, jak se snaží tvrdit. Z těchto parametrů se vymyká právě Bitcoin. Systém, u kterého dodnes nikdo přesně neví, kdo je onen bájný Satoshi Nakamoto. Systém, jenž byl po svém naprogramování nechán žít vlastním životem. A konečně systém, který zatím odolává všem útočníkům a těm, kteří by chtěli tuto kryptoměnu zdiskreditovat.

Když by se ke všemu tomu přičetla větší interoperabilita, znamenalo by to obrovský posun celého světa DeFi. Není se tak čemu divit, že čím dál více sílí hlasy, které volají po řešeních na 2. Vrstvě blockchainu Bitcoinu, která by tuto kýženou interoperabilitu uživatelům dopřála. Tak, jak jsou investoři ze světa TradFi zvyklí na různé funkcionality, poptávají tyto funkcionality také ve světě DeFi. Řešení na 2. vrstvě Bitcoinu by mohlo zájemcům nabídnout propojenější blockchainový ekosystém. Nově by tak bitcoin mohl nabízet možnosti likvidity a zajištění. Tzv. inteligentní smlouvy by mohly fungovat napříč jednotlivými blockchainy, což by mezi nimi umožnilo další finanční transakce.

Ztížená pozice Bitcoinu

Bitcoin má situaci o to ztíženou, že jeho původní nastavení nepočítá s flexibilními možnostmi inteligentních smluv. S touto inovací přišlo až Ethereum a tím se stalo leaderem ve světě DeFi a dApps. Chybějící univerzálnost Bitcoinu tak představuje technologickou výzvu. Aby tato výzva mohla být zdolána, musel by vzniknout nový rámec pro inteligentní smlouvy, který by dokázal pracovat s omezenými skripty Bitcoinu a převádět je do jiných řetězců. Taiyang Zhang, generální ředitel společnosti Ren Protocol, která se mimo jiné zabývá tvorbou cross-chain mostů, k této výzvě na síti X dodává:

„Věříme, že prvním krokem k urychlení masového přijetí Bitcoinu jako globální měnové revoluce je navržení nejmodernějšího protokolu interoperability tak, aby splňoval potřeby důvěry a bezpečnosti uživatelů Bitcoinu a decentralizovaných finančních trhů.“

Vzhledem k uzavřenému kódu Bitcoinu, představuje plnohodnotné a hlavně bezpečné přemostění velkou výzvu. Touto výzvou se aktuálně zabývá hned několik projektů. Například platforma Router Protocol a společnost Rootstock spolupracují na tom, aby pomocí chytrých smluv propojili blockchain Bitcoinu s platformou Ethereum Virtual Machine. Takové propojení by mohlo do budoucna uživatelům umožnit obchodování s nejznámějšími stablecoiny jako USDC či USDT napříč podporovanými řetězci.

Pokud by tento, nebo jiný obdobný projekt uspěl, znamenalo by to velkou přidanou hodnotu pro Bitcoin a potencionální významný příliv nových investic. Zároveň by se tím držitelům bitcoinu otevřely nové možnosti zhodnocení jejich investice. Bezesporu by se díky tomu z této kryptoměny stalo flexibilnější digitální aktivum, které by rychle získalo jednu z vůdčích pozic na trhu DeFi.


Počet unikátních adres, které provedly transakci na DeFi od 17. prosince 2017 do 9. ledna 2023 (upraveno autorem) | zdroj Statista: https://www.statista.com/statistics/1297745/defi-user-number/

Pro a proti širší interoperabilitě

Nutno dodat, že případné významnější zapojení Bitcoinu do světa DeFi by mohlo diverzifikovat dostupné stávající formy zajištění. S interoperabilitou Bitcoinu by se mohla proměnit širší dynamika trhu a hlubší integrace by mohla vést k efektivnějším arbitrážním příležitostem napříč různými blockchainy. To by mohlo pozitivně přispět ke snížení velké volatility a rizika spojeného s investicemi na tomto trhu. Lepší interoperabilita by mohla například umožnit držitelům bitcoinů získávat výnosy poskytováním likvidity nebo půjčováním aktiv.

Podle generálního ředitele společnosti tomiNet, Moshe Hogega, by taková změna dokonce mohla spustit novou býčí vlnu. Takovou možnost zmínil prostřednictvím svého účtu na síti X (dříve Twitter), když uvedl:

„Když se dnes podívám na kryptografickou krajinu a vidím, jak se nové blockchainy zaměřují na UX, škálovatelnost, interoperabilitu, vrstvy ochrany soukromí, věštírny, herní infrastrukturu a aktiva v reálném světě v kombinaci s nadcházejícími ETF Bitcoinu/Etherea, říkám, že příští býčí běh bude největší ze všech.“

A dodává, že k takovému býčímu trendu by mohlo dojít v rozmezí roku, roku a půl. Oproti těmto názorům stojí generální ředitel společnosti Blockstream, Adam Back, který považuje snahy o propojení blockchainu Bitcoinu s ostatními řetězci za hloupost a plýtvání zdroji. Na síti X doslova uvádí:

„Samozřejmě je nemůžete zastavit. Ale to nám nebrání komentovat naprosté plýtvání a hloupost kódování. Bitcoin je navržen tak, aby byl odolný vůči cenzuře. Udělejte alespoň něco efektivního, jinak je to další důkaz spotřeby blokového prostoru.“

Jestli budou mít takové projekty šanci na úspěch, to ukáže až budoucnost. Tlak, který vytváří uživatelé a investoři na větší propojení jednotlivých blockchainů není nezanedbatelný. Přesto je na místě obezřetnost před rychle vytvořenými cross chain mosty, protože zatím se zdají být tou největší slabinou celého kryptografického systému. Pokud by však v příštích letech vznikly smysluplná a bezpečná řešení, mohlo by to způsobit revoluci ve světě DeFi. Pokud by se vývojářům povedlo vyvážit potenciální výhody takového přemostění s riziky plynoucími z obavy ohrožení integrity blockchainu Bitcoinu, která jej dělá tak výjimečným, mohlo by Ethereum dokonce začít ztrácet své vedoucí postavení. Navíc by takové řešení podpořilo další inovace, na kterých je celý kryptografický ekosystém bytostně závislý.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

05.10. 22:30  Nesmysly (Joewell)
05.10. 20:48  ?? (Mamlasman)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688