Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2023 18:11:00

Silný růst a zároveň recese?

Občas se pochybuje o relevanci některých ekonomických ukazatelů, ale ono jde spíše o to, nechtít po nich, co nemohou a ani nemají dávat. Typickým příkladem je jádrová inflace – ta nemá ukazovat, jaké jsou celkové inflační tlaky, kterým čelí domácnosti. Ale používá se k odhadu nějakého trendu. Kritizován bývá i hrubý domácí produkt s tím, že neukazuje na celkovou úroveň materiálního blahobytu a podobně. Ale opět – na to stvořen nebyl. Ukazuje ale to, na co stvořen byl?

Následující graf popisuje vývoj hrubého domácího produktu a hrubých domácích příjmů/důchodů. V principu by měly oba hledět na to samé, jen z opačných stran. A tudíž vidět to samé: Jedno sleduje hodnotu toho, co se vyrobí, druhé hodnotu toho, jaké to nese příjmy. Až do první poloviny minulého roku se také obě proměnné chovaly způsobem, který se v rámci nelehké práce statistiků dá považovat za přijatelný. Jenže pak se podle grafu začalo v americké ekonomice mnohem více vyrábět (dávat), než přijímat:

ttt
Zdroj: X

Příjmy mají v grafu celkově tendenci podstřelovat HDP, ale současná mezera je mimořádná. Toto srovnání jsem ukazoval před časem a zatím se nezdá, že by se propast nějak uzavírala, spíše naopak (HDP nyní roste znatelně rychleji, než HDD). V řadě zemí včetně USA je přitom hluboce zakořeněný úzus, podle kterého se stav ekonomiky posuzuje podle HDP, ne podle vývoje důchodů. Pokud by tomu bylo naopak, oficiální ekonomický příběh americké současnosti by hovořil o hluboké recesi s aktivitou znatelně pod předchozím vrcholem, o trendu nemluvě. Namísto toho se konsenzus přesouvá směrem k hladkému přistání.

Cílem mé dnešní úvahy není cynismus, či kritika používaných ukazatelů. Spíše bych výše uvedeným nakonec poukázal na to, že definice recese je nyní dvojnásob volná. Je například zřejmé, že trh práce svým současným stavem mnohem více koresponduje s vývojem HDP. Naopak třeba situace ve výrobním sektoru by spíše tíhla k červené křivce.

Na závěr ještě v kontextu výše uvedeného ukážu následující schéma, ve kterém BofA dává pomyslný recept na různá aktiva během cyklu. I kdyby tento recept na cyklické časování trhy fungoval (velké kdyby), jak moc by jej nyní měnilo to, zda se díváme na HDP, či HDD:

oo

Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688