Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Nové technologie  |  31.08.2023 12:49:18

Blockchain mění finanční služby. Rychlejší a levnější platby jsou ale energeticky náročné

Blockchainové technologie mají potenciálně rozsáhlé využití ve finančních službách. Hovoří o tom experti z poradenské skupiny Moore Global. Podle nich může blockchain zefektivnit bankovní služby a umožnit rychlejší platby za nižší poplatky. Zároveň ovšem odborníci upozorňují ne negativa spojená s touto technologií. Mezi ně patří například zatím nedostatečná škálovatelnost blockhainové platformy a také značná energetická náročnost, s níž souvisejí vysoké emise oxidu uhličitého.

Tempo technologických změn ve finančních službách se výrazně zrychlilo, čímž se tento sektor dostal do čela zavádění umělé inteligence, strojového učení a blockchainu. Podle expertů společnosti Moore nové digitální nástroje nabízejí potenciál pro zvýšení efektivity, zvýšení marží a snížení počtu stížností zákazníků – tyto příležitosti však představují také rizika, která, pokud nebudou pochopena a zmírněna, mohou převážit nad přínosy. Technologie, od aplikací pro chytré telefony až po blockchain, zásadně změnily způsob poskytování finančních služeb a umožnily zákazníkům vybírat z širší nabídky finančních produktů a rozhodovat se rychleji než kdykoli předtím," říká Martin Buranský, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Výraznou technologickou inovací, která již přináší výhody ve finančním sektoru, je blockchain. V poledních letech, jde o často skloňovanou inovaci, ale počátky této technologie lze vysledovat 30 let nazpět. Blockchain je technologie, která bývá často spojována zejména s kryptoměnami. „Má ovšem mnohem širší využití v rámci finančních služeb, kde je třeba bezpečně sdílet a uchovávat citlivé materiály. Blockchain může zefektivnit bankovní a úvěrové služby, aby se snížilo riziko protistrany, zkrátily se doby vydávání a vypořádání a umožnilo se ověřování finančních dokumentů v reálném čase,“ vysvětluje Martin Buranský.

Blochain má v segmentu finančních služeb i další využití. „Vytvořením decentralizované účetní knihy pro platby umožňuje technologie blockchain rychlejší platby za nižší poplatky než banky. Tyto cloudové systémy zúčtování a vypořádání mohou snížit provozní náklady a přiblížit nás transakcím mezi finančními institucemi,“ popisuje Ewen Fleming, vedoucí skupiny Moore Global financial services.

Malá škálovatelnost a velká spotřeba

Existují však otázky ohledně schopnosti škálovat blockchainové platformy. „Společnost Visa, světová jednička v oblasti elektronických plateb, dokáže zpracovat 1 700 transakcí za sekundu – blockchain v současnosti zvládne v průměru pouze 4,6 transakce. Součástí problému je roztříštěnost a nedostatek standardizovaných protokolů, což omezuje bezproblémový přenos aktiv a dat mezi různými blockchainovými ekosystémy,“ upozorňuje Ewen Fleming

Dalším problémem blockchainu a s ním spojené umělé inteligence je obrovské množství spotřebovávané energie. „Trénování pouhého jednoho modelu umělé inteligence může vypustit více než 284 000 kg oxidu uhličitého. To jsou přinejmenším známé problémy, které lze řešit dalším výzkumem a vývojem. Zda investice do nových technologií a jejich aplikace přinesou investorům přijatelnou míru návratnosti, však bude záviset na budoucí – a zatím z velké části neznámé – podobě legislativního rámce,“ dodává Ewen Fleming.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688