OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Makroekonomika  |  31.08.2023 12:00:00

Nehodová statistika Rakouska za 1Q 2023: Na silnicích zemřelo 76 osob


31.8.2023 Škody, Zahraničí

V prvním čtvrtletí roku 2023 bylo v Rakousku při dopravních nehodách (meziročně stoupl jejich počet o 2,2 %) na silnicích usmrceno 76 osob. V prvních třech měsících předchozího roku došlo k 77 smrtelným dopravním nehodám. Počet zraněných, kterých bylo letos 7 366, činil o 3 % více než ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Zvláště nápadný je nárůst počtu nehod, při nichž došlo k ujetí řidiče od nehody. V prvním čtvrtletí roku 2023 bylo zaznamenáno 450 takových kolizí. To znamenalo 8 % všech nehod s újmou na zdraví osob. Toto zastoupení nebylo od zahájení digitální evidence v roce 1992 nikdy vyšší. Velmi vysoký podíl 14 % byl zaznamenán ve Vídni; následovala spolkové země Horní Rakousy a Salcbursko (podíly okolo 8 %).

Celkově se počet nehod s řidičem, který od nehody utekl, zvýšil v období od ledna do března 2023 o více než pětinu (22 %) ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku (1. čtvrtletí 2022: 370 nehod). Dvěma nejpočetnějšími skupinami mezi řidiči, kteří ujeli od nehody, byli šoféři osobních automobilů (66 %) a osoby jedoucí na kolech (11 %).

Počet mrtvých na silnicích opět na předpandemické úrovni

V prvním kvartále 2023 přišlo při dopravních nehodách v Rakousku o život celkem 76 osob, čímž se množství obětí vrátilo na úroveň let před pandemií covidu-19. Průměr let 20162018 činil 76 smrtelných případů. Vývoj podle jednotlivých spolkových zemí však byl v období leden až březen 2023 diferencovaný: zatímco počet mrtvých účastníků provozu v Salcbursku (ze 4 na 10) a ve Vorarlbersku (ze 2 na 5) vykázal strmý nárůst, ve Štýrsku naopak došlo na příznivý prudký úbytek obětí z 19 na 11 (o 47 %). V absolutním vyjádření zemřelo nejvíce lidí na silnicích Dolních Rakous (20).

Více než 8 % nehod za účasti alkoholu

Velmi nápadný byl v prvním čtvrtletí 2023 fenomén vysokého vlivu konzumace alkoholu na celkovém počtu vzniklých dopravních nehod. Se zastoupením 8,3 % šlo o druhý nejvyšší podíl od počátku digitální registrace statistik v roce 1992. Horší byl už jen loňský první kvartál 2022 s podílem „alkoholových“ karambolů na úrovni 8,5 %. Při nehodách tohoto druhu bylo 8 osob zraněno smrtelně, což rovněž představuje nejvyšší počet od roku 2017.

O pětinu více zraněných chodců

Během ledna až března letošního roku se v dopravním provozu zranilo v Rakousku celkem 781 chodců, což odpovídalo meziročnímu nárůstu o 21 % (leden až březen 2022: 648 chodců s újmou na zdraví). Velmi významně stoupl v porovnání s rokem 2022 počet zraněných chodců při stmívání nebo ve tmě (+41 %). Počet usmrcených chodců zůstal prakticky stabilní (loni 14 osob, letos 15 lidí); přičemž ovšem každá třetí oběť zemřela na chráněné cestě. To bylo nejvíce od roku 2018.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688