Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  30.08.2023 23:59:39

Podnikatelé navrhli 400 změn proti papírování. Podle ministra pro legislativu Michala Šalamouna bude nutné změnit zákoník práce. - HN

Přestože vláda chystá už třetí takzvaný antibyrokratický balíček, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů, zbytečného papírování a odesílání hlášení se lidé jen tak nezbaví. Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) bude stěžejní až změna zákoníku práce a na vině je také pomalá digitalizace státní správy.

Celý článek najdete zde.

Ministr říká, že změnit zákoník práce v českém prostředí znamená velký oříšek. Ministerstvo práce a sociálních věcí to bude chtít probrat se sociálními partnery. A ti mají takový odmítavý přístup, zejména odbory do něj nerady sahají,“ řekl. Dát do novely náměty a podněty, které dostává od zaměstnavatelů, bude proto podle něj velmi těžké.

Minulý týden například obdržel z Hospodářské komory seznam asi 400 změn, které by podnikatelům ulehčily v administrativě. „Náměty nám dodalo 124 oborových svazů, asociací, unií, klastrů a řemeslných cechů, které Hospodářská komora zastřešuje,“ uvedl pro HN mluvčí komory Miroslav Diro.

Upozorňují například na nesmyslnou povinnost vést knihu jízd také při soukromých cestách nebo povinnost odesílat opakovaně stejné údaje na různá místa státní správy. Šalomoun připustil, že to stále patří k běžným povinnostem podnikatelů. „Spousta těchto věcí naráží na nedostatečnou digitalizaci státní správy,“ uvedl.

Podnikatelé a živnostníci však nemohou počítat s tím, že by vláda vyslyšela všech 400 jejich požadavků. Každý antibyrokratický balíček obsahuje jen kolem dvaceti změn. V těch předchozích zatím došlo jen na ty, u kterých není třeba měnit zákon, ale stačí třeba nařízení vlády nebo změnit metodický pokyn pro úředníky. „Například se ukázalo, že povinné ohlášení konce nemocenské u člověka, který už není zaměstnancem, vůbec v zákoně není, ale správa sociálního zabezpečení to po zaměstnavatelích chtěla. Stačilo tedy dát jen metodický pokyn sociální správě, aby to nevyžadovala,“ uvedl ministr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688