mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:10

Severní Makedonie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Tento sektor se v Republice Severní Makedonii potýká s velkými potížemi na jedné straně je podfinancované vysoké školství a věda, na druhé odliv vzdělaných lidí do zahraničí, jelikož je země není schopna odpovídajícím způsobem zaplatit. Dle údajů EU Observeru za posledních 30 let přišla Severní Makedonie o 10 % lidí, převážně šlo přitom o lidi s vysokým vzděláním. Nutno podotknout, že jde o problém většiny zemí západního Balkánu. Primárně je tedy těžké v zemi najít kvalitně vzdělané Makedonce, kteří jsou schopni provádět signifikantní výzkum, vývoj či inovace. Navíc podíl investic do výzkumu a vývoje na HDP je pod 0,4 % a patří tedy k nejnižším v Evropě.

Přesto i zde lze najít pozitiva. Od června 2021 funguje v zemi Národní rada pro vysokoškolské vzdělávání a vědecko-výzkumnou činnost. Instituce sídlí v hlavním městě Skopje a hlavními činnostmi jsou vysokoškolské vzdělání, vědecko-výzkumná činnost, systém financování vysokoškolského vzdělávání a vědecko-výzkumné činnosti a mezinárodní spolupráce. Od této instituce se očekává pozvednutí kvality jak vysokoškolského vzdělání, tak i aplikovaného výzkumu. Národní rada se řídí standardy ENQA a systémem řízení kvality ISO 9001:2015. Očekává se, že tato instituce bude pomáhat se získáváním grantů na vědeckou činnost a modernizaci laboratoří a to převážně z EU a dále užší mezinárodní vědecká spolupráce.

Přesto, že je stále nízký, rozpočet na vědu roste a ze 4,1 mil. EUR v roce 2020 vzrostl v roce 2023 na téměř dvojnásobek. Zajímavé je, že v roce 2023 poskytlo makedonské ministerstvo školství v rámci vybavení laboratoří 280 000 EUR na podporu rozvoje laboratoří v rámci vysokých škol. Pro české firmy tak může být velmi zajímavé sledovat například tendry na elektronové mikroskopy.

Největší a nejlepší projekty realizuje v zemi nejprestižnější Univerzita Cyrila a Metoděje, konkrétně Fakulta elektroniky a informačních technologií. Vědečtí pracovníci fakulty se v minulých letech podíleli na několika mezinárodních projektech v rámci programů Horizont 2020, 7. RP, NATO SPS, Erasmus+, MAAE, IPA, akce COST a dalších. V průměru se ročně na fakultě realizuje kolem 10 vědecko-výzkumných projektů s průměrným rozpočtem kolem 700 000 EUR. Naleznete je všechny na tomto odkazu .

Další zajímavou oblastí v rámci tohoto sektoru je v Severní Makedonii oblast IT. Země má poměrně hodně mladých IT specialistů s různým zaměřením a to především díky firmě Seavus. To je firma založená Makedoncem v Severní Makedonii a Švédsku, která se vypracovala na jednu z nejrychleji rostoucích menších IT firem v Evropě. Díky tomu byl o IT v zemi velký zájem a tato oblast skýtala pro Makedonce velmi slušné výdělky. Současně díky tlaku na větší počet zaměstnanců na univerzitách vznikaly nové IT obory. V roce 2020 ji koupila česká Aricoma z holdingu KKCG, která chce ze základny v Severní Makedonii dále expandovat v rámci regionu. Díky velkému zájmu o IT a potenciálu v této oblasti pak vznikají zajímavé startupové projekty jako například projekt Kasarna Hub na Ohridu, který má českou stopu v podobě spolumajitele firmy, která projekt provozuje. Tyto projekty potřebují pro další rozvoj investice, které se pak mohou českým firmám mnohonásobně v budoucnu vrátit. Navíc si tak mohou zajistit tzv. offshoringem levnější IT pracovníky, kteří však jsou narozdíl od těch z jihovýchodní Asie kvalifikovaní a práci velmi dobře zastanou.

Severní Makedonie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688