mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:14

Rakousko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V roce 2022 dosáhl poměr rakouských výdajů na výzkum a vývoj k HDP 3,2 %, Rakousko vykazuje třetí nejvyšší kvótu v rámci EU. Předpokládané výdaje na výzkum a vývoj v roce 2023 by měly dosáhnout 15,5 mld. EUR. Polovina výdajů připadá na soukromý sektor, 17 % obnášejí zahraniční investice. V Rakousku existuje přibližně 5,5 tis. organizací provozujících výzkumnou činnost, 70 % spadá do podnikatelského sektoru a věnuje se převážně vlastnímu firemnímu výzkumu. Napříč sektory připadá přibližně 48 % výdajů na experimentální výzkum, 34 % na aplikovaný výzkum a 18 % na základní výzkum. Firmy mohou využívat kombinace přímé podpory výzkumu, například v rámci programu společnosti pro podporu výzkumu FFG, a daňové výzkumné prémie ve výši 14 %. Rakousko jako bohatá a rozvinutá země nabízí obchodní příležitosti prostřednictvím inovací téměř ve všech sektorech. Jmenovat lze například zdravotnictví, energetiku, mobilitu, digitalizaci a automatizaci a udržitelnost.

Přibližně čtvrtinu výzkumných organizací v zemi tvoří vysoké školy. Kooperativnímu výzkumu a vývoji se v Rakousku věnují například centrum Austrian Cooperative Research a COMET centra sloužící k posílení kooperace mezi akademickým a aplikovaným průmyslovým výzkumem. Největším neuniverzitním centrem pro výzkum a technologie je Austrian Institute of Technology (AIT) se specializací na inovace v oblasti infrastruktury. Dalším významným centrem je Joanneum Research se sídlem ve Štýrském Hradci se zaměřením na informační a výrobní technologie, medicínu a farmacii a oblast klimatu a udržitelnosti. Silicon Austria Labs jsou rakouským špičkovým výzkumným centrem v oblasti elektronických systémů zabývajícím se tématy životního prostředí, zdraví, energie, mobility a bezpečnosti. Ludwig Boltzmann Gesellschaft je neuniverzitní organizací sdružující 17 institutů a výzkumných skupin v oblastech medicíny, Life Sciences a společenských věd. Země disponuje několika výzkumnými centry v oblasti Life Sciences, například Research Institute of Molecular Pathology ve Vídni nebo MedAustron ve Wiener Neustadtu, který je lídrem v oblasti iontové terapie v léčbě rakoviny.

Na oblast Life Sciences a výzkum léčiv bylo v předešlém i letošním roce z vládního rozpočtu vyčleněno 25 mil. EUR. V rámci prostředků Plánu obnovy EU budou podpořeny projekty Quantum Austria a Austrian Institute of Precision Medicine celkem 182 mil. EUR a projekty IPCEI (Important Projects of Common European Interest) zaměřené na vodík a mikroelektroniku 250 mil. EUR. Na hospodářsky relevantní výzkumné programy zaměřené na výzkum a inovace k účinnějšímu využívání zdrojů, snížení spotřeby energie a emisí CO2 je v letech 20222025 k dispozici 100 mil. EUR.

Jako témata budoucnosti jsou v Rakouské zprávě o výzkumu a technologiích označeny kvantové technologie a výpočetní klastry pro řešení výpočetně náročných úloh, cyklické hospodářství a udržitelnost a umělá inteligence. Rakouská strategie výzkumu, technologií a inovací 2030 se obzvláště zaměřuje na zvýšení efektivity výzkumu s cílem dále podporovat transfer získaných poznatků z výzkumu do průmyslu. To zahrnuje posílení kultury start-upů a podnikání na univerzitách, včetně zvyšování počtu spin-offů.

Nová iniciativa státní banky Austria Wirtschaftsservice (aws), společnosti FFG a vědeckého fondu FWF pod názvem „AI Mission Austria“ podporuje rozvoj umělé inteligence jako klíčové technologie od výzkumu až po implementaci. V několika programech je na to k dispozici celkem 12 mil. EUR.

V každé ze spolkových zemí běží pilotní projekt na využití vodíku. Rakousko by se prostřednictvím stávajících potrubí, které lze upravit pro vodík, mohlo stát tranzitním střediskem a dodavatelem pro velké odběratele například na jihu Německa. Největší rakouský koncern Verbund má projekt na vybudování evropského řetězce na výrobu a transport zeleného vodíku. Provozovatel plynových zásobníků RAG pracuje na skladování vodíku a experimentuje s možností přeměnit solární a větrnou energii v zelený vodík. Využití vodíku se předpokládá v průmyslu s vysokou mírou emisí a značnou spotřebou energie - například chemický a ocelářský průmysl.

Budoucnost má také využití geotermie jako zdroje energie či zdroje vytápění. Zajímavé lokality pro využití této technologie jsou mimo jiné termální oblasti jako například jihovýchodní Štýrsko nebo jižní Burgenlandsko. V současnosti je v Rakousku 9 elektráren na geotermální energii. V hlavním městě v nové čtvrti „Village im Dritten“ má vzniknout zhruba 2 000 bytů a k jejich vytápění a chlazení bude sloužit dohromady 500 geotermálních vrtů v hloubce 150 metrů. Kromě tohoto pilotního projektu existuje ale i plán na vybudování zatím největšího geotermálního projektu v Rakousku na východním okraji Vídně. Stavba za zhruba 90 mil. eur se má rozběhnout už tento rok a od roku 2026 má čerpat až 20 000 domácností teplo z nové geotermální elektrárny. Dlouhodobé plány dokonce hovoří o zásobování až 125 000 domácností ve Vídni. Součástí tohoto projektu jsou vrty s hloubkou přes 3 kilometry.

Rakousko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688