mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:14

Rakousko - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Podíl stavebnictví na HDP Rakouska je významný a činí zhruba 7 %. Rakouské stavebnictví prošlo pandemií dobře a ukázalo se také v prvních měsících roku 2023 jako poměrně robustní. Poptávka po stavebních službách navzdory vysoké inflaci a zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrových půjček výrazně neklesla. Letos by měl rakouský stavební průmysl vzrůst alespoň o 0,3 %. Přispívají k tomu pokračující masivní investice do veřejné infrastruktury, inženýrské stavitelství a významné impulzy z oblasti klimaticky šetrné rekonstrukce a výstavby budov. Podnikání v oblasti rekonstrukcí budov podporují jak dotace na úrovni státu a spolkových zemí, tak nové požadavky EU na energetickou náročnost budov v rámci „Fit for 55“.

Impulzy lze v blízké budoucnosti očekávat zejména od inženýrského stavitelství, které je dodává s ohledem na potřebné investice do obnovitelných zdrojů energie, rozšiřování širokopásmových sítí a výstavby železniční infrastruktury dle nového rámcového plánu ÖBB 20232028. Rakouští ekonomové předpovídají pro oblast inženýrských staveb v roce 2023 nárůst 3 %. Navzdory vysokému stupni inovací mnoha rakouských firem ve vývoji inteligentních stavebních materiálů a technologií jsou v tomto sektoru obchodní příležitosti, například používáním ultralehkého betonu a integrací betonového 3D tisku do stavební praxe. Díky pokroku v digitalizaci bude mít zvýšený potenciál chytrá zakázková prefabrikace komponent. Lze očekávat další vzestup systémů automatizace budov, a to s ohledem na jejich energeticky úsporně využití.

Digitální transformace probíhá v mnoha oblastech rakouského stavebnictví v mezinárodním srovnání stále ještě pomalu. Například dodnes využívá jenom cca čtvrtina rakouských stavebních společností nástroje Informačního modelování budov (BIM). U těch, které s BIM už pracují, se nad rámec plánování vyskytují možnosti spolupráce s modely 3D, ideálně s údržbou budovy po celou dobu jejího životního cyklu. Správce státních nemovitostí BIG a město Vídeň jsou projektům BIM otevřeny a realizovaly příslušné pilotní projekty v oblasti škol. V projektu VaV BRISE se město Vídeň zabývá prosazováním digitalizace a digitálních stavebních procesů a vítá za tímto účelem výměnu informací na mezinárodní bázi.

Ještě v plenkách je v Rakousku VDC (Virtual Design and Construction), tedy digitální plánování, výstavba a provoz budov pomocí digitálních stavebních modelů. Nástroje budoucnosti tzv. generativního navrhování, tedy tvorbu a zpracování počítačově generovaných geometrických tvarů v projektování staveb na základě skriptů, používá v Rakousku zatím pouze několik lídrů v inovaci, například STRABAG.

Velmi oblíbené jsou organické stavební materiály pro zdravé bydlení a lze zaznamenat silný trend směrem k ekologickým stavbám a udržitelnosti budov. Velmi žádaná jsou řešení, která zvyšují energetickou účinnost staveb a snižují spotřebu elektrické energie, zejména s ohledem na nadcházející implementaci směrnice EU o účinnosti budov, která z dnešního hlediska povede k masivní potřebě rekonstrukcí starších obytných budov.

V budovách se v Rakousku stále ještě uvolňuje 8 mil. tun CO2, což je 10 % všech emisí skleníkových plynů. Oblast rekonstrukcí budov bude proto hrát významnou roli při snižování emisí a stane se z důvodu stále obtížnějšího financování stavebních projektů a nedostatku pozemků klíčovým tématem rakouského stavebního a realitního průmyslu. Kromě minimálních požadavků musí totiž stávající budovy také splňovat kritéria prvních dvou environmentálních cílů nařízení EU o taxonomii, tedy ochrany klimatu a přizpůsobení se změně klimatu. Podle odborníků Rakouské hospodářské komory (WKO) to znamená potřebu rekonstrukčních opatření u třetiny všech nemovitostí v Rakousku. Aby byly uvedené klimatické požadavky splněny, bude podle WKO zapotřebí v příštích sedmi letech investovat cca 280 mld. EUR.

Velká část stavebních prací se uskutečňuje v rámci veřejných zakázek ze strany spolkových zemí a obcí na základě principu nejlepší nabídky (tzv. Bestbieterprinzip), což vytváří obchodní příležitosti i pro české firmy, například v řadě subdodávek. Pokud jde o počet zadávání veřejných zakázek, jsou ve stavebnictví na prvním místě rakouské municipality, zatímco podle objemu zakázek jsou nejvýznamnějšími zadavateli ASFINAG a Rakouské dráhy (ÖBB).

Rakousko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688