mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:14

Rakousko - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

S podílem 22 % na HDP je průmyslový sektor jedním z hlavních pilířů rakouské ekonomiky. Rakouská spolková vláda si dala za cíl, aby Rakousko bylo do roku 2040 klimaticky neutrální, což představuje pro průmyslovou výrobu velkou výzvu. Podíl průmyslu na celkových emisích činí v Rakousku 33 %, což je výrazně nad průměrem EU (20 %). Rakouská vláda na to reaguje zelenou průmyslovou politikou. Do roku 2030 chce podpořit transformaci rakouského průmyslu na klimaticky neutrální výrobu finančním balíčkem ve výši 5,7 mld. EUR, což se bude promítat do obchodních příležitostí pro inovativní firmy. Perspektivními oblastmi pro aplikaci klíčových technologií jsou automatizace průmyslové výroby, průmyslové biotechnologie, fotonika a nanotechnologie. Do rozvoje průmyslu 4.0 investuje Rakousko ročně cca 5 mld. EUR. Státní podpora pro výzkum průmyslové výroby a rozvoj příslušné infrastruktury, například ve formě pilotních továren, je ve srovnání s jinými evropskými zeměmi vysoká.

Podle zprávy o zelené průmyslové politice Rakouska z podzimu roku 2022 už jsou technologické požadavky na dekarbonizaci rakouského průmyslu převážně splněny. Prioritou rakouské vlády do budoucna bude přechod na vodíkové hospodářství a na udržitelné, klimaticky neutrální cyklické hospodářství. Z pohledu výzkumného centra pro vodík Hydrogen Center Austria Research GMbH v Grazu je současná generace vodíkové technologie připravena k uvedení na trh. Dalšími kroky jsou vybudování továren na výrobu vodíku a lepší pochopení procesů industrializace. Pilotní projekty s vodíkem probíhají v současné době v každé spolkové zemi Rakouska. V této souvislosti jsou velmi žádaná opatření, která zvyšují plošné využití vodíkových technologií. Dále vznikají obchodní příležitosti v oblasti zavádění cyklického hospodářství do praxe a v souvislosti s lepším využíváním zdrojů, například v cementářském a žáruvzdorném průmyslu.

Celkem lze zaznamenat poptávku rakouského průmyslu po řešeních ke zvyšování energetické efektivity a efektivity zdrojů a výrobních procesů. Důraz je kladen na ekologicky šetrnou přestavbu moderních výrobních závodů – toto téma řeší v současné době i velké společnosti jako voestalpine, OMV nebo Wien Energie. V rámci podpory ekologické transformace existují však i programy, které jsou primárně zaměřeny na malé a střední podniky, například dotace spolkového ministerstva klimatu (BMK) s názvem Umweltförderung im Inland.

Průmysl 4.0 je v Rakousku nadále vnímán jako vzkvétající oblast s velkými příležitostmi. Pro výzkum konkrétních aplikací v průmyslu a pro zintenzivnění přenosu znalostí byly zřízeny pilotní továrny ve Vídni, Grazu a Linci. Přestože je rakouský průmysl vysoce rozvinutý, jsou žádána softwarová řešení pro automatizované inženýrství a přístupy k lepšímu využívání výrobních dat. Prostor je především pro nástroje zpracování velkého množství dat z výroby. Ohledně pochopení a optimalizace výrobních procesů hrají stejně jako v zahraničí stále větší roli řešení UI a nástroje pro analýzu a vizualizaci vztahů a trendů v datech (vizuální analytika). Průmyslová výroba stále více závisí na propojených systémech, a proto jsou nezbytné koncepty pro řízení konfigurace a verzování softwaru. Uplatňují se bezdrátové komunikační systémy, které v kombinaci s inteligentními senzory tvoří základ pro cloudové aplikace, vzdálené monitorování a další opce průmyslu 4.0.

Zatímco poptávka po technologii kolaborativních robotů pochází zatím především z výrobního průmyslu, je potenciál tzv. cobotů v Rakousku stále více uznáván i v jiných oblastech, například v zemědělství, stavebnictví, logistice, a podobně. Společnosti, jakou je světová jednička na trhu, dánská společnost Universal Robots, v současné době zvyšují svou přítomnost na rakouském trhu a nyní je vhodná doba i pro české firmy v této oblasti nabízet inovativní produkty jak průmyslovým společnostem, tak malým a středním podnikům. Pokud jde o automatizaci továren, patří Rakousko mezi 15 nejlepších zemí světa, a velmi brzy by mělo i v oblasti cobotů dojít ke skoku ve vývoji a rostoucímu rozšíření.

Protože digitální dvojče je pro většinu rakouských společností stále vzdáleným cílem, může být účelné nabízet simulace na testovací nebo projektové bázi v průmyslové výrobě nebo plánování továren, například v kontextu restrukturalizace a užití nových strojů nebo procesů.

Mezi perspektivní obory průmyslových technologií se zařadí – přes nemalou rakouskou konkurenci – aditivní výroba, například v podobě profesionálního 3D tisku technologických plastů a kovů. Zvyšuje se povědomí o významu fotoniky jako předpokladu senzorových a měřících systémů pro digitalizaci průmyslové výroby.

Dále mají české firmy skvělé předpoklady uplatnit v Rakousku své znalosti v oblasti zelených nanotechnologií (Green Nano) za účelem podpory dekarbonizace v sektorech technologií životního prostředí, stavebnin, e-mobility, fotovoltaiky, a jiné. Podle akčního plánu rakouské vlády pro rozvoj nanotechnologií by měly být šance nanotechnologií v Rakousku více využívány.

Rakousko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688