mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:15

Portugalsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor vědy, výzkumu a inovací je v Portugalsku považován s ohledem na technologický, vědecký a sociální rozvoj země za velmi důležitý. Rozpočet státní Nadace pro vědu a technologii (FCT), která je zodpovědná za financování výzkumu v oblasti vědy, technologií a inovací dosahuje v roce 2023 již 658,1 mil. EUR, což je ve srovnání s rokem 2022 o 3,5 % více. Přesto se často ozývají hlasy, že sektor je ze strany státu dlouhodobě podfinancován a jeho úspěchy z velké části závisí na soukromém kapitálu.

Nadace pro vědu a technologii (FCT) byla založena již v roce 1997 jako národní agentura v gesci Ministerstva vědy, technologie a vysokého školství a jejím posláním je financování výzkumu v oblasti vědy, technologie a inovací. O granty, které FCT poskytuje, mohou usilovat výzkumné týmy složené z pracovníků jakékoli národnosti, a to ve všech oblastech poznání, což otevírá příležitosti i pro české výzkumníky. FCT přímo podporuje výzkum a vývoj prostřednictvím specifických programů začleněných do různých kategorií: od dalšího vzdělávání (granty) až po vědecké zaměstnávání (smlouvy). Podpora je určena na projekty vědy a výzkumu ve všech vědních oblastech, dále institucím, které tvoří přidružené laboratoře a výzkumné ústavy (celkem 307 středisek, v nichž pracuje 22 tisíc výzkumných pracovníků), na mezinárodní spolupráci (projekty bilaterální spolupráce, kvóty v mezinárodních organizacích a mezinárodní partnerství s důrazem na aktuální program Horizont 2020) a další aktivity s cílem podpory vědecké kultury.

Portugalské firmy a výzkumné ústavy v posledních letech zrychlily dynamiku úspěšných žádostí o přiznání patentů u Evropského patentového úřadu (EPO). Zatímco v roce 2021 bylo zemi přiznáno 290 patentů (meziroční růst +15,5 %), v roce 2022 jich bylo již 312 (+7,6 %). Pro srovnání – českým subjektům bylo v uvedených letech přiznáno 201, resp. 219 patentů. Oborům, ve kterých Portugalsko získává největší počty patentů, dominuje ICT a zdravotnické a farmaceutické technologie.

Mezi největší současné investiční projekty v odvětví patří zkapacitnění vědeckovýzkumné výpočetní techniky v zemi, a to včetně instalace a zprovoznění superpočítače Deucalion v červenci 2023. Jedná se o investici s podporou EU v hodnotě převyšující 20 mil. EUR, superpočítač bude umístěn v Centru pokročilých výpočtů Univerzity v Minho ve městě Guimaraes.

Portugalské univerzity jsou velice aktivní, pokud jde o akademickou spolupráci se zahraničními protějšky. Mezi nejaktivnější a nejvýznamnější portugalské univerzity patří Univerzita v Portu, Lisabonská univerzita, Nová univerzita v Lisabonu, Univerzita v Coimbře, Univerzita v Aveiro, Univerzita v Minho a Portugalská katolická univerzita. Mnohé z nich mají uzavřeny dohody o spolupráci s českými univerzitami, a to i na základě bilaterální mezivládní dohody o hospodářské, průmyslové a vědeckotechnické spolupráci, která byla uzavřena již v roce 1994.

Portugalsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688